Plantenfilter

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

In een post vertelde ik dat ik het niet nodig vind om een vijverfilter bij de vijver te hebben. Dit klopt deels. Want ik heb een behoorlijk filter, een plantenfilter. Want zo wordt de zone genoemd waarin de oeverplanten staan. De planten filteren immers het water, dus zodoende...

Maar hoe plant je dan die planten... Nou zo bloot mogelijk. Dus zonder aarde. 

 

Ik heb dat op twee verschillende manieren gedaan. Op de lange kant, heb ik ze zonder mand geplaatst. Daar staan vooral laagblijvende maar redelijk woekerende planten. Dus planten die wel snel groeien. Op deze lange kant staat het water ondiep, max zo'n 5 ~ 10 cm diep. Daarin ligt een laagje grind. In dat grind wortelen de plantjes. Het water spoelt er rustig overheen. 

Op de kopse kant is dat anders. Daar staan de planten in manden. Maar ook in die manden zit zo min mogelijk aarde. Wel heel veel grind. Daarin wortelen de planten.

Wat is het voordeel daarvan? Hierdoor worden de planten gedwongen om de voedingsstoffen uit het water te halen en niet uit de grond. Verder leven tussen al dat grind natuurlijk veel bacteriën. En die bacteriën zorgen ervoor dat de afvalstoffen uit de vijver geschikt worden voor de planten. 

Het grind heeft dus twee functies. Het zorgt ervoor dat de planten houvast hebben en ze huizen bacteriën. En door die bacteriën en de opname van stoffen door de planten ontstaat ook een hele lichte stroming tussen de wortelen. Dat klinkt heel gek, maar die planten nemen niet alleen voedingsstoffen op, maar ook water. En water wat opgenomen is, wordt vervangen door ander vijverwater. Nu moet je natuurlijk niet denken dat dit een gigantische beweging is, maar toch... het telt echt mee...

Maar waarom woekerende planten in de lange kant, zul je misschien afvragen. Juist die groeien snel en nemen daarmee veel afvalstoffen op. Hierdoor filteren ze gigantische hoeveelheden water. En daar ging het toch om. Deze planten hebben natuurlijk wel één nadeel. Als je niet uitkijkt, staat na een tijd de hele zone vol met die ene plant. Daarom heb ik alle woekerende planten bij elkaar gezet. Dat wordt, hoop ik, na een tijdje een gemengde bos.

Dat begint ook al zichtbaar te worden op de bodem. Daar zie je allerlei stengels lopen. Die zijn van één plant. De andere planten doen hetzelfde maar dan onder het grind, met hun wortelstokken.   Click to listen highlighted text! In een post vertelde ik dat ik het niet nodig vind om een vijverfilter bij de vijver te hebben. Dit klopt deels. Want ik heb een behoorlijk filter, een plantenfilter. Want zo wordt de zone genoemd waarin de oeverplanten staan. De planten filteren immers het water, dus zodoende... Maar hoe plant je dan die planten... Nou zo bloot mogelijk. Dus zonder aarde.    Ik heb dat op twee verschillende manieren gedaan. Op de lange kant, heb ik ze zonder mand geplaatst. Daar staan vooral laagblijvende maar redelijk woekerende planten. Dus planten die wel snel groeien. Op deze lange kant staat het water ondiep, max zon 5 ~ 10 cm diep. Daarin ligt een laagje grind. In dat grind wortelen de plantjes. Het water spoelt er rustig overheen.  Op de kopse kant is dat anders. Daar staan de planten in manden. Maar ook in die manden zit zo min mogelijk aarde. Wel heel veel grind. Daarin wortelen de planten. Wat is het voordeel daarvan? Hierdoor worden de planten gedwongen om de voedingsstoffen uit het water te halen en niet uit de grond. Verder leven tussen al dat grind natuurlijk veel bacteriën. En die bacteriën zorgen ervoor dat de afvalstoffen uit de vijver geschikt worden voor de planten.  Het grind heeft dus twee functies. Het zorgt ervoor dat de planten houvast hebben en ze huizen bacteriën. En door die bacteriën en de opname van stoffen door de planten ontstaat ook een hele lichte stroming tussen de wortelen. Dat klinkt heel gek, maar die planten nemen niet alleen voedingsstoffen op, maar ook water. En water wat opgenomen is, wordt vervangen door ander vijverwater. Nu moet je natuurlijk niet denken dat dit een gigantische beweging is, maar toch... het telt echt mee... Maar waarom woekerende planten in de lange kant, zul je misschien afvragen. Juist die groeien snel en nemen daarmee veel afvalstoffen op. Hierdoor filteren ze gigantische hoeveelheden water. En daar ging het toch om. Deze planten hebben natuurlijk wel één nadeel. Als je niet uitkijkt, staat na een tijd de hele zone vol met die ene plant. Daarom heb ik alle woekerende planten bij elkaar gezet. Dat wordt, hoop ik, na een tijdje een gemengde bos. Dat begint ook al zichtbaar te worden op de bodem. Daar zie je allerlei stengels lopen. Die zijn van één plant. De andere planten doen hetzelfde maar dan onder het grind, met hun wortelstokken. Powered By GSpeech

Hits: 166

Gerelateerde blogs

 • Slib in de vijver

  Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik dan alleen bij als ik het water in ga. Maar toen ik in het water was merkte ik iets belangrijks.
 • Schuim op de vijver

  Vooral in het voorjaar zie je het wel eens. Wit schuim op de vijver. Vaak zie je het dan in de ochtend, vaak bij watervallen, luchtstenen en fonteinen, en verdwijnt het (deels) in de middag. Vijverbezitters kunnen zich daar behoorlijk aan ergeren. Maar is dat ook nodig?
 • Hoe lang mag een filter uit staan?

  In fora lees ik wel eens de vraag "Help mijn filter heeft 15/20/30/60 minuten uit gestaan. Kan dit kwaad?" Nou... Ik denk dat dit beslist geen kwaad kan. Natuurlijk is het zo dat een filter er is om bacteriën te huisvesten. En deze bacteriën hebben zuurstofrijk water nodig. Daarom moet het water stromen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen, dus voedingstoffen voor die bacteriën, naar de bacteriën gebracht, maar ook zuurstof.
 • Koolzuurgas in de vijver

  Veel mensen met een aquarium hebben een Co2 installatie. Hiermee voegen ze Co2 toe aan het aquariumwater. Dit doen ze als bemesting voor de planten. Die hebben de Co2 hard nodig om te groeien. Maar hoe zit dat bij een vijver? Daar zie je nooit een Co2 installatie staan. Wel worden er Co2 tabletten verkocht maar dat is een redelijk dure grap. En de vijver heeft de vijver beslist niet nodig.
 • Nieuwe vijverplanten poten

  Vrijdag heb ik nieuwe planten voor in de vijver gekocht. Deze heb ik gisteren gepoot. Hoe heb ik dat gedaan?
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Vijver in de winter

  Wat moet je 's winters met je vijver doen? Dat is de vraag die vaak op fora gesteld wordt. Ik doe 's winters niets aan de vijver. Ja... toch wel... ik heb het filter vervangen door het oude kunststof filter wat ik nog had. De kruik is van steen en ik ben bang dat deze met de vorst kapot vriest. Dat zou zonde zijn. Omdat het oude filter al meerdere winters mee is gegaan, weet ik dat deze goed tegen de vorst kan.
 • Vijver lenteklaar...

  Ik kon het niet meer laten... de vijver moest weer klaar gemaakt worden voor het vijverseizoen. Eerst heb ik wat planten gesnoeid. Of eigenlijk de dode bladeren verwijderd. Dit moest vooral bij de dotterbloem.  Ook heb ik wat drijfplanten verwijderd. Deze zagen er niet zo mooi meer uit, en ik heb nog genoeg.
 • Vijverfilter enten

  In het voorjaar moet het filter van een vijver vaak helemaal opnieuw beginnen. Alleen als je het filter niet hebt uitgezet, is dit niet helemaal waar. Maar één ding is zeker. Elk vijverfilter kan in het voorjaar wel wat hulp gebruiken. Dit kun je doen doe het filter te enten. Dat kan op verschillende manieren:
 • Vijverfilter onderhouden

  Soms lees je op het internet dat het filter van de vijver ook onderhoud nodig heeft. En dat klopt vaak ook. Maar dat ligt er aan wat voor filter je hebt.  Een filter wat grof vuil ook opvangt moet regelmatig deels schoongemaakt worden. Want dat grove vuil wil er wel eens voor zorgen dat het filter dichtslibt en dat daardoor het water niet meer door het filter stroomt. Als dit gebeurd is het natuurlijk hoog tijd om het filter wat zorgt voor de opvang van het grove vuil, schoon te maken.
 • Vijvervissen voeren

  Het vijverseizoen is begonnen maar dat betekend nog niet dat de vissen ruim gevoerd kunnen worden. Daarvoor is het water nog te koud. Wel kan al beperkt gevoerd worden. Vorige week ben ik er mee begonnen. Toen was het vijverwater ongeveer 10 graden.
 • Werking kruik

  Al vaker heb ik gezegd dat ik een kruik als filter gebruik. Deze kruik moet de planten ondersteunen bij het filteren van het water. De planten hebben dus de hoofdtaak, het filter ondersteund wanneer het nodig is. Maar hoe werkt deze. In de beginfase, nu er nog geen of onvoldoende bacteriën aanwezig zijn, werkt het als een mechanisch filter. Simpel gezegd, het houd zoveel mogelijk vuildeeltjes tegen.
 • De luchtpomp

  Veel mensen gebruiken een luchtpomp met bruissteen in hun aquarium of vijver. Ja ik zeg bewust luchtpomp, want dat ding pompt lucht, geen zuurstof. Lucht bevat wel zuurstof, zo'n 20% maar dus ook andere stoffen. En deze worden dus ook mee rondgepompt door dit pompje. Zowel in het aquarium als de vijver kan een luchtpomp met bruissteen zijn nut hebben. Niet om meer zuurstof in het water te brengen, want dat doet het niet direct. Het wordt gebruikt om de oppervlakte van het water te vergroten. Hierdoor kan er meer gassen uitgewisseld worden tussen het water en de omringende lucht. Een zuurstofpomp werkt dus eigenlijk indirect.
 • Het verschil tussen het oude en nieuwe filter

  Ik heb twee vijverfilters. Tenminste twee 'containers' waar vijverwater doorheen kan stromen en waarin het water gefilterd kan worden. Echter ik heb er maar één in gebruik, de welbekende kruik. Maar wie me al langer volgt weet dat ik een paar jaar geleden een kleinere vijver had die gefilterd werd met behulp van een grote grijze bak. Dit was een welbekende en veel verkochte oeverfilter. Deze zag er zo uit:
 • De kruik, een jaar in gebruik....

  De kruik is nu een jaar in gebruik. Het ziet er nog steeds heel leuk uit. De kruik is nog steeds bedoeld als ondersteuning, en niet als hoofdfilter. Daar zijn nog steeds de planten voor.
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • Eindelijk een luchtpompje in gebruik bij de vijver

  In maart vertelde ik al dat een luchtpompje bij de vijver goede diensten kon doen. Toen liet ik ook een eenvoudige tekening zien van een soort interne filter die ik wilde gaan maken. 
 • Drijfplanten

  Gelijk na het bouwen van de vijver hebben we begin juni vier verschillende drijfplanten geplaatst. Drie ervan kwamen er uit zo'n bekertje. Van elke soort hadden we één bekertje. De soorten waren:
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech