Vijverfilter enten

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

In het voorjaar moet het filter van een vijver vaak helemaal opnieuw beginnen. Alleen als je het filter niet hebt uitgezet, is dit niet helemaal waar.

Maar één ding is zeker. Elk vijverfilter kan in het voorjaar wel wat hulp gebruiken. Dit kun je doen doe het filter te enten. Dat kan op verschillende manieren:

 

 1. Je kunt wat filtermateriaal van een goed lopende vijver overnemen of schoonknijpen in een emmer water. Dat water giet je dan voorzichtig weer in jouw filter. 
 2. Je kunt een potje met bacteriestart kopen. Dit potje leeg je dan in het filter. De inhoud van dit potje helpt snel een bacteriecultuur in het filter op te bouwen.
 3. Je kunt één of meerdere sponzen van het filter van het aquarium leeg knijpen in een emmer met aquariumwater. Dit water giet je dan in het filter van de vijver.

Bij het gebruik van filtermateriaal uit een ander filter van een andere vijver weet je niet zeker of daarin wel de goede bacteriën zitten. Of anders gezegd, was dit filter wel gezond?

Bij het gebruik van het prut wat je uit de eigen sponzen uit het eigen aquarium knijpt weet je dit eigenlijk wel. Want je weet toch best of je eigen filter goed functioneerd? Het filter in mijn aquarium werkt goed. Daarom gebruik ik deze methode. Dat doe ik twee of drie keer. Dit weekend heb ik het voor het eerst gedaan. Over een maand doe ik dat nog een keer en nog een maand later misschien nog eens.

De bacteriën in het filter van het aquarium zijn eigenlijk dezelfde als die in het filter van de vijver. Daarom kun je prima op deze manier het filter enten.

Deze bacteriën zullen zich nu nog niet zo snel vermenigvuldigen. Het is daar nog wat koud voor. Maar als het een paar dagen wat warmer is, dan zal dit best wel gebeuren. En het is niet zo koud meer is, dan zal deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen. En daar gaat het om... want dan kunnen ze hun werk doen.   Click to listen highlighted text! In het voorjaar moet het filter van een vijver vaak helemaal opnieuw beginnen. Alleen als je het filter niet hebt uitgezet, is dit niet helemaal waar. Maar één ding is zeker. Elk vijverfilter kan in het voorjaar wel wat hulp gebruiken. Dit kun je doen doe het filter te enten. Dat kan op verschillende manieren:   Je kunt wat filtermateriaal van een goed lopende vijver overnemen of schoonknijpen in een emmer water. Dat water giet je dan voorzichtig weer in jouw filter.  Je kunt een potje met bacteriestart kopen. Dit potje leeg je dan in het filter. De inhoud van dit potje helpt snel een bacteriecultuur in het filter op te bouwen. Je kunt één of meerdere sponzen van het filter van het aquarium leeg knijpen in een emmer met aquariumwater. Dit water giet je dan in het filter van de vijver. Bij het gebruik van filtermateriaal uit een ander filter van een andere vijver weet je niet zeker of daarin wel de goede bacteriën zitten. Of anders gezegd, was dit filter wel gezond? Bij het gebruik van het prut wat je uit de eigen sponzen uit het eigen aquarium knijpt weet je dit eigenlijk wel. Want je weet toch best of je eigen filter goed functioneerd? Het filter in mijn aquarium werkt goed. Daarom gebruik ik deze methode. Dat doe ik twee of drie keer. Dit weekend heb ik het voor het eerst gedaan. Over een maand doe ik dat nog een keer en nog een maand later misschien nog eens. De bacteriën in het filter van het aquarium zijn eigenlijk dezelfde als die in het filter van de vijver. Daarom kun je prima op deze manier het filter enten. Deze bacteriën zullen zich nu nog niet zo snel vermenigvuldigen. Het is daar nog wat koud voor. Maar als het een paar dagen wat warmer is, dan zal dit best wel gebeuren. En het is niet zo koud meer is, dan zal deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen. En daar gaat het om... want dan kunnen ze hun werk doen. Powered By GSpeech

Hits: 188

Gerelateerde blogs

 • Slib in de vijver

  Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik dan alleen bij als ik het water in ga. Maar toen ik in het water was merkte ik iets belangrijks.
 • Uien-netjes in het filter

  Een paar maand terug melde ik dat ik uien-netjes in de kruik had gedaan. Dit omdat op het internet gemeld werd dat dit een prima filtermedium zou zijn. Nou, ik ben er niet tevreden over. Dus ik heb ze er weer uit gehaald.
 • Schuim op de vijver

  Vooral in het voorjaar zie je het wel eens. Wit schuim op de vijver. Vaak zie je het dan in de ochtend, vaak bij watervallen, luchtstenen en fonteinen, en verdwijnt het (deels) in de middag. Vijverbezitters kunnen zich daar behoorlijk aan ergeren. Maar is dat ook nodig?
 • Hoe lang mag een filter uit staan?

  In fora lees ik wel eens de vraag "Help mijn filter heeft 15/20/30/60 minuten uit gestaan. Kan dit kwaad?" Nou... Ik denk dat dit beslist geen kwaad kan. Natuurlijk is het zo dat een filter er is om bacteriën te huisvesten. En deze bacteriën hebben zuurstofrijk water nodig. Daarom moet het water stromen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen, dus voedingstoffen voor die bacteriën, naar de bacteriën gebracht, maar ook zuurstof.
 • Dotterbloem

  Wanneer de dotterbloem begint te bloeien is het voorjaar begonnen. Want van alle vijverplanten is dit altijd de eerste plant die in bloei zal staan. Het kan al eind maart, begin april, de eerste bloemen laten zien.
 • Koolzuurgas in de vijver

  Veel mensen met een aquarium hebben een Co2 installatie. Hiermee voegen ze Co2 toe aan het aquariumwater. Dit doen ze als bemesting voor de planten. Die hebben de Co2 hard nodig om te groeien. Maar hoe zit dat bij een vijver? Daar zie je nooit een Co2 installatie staan. Wel worden er Co2 tabletten verkocht maar dat is een redelijk dure grap. En de vijver heeft de vijver beslist niet nodig.
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Plantenfilter

  In een post vertelde ik dat ik het niet nodig vind om een vijverfilter bij de vijver te hebben. Dit klopt deels. Want ik heb een behoorlijk filter, een plantenfilter. Want zo wordt de zone genoemd waarin de oeverplanten staan. De planten filteren immers het water, dus zodoende... Maar hoe plant je dan die planten... Nou zo bloot mogelijk. Dus zonder aarde. 
 • Vijver in de winter

  Wat moet je 's winters met je vijver doen? Dat is de vraag die vaak op fora gesteld wordt. Ik doe 's winters niets aan de vijver. Ja... toch wel... ik heb het filter vervangen door het oude kunststof filter wat ik nog had. De kruik is van steen en ik ben bang dat deze met de vorst kapot vriest. Dat zou zonde zijn. Omdat het oude filter al meerdere winters mee is gegaan, weet ik dat deze goed tegen de vorst kan.
 • Vijver lenteklaar...

  Ik kon het niet meer laten... de vijver moest weer klaar gemaakt worden voor het vijverseizoen. Eerst heb ik wat planten gesnoeid. Of eigenlijk de dode bladeren verwijderd. Dit moest vooral bij de dotterbloem.  Ook heb ik wat drijfplanten verwijderd. Deze zagen er niet zo mooi meer uit, en ik heb nog genoeg.
 • Vijverfilter onderhouden

  Soms lees je op het internet dat het filter van de vijver ook onderhoud nodig heeft. En dat klopt vaak ook. Maar dat ligt er aan wat voor filter je hebt.  Een filter wat grof vuil ook opvangt moet regelmatig deels schoongemaakt worden. Want dat grove vuil wil er wel eens voor zorgen dat het filter dichtslibt en dat daardoor het water niet meer door het filter stroomt. Als dit gebeurd is het natuurlijk hoog tijd om het filter wat zorgt voor de opvang van het grove vuil, schoon te maken.
 • Vijvervissen voeren

  Het vijverseizoen is begonnen maar dat betekend nog niet dat de vissen ruim gevoerd kunnen worden. Daarvoor is het water nog te koud. Wel kan al beperkt gevoerd worden. Vorige week ben ik er mee begonnen. Toen was het vijverwater ongeveer 10 graden.
 • Weer genieten van de vijver

  He he, het mooie weer is weer begonnen, het voorjaar breekt eindelijk door. En het vijverseizoen is echt begonnen. Gisteren heb ik voor het eerst de vissen in de vijver weer gevoerd. Ze waren toen nog niet echt enthousiast. Maar vandaag probeerde ik het weer... en aten ze gretig.
 • Werking kruik

  Al vaker heb ik gezegd dat ik een kruik als filter gebruik. Deze kruik moet de planten ondersteunen bij het filteren van het water. De planten hebben dus de hoofdtaak, het filter ondersteund wanneer het nodig is. Maar hoe werkt deze. In de beginfase, nu er nog geen of onvoldoende bacteriën aanwezig zijn, werkt het als een mechanisch filter. Simpel gezegd, het houd zoveel mogelijk vuildeeltjes tegen.
 • De kruik, een jaar in gebruik....

  De kruik is nu een jaar in gebruik. Het ziet er nog steeds heel leuk uit. De kruik is nog steeds bedoeld als ondersteuning, en niet als hoofdfilter. Daar zijn nog steeds de planten voor.
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • Eindelijk een luchtpompje in gebruik bij de vijver

  In maart vertelde ik al dat een luchtpompje bij de vijver goede diensten kon doen. Toen liet ik ook een eenvoudige tekening zien van een soort interne filter die ik wilde gaan maken. 
 • Ik kon het niet laten...

  Nee... ik kon het echt niet meer laten. Ik heb de kruik weer aangesloten. Twee maand geleden had ik hem ontkoppeld en schoongemaakt. En nu vond ik dat die weer aangesloten kon worden. De kruik is, als ik alle adviseurs moet geloven, en zoals de specificatie zegt, veel te klein als filter voor deze vijver. Maar omdat deze alleen de planten als filter moet ondersteunen vind ik dat helemaal niet erg.
 • Algen... in de vijver

  Het voorjaar begint weer en het eerste wat hard in de vijver groeit is bijna altijd alg. Meestal is het draadalg. Deze alg zie je al snel op de lage terrassen waar maar weinig water op komt.  Maar is dit erg? Nee hoor. Zolang het niet al te veel is. Want deze voorjaarsalg is eigenlijk een hele lelijke zuurstofplant die zich razendsnel verspreid. En het groeit vaak eerder dan de andere moerasplanten.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech