Wat te doen met het aquariumwater?

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Elke aquariumhouder doet regelmatig een waterwissel. Dit houdt in dat hij dan een gedeelte van het water uit het aquarium neemt en dit vervangt door schoon leidingwater. 

Bij ons aquarium gaan er dan zo'n 5 ~ 6 emmers water uit. Dit water is echter redelijk schoon, gezond water. Natuurlijk zitten daar nog afvalstoffen in die nog niet zijn afgebroken door planten of filter maar toch kan het voor een aantal doelen worden gebruikt:

  1. Het kan prima aan planten gegeven worden. Het bevat bijvoorbeeld nitraten. Daar groeien planten prima op.
  2. Het bijvullen van de vijver. 

Beiden doe ik. Eerst vul ik de gieters zodat de tuinplanten weer water kunnen krijgen. Daarna giet ik de rest van het water in de vijver. Sommige vijverhouders roepen dan, dat mag niet! Je gooit afvalwater bij de vijver, dat kan niet gezond zijn voor je vissen.

Maar dat is niet helemaal waar natuurlijk. Ten eerst, dat afval wordt prima opgenomen door de waterplanten. En ten tweede wordt dat afval zo erg verdunt, dat vind je in de grote vijver helemaal niet terug. Er zitten wel wat voordelen aan het bijvullen met aquariumwater. Dit bevat namelijk naast nitraten (die toch al in het vijverwater zit, maar prima verwerkt wordt door de planten) ook allerlei mineralen en elementen die goed zijn voor de planten en vissen. Ook is het van een goed Ph, Gh en Kh. Hierdoor verzuurt het water in de vijver minder snel. Want alleen 'bijvullen' door regen, daar verzuurt de vijver wel behoorlijk van.

Zo zie ik dus alleen maar voordelen van het bijvullen met aquarium, geen nadelen. En, het is toch zonde om het water weg te gooien. Dat doe ik alleen in de winter. Want dan is het beter om de vijver niet bij te vullen met aquariumwater. Bijvullen is dan meestal ook niet nodig. Want bijvullen is alleen nodig als er water verdampt, en dat gebeurd alleen als het wat warmer is.   Click to listen highlighted text! Elke aquariumhouder doet regelmatig een waterwissel. Dit houdt in dat hij dan een gedeelte van het water uit het aquarium neemt en dit vervangt door schoon leidingwater.  Bij ons aquarium gaan er dan zon 5 ~ 6 emmers water uit. Dit water is echter redelijk schoon, gezond water. Natuurlijk zitten daar nog afvalstoffen in die nog niet zijn afgebroken door planten of filter maar toch kan het voor een aantal doelen worden gebruikt: Het kan prima aan planten gegeven worden. Het bevat bijvoorbeeld nitraten. Daar groeien planten prima op. Het bijvullen van de vijver.  Beiden doe ik. Eerst vul ik de gieters zodat de tuinplanten weer water kunnen krijgen. Daarna giet ik de rest van het water in de vijver. Sommige vijverhouders roepen dan, dat mag niet! Je gooit afvalwater bij de vijver, dat kan niet gezond zijn voor je vissen. Maar dat is niet helemaal waar natuurlijk. Ten eerst, dat afval wordt prima opgenomen door de waterplanten. En ten tweede wordt dat afval zo erg verdunt, dat vind je in de grote vijver helemaal niet terug. Er zitten wel wat voordelen aan het bijvullen met aquariumwater. Dit bevat namelijk naast nitraten (die toch al in het vijverwater zit, maar prima verwerkt wordt door de planten) ook allerlei mineralen en elementen die goed zijn voor de planten en vissen. Ook is het van een goed Ph, Gh en Kh. Hierdoor verzuurt het water in de vijver minder snel. Want alleen bijvullen door regen, daar verzuurt de vijver wel behoorlijk van. Zo zie ik dus alleen maar voordelen van het bijvullen met aquarium, geen nadelen. En, het is toch zonde om het water weg te gooien. Dat doe ik alleen in de winter. Want dan is het beter om de vijver niet bij te vullen met aquariumwater. Bijvullen is dan meestal ook niet nodig. Want bijvullen is alleen nodig als er water verdampt, en dat gebeurd alleen als het wat warmer is. Powered By GSpeech

Hits: 147

Gerelateerde blogs

  • Heldere vijver dankzij planten

    Ik heb het hier al vaker gezegd, de planten in mijn vijver zijn het filter. Ik bedoel dus dat de vijverplanten het water schoon moeten houden. Hier moet je veel planten in de vijver hebben. Dit mogen zowel zuurstofplanten zijn, als moerasplanten. Wij hebben van beiden er veel van in de vijver. Kijk maar eens naar de foto's:
  • Het is warm, dus extra beluchten

    Het is vandaag behoorlijk warm geworden. Volgens Het weer in Boskamp is het vandaag 33,9°c geweest.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech