Vijvervissen voeren

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het vijverseizoen is begonnen maar dat betekend nog niet dat de vissen ruim gevoerd kunnen worden. Daarvoor is het water nog te koud. Wel kan al beperkt gevoerd worden. Vorige week ben ik er mee begonnen. Toen was het vijverwater ongeveer 10 graden.

Toen heb ik 2 keer gevoerd. Maar de rest van de week heb ik toen niet gevoerd. Dit weekend hebben de vissen ook weer voer gekregen. Het water was maar heel iets warmer geworden, dus veel meer als vorige week kregen ze niet.

Hoe warmer het water wordt, des te meer voer kun je de vissen geven. Als dan het water zo'n 18 ~ 20 graden is, dan kan er echt volop gevoerd worden. Dit om twee redenen. Ten eerste zijn vissen koudbloedig. Dus als het water nog niet zo warm is, zijn de vissen nog niet zo heel actief en verbruiken ze dus ook nog niet zoveel. Als je dan veel voert, komt dit voer weer onverteerd uit de vis, als ontlasting, en belast alleen de vijver maar. Dan heb je zo een hele groene vijver.

Ook omdat bij deze temperatuur de bacteriën nog niet helemaal actief zijn. Wat gelijk de tweede reden is om nog niet zoveel te voeren. Want het voer wat niet gegeten wordt is ook een extra belasting voor de vijver.

Daarom hoeft er dus ook niet meer gevoerd te worden dan wat de vissen in ongeveer 5 minuten opeten. Dat geldt dan voor elke voerbeurt.

Verder hoeft als het warm is nog niet altijd veel gevoerd te worden. Dit omdat de meeste vissen best in staat zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen aan insecten etc die ook in de vijver terecht komen. Laten ze maar oa de muggelarfjes en algen opeten...

En straks, als de temperatuur van het water weer zakt, zo tegen de winter aan, zal er steeds minder gevoerd hoeven te worden.   Click to listen highlighted text! Het vijverseizoen is begonnen maar dat betekend nog niet dat de vissen ruim gevoerd kunnen worden. Daarvoor is het water nog te koud. Wel kan al beperkt gevoerd worden. Vorige week ben ik er mee begonnen. Toen was het vijverwater ongeveer 10 graden. Toen heb ik 2 keer gevoerd. Maar de rest van de week heb ik toen niet gevoerd. Dit weekend hebben de vissen ook weer voer gekregen. Het water was maar heel iets warmer geworden, dus veel meer als vorige week kregen ze niet. Hoe warmer het water wordt, des te meer voer kun je de vissen geven. Als dan het water zon 18 ~ 20 graden is, dan kan er echt volop gevoerd worden. Dit om twee redenen. Ten eerste zijn vissen koudbloedig. Dus als het water nog niet zo warm is, zijn de vissen nog niet zo heel actief en verbruiken ze dus ook nog niet zoveel. Als je dan veel voert, komt dit voer weer onverteerd uit de vis, als ontlasting, en belast alleen de vijver maar. Dan heb je zo een hele groene vijver. Ook omdat bij deze temperatuur de bacteriën nog niet helemaal actief zijn. Wat gelijk de tweede reden is om nog niet zoveel te voeren. Want het voer wat niet gegeten wordt is ook een extra belasting voor de vijver. Daarom hoeft er dus ook niet meer gevoerd te worden dan wat de vissen in ongeveer 5 minuten opeten. Dat geldt dan voor elke voerbeurt. Verder hoeft als het warm is nog niet altijd veel gevoerd te worden. Dit omdat de meeste vissen best in staat zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen aan insecten etc die ook in de vijver terecht komen. Laten ze maar oa de muggelarfjes en algen opeten... En straks, als de temperatuur van het water weer zakt, zo tegen de winter aan, zal er steeds minder gevoerd hoeven te worden. Powered By GSpeech

Hits: 165

Gerelateerde blogs

 • Slib in de vijver

  Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik dan alleen bij als ik het water in ga. Maar toen ik in het water was merkte ik iets belangrijks.
 • Schuim op de vijver

  Vooral in het voorjaar zie je het wel eens. Wit schuim op de vijver. Vaak zie je het dan in de ochtend, vaak bij watervallen, luchtstenen en fonteinen, en verdwijnt het (deels) in de middag. Vijverbezitters kunnen zich daar behoorlijk aan ergeren. Maar is dat ook nodig?
 • Hoe lang mag een filter uit staan?

  In fora lees ik wel eens de vraag "Help mijn filter heeft 15/20/30/60 minuten uit gestaan. Kan dit kwaad?" Nou... Ik denk dat dit beslist geen kwaad kan. Natuurlijk is het zo dat een filter er is om bacteriën te huisvesten. En deze bacteriën hebben zuurstofrijk water nodig. Daarom moet het water stromen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen, dus voedingstoffen voor die bacteriën, naar de bacteriën gebracht, maar ook zuurstof.
 • Koolzuurgas in de vijver

  Veel mensen met een aquarium hebben een Co2 installatie. Hiermee voegen ze Co2 toe aan het aquariumwater. Dit doen ze als bemesting voor de planten. Die hebben de Co2 hard nodig om te groeien. Maar hoe zit dat bij een vijver? Daar zie je nooit een Co2 installatie staan. Wel worden er Co2 tabletten verkocht maar dat is een redelijk dure grap. En de vijver heeft de vijver beslist niet nodig.
 • Planten als filter

  Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 
 • Plantenfilter

  In een post vertelde ik dat ik het niet nodig vind om een vijverfilter bij de vijver te hebben. Dit klopt deels. Want ik heb een behoorlijk filter, een plantenfilter. Want zo wordt de zone genoemd waarin de oeverplanten staan. De planten filteren immers het water, dus zodoende... Maar hoe plant je dan die planten... Nou zo bloot mogelijk. Dus zonder aarde. 
 • Vijver in de winter

  Wat moet je 's winters met je vijver doen? Dat is de vraag die vaak op fora gesteld wordt. Ik doe 's winters niets aan de vijver. Ja... toch wel... ik heb het filter vervangen door het oude kunststof filter wat ik nog had. De kruik is van steen en ik ben bang dat deze met de vorst kapot vriest. Dat zou zonde zijn. Omdat het oude filter al meerdere winters mee is gegaan, weet ik dat deze goed tegen de vorst kan.
 • Vijverfilter enten

  In het voorjaar moet het filter van een vijver vaak helemaal opnieuw beginnen. Alleen als je het filter niet hebt uitgezet, is dit niet helemaal waar. Maar één ding is zeker. Elk vijverfilter kan in het voorjaar wel wat hulp gebruiken. Dit kun je doen doe het filter te enten. Dat kan op verschillende manieren:
 • Vijverfilter onderhouden

  Soms lees je op het internet dat het filter van de vijver ook onderhoud nodig heeft. En dat klopt vaak ook. Maar dat ligt er aan wat voor filter je hebt.  Een filter wat grof vuil ook opvangt moet regelmatig deels schoongemaakt worden. Want dat grove vuil wil er wel eens voor zorgen dat het filter dichtslibt en dat daardoor het water niet meer door het filter stroomt. Als dit gebeurd is het natuurlijk hoog tijd om het filter wat zorgt voor de opvang van het grove vuil, schoon te maken.
 • Vissen in de vijver

  Onze vijver is natuurlijk niet compleet zonder vissen. Die zitten er dan ook in. Maar welke soorten zitten erin?  Ten eerste hebben we er voorntjes in zitten. Deze zijn al van redelijk formaat al denk ik dat ze nog best wat kunnen groeien. Het is een leuke vis die eerst niet te zien was in de vijver.
 • Voorbereidingen

  De voorbereidingen voor de nieuwe vijver zijn in volle gang. Het kleine vijvertje is er al helemaal uit .Deze staat nu in een hoek van de tuin.  Marijke heeft ondertussen de grote vijver helemaal leeg geschept. Er zit geen druppie water meer in. Daar heeft ze natuurlijk wel alle vissen eerst uitgevangen. Daarna had ze al de lelie en wat waterplanten uit de vijver gehaald. En toen... veel emmers water dragen. Knap gedaan van die lieve dame.
 • Welke vissen zitten er nu in de vijver en hoeveel?

  Onze vijver is nu ruim een jaar oud, en ontwikkeld goed. Ook de vissen weten zich voort te planten dus is het eens tijd om te gaan tellen. Welke vissen hebben we er nu in zitten:
 • Werking kruik

  Al vaker heb ik gezegd dat ik een kruik als filter gebruik. Deze kruik moet de planten ondersteunen bij het filteren van het water. De planten hebben dus de hoofdtaak, het filter ondersteund wanneer het nodig is. Maar hoe werkt deze. In de beginfase, nu er nog geen of onvoldoende bacteriën aanwezig zijn, werkt het als een mechanisch filter. Simpel gezegd, het houd zoveel mogelijk vuildeeltjes tegen.
 • De kruik, een jaar in gebruik....

  De kruik is nu een jaar in gebruik. Het ziet er nog steeds heel leuk uit. De kruik is nog steeds bedoeld als ondersteuning, en niet als hoofdfilter. Daar zijn nog steeds de planten voor.
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • Eindelijk een luchtpompje in gebruik bij de vijver

  In maart vertelde ik al dat een luchtpompje bij de vijver goede diensten kon doen. Toen liet ik ook een eenvoudige tekening zien van een soort interne filter die ik wilde gaan maken. 
 • Bacteriën in de vijver, temperatuursinvloeden

  In de vijver en aquarium zijn bacteriën heel belangrijk. Voor de activiteit van deze bacteriën is de temperatuur ondermeer van belang. Voor het aquarium is dit geen probleem. Daar is de temperatuur eigenlijk meestal heel constant. Maar in de vijver wordt de temperatuur beinvloed door het seizoen.
 • Insecten bij de vijver

  In een vorig stukje schreef ik al dat insectenlarven jonge visjes kunnen opeten. Dat betekend dus dat er ook insecten in en rond de vijver leven. Dat klopt dan ook. Libelle's zijn daar natuurlijk een bekend voorbeeld van. Maar ook schaatsenrijders en andere insecten zijn er te vinden. Dat betekent dus dat er veel meer leven in en rond de vijver is dan op eerste gezicht lijkt.
 • Jonge vissen in de vijver

  Vorig jaar hadden we jonge visjes in de vijver. Ook dit jaar hebben we die weer. 
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech