Watermunt

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Watermunt is een heel leuk plantje voor in/aan de vijver. Het is een plant die goed in het moeras past. Daar staat ie bij mij ook.

Het is een plantje dat tussen de 20 en 100 cm hoog wordt. Dat zijn nogal uitersten. Maar in de praktijk klopt dat wel. Ik zie dat deze plant hier en daar heel laag blijft, maar soms ook heel hoog wordt.  Verder is het een plant wat zich makkelijk vermenigvuldigd. Een beetje te makkelijk soms.

 

20160306_142402

Het maakt kruipende zijscheuten aan die vrij lang kunnen worden. Aan deze scheuten komen weer nieuwe planten. En dat doet ze in een vrij hoog tempo. Daarom wordt het ook een woekeraar genoemd. Als je niet uitkijkt is het hele moeras, en later de hele vijver overwoekerd door deze plant. Dat kan, vooral in een niet al te grote vijver al in een paar jaar gebeuren. Daarom is snoeien wel van belang. Zijscheuten die niet gewenst zijn moeten snel verwijderd worden.

20160306_150918

Het voordeel van dat hoge groeitempo is natuurlijk wel dat het veel voedingsstoffen uit het vijverwater opneemt. Het plantje staat bekend als een grote nitraatvreter. Hierdoor is het een goede concurrent voor algen.

20160306_150924

En ik zie nu dat deze planten al weer behoorlijk uitgelopen zijn. Dat betekend nog wat voor dit jaar...

Een ander voordeel van het plantje is dat het lekker geurt en leuke bloempjes kent. Het plantje ruikt naar munt...

20150725_103415

Je ziet trouwens op de foto's met de jonge planten dat deze plant onderwater andere bladeren heeft als bovenwater. Dat is normaal en komt bij veel planten voor. Onderwater zijn het bijna ronde kleine blaadjes. Boven water zijn ze veel groter en veel meer generfd.   Click to listen highlighted text! Watermunt is een heel leuk plantje voor in/aan de vijver. Het is een plant die goed in het moeras past. Daar staat ie bij mij ook. Het is een plantje dat tussen de 20 en 100 cm hoog wordt. Dat zijn nogal uitersten. Maar in de praktijk klopt dat wel. Ik zie dat deze plant hier en daar heel laag blijft, maar soms ook heel hoog wordt.  Verder is het een plant wat zich makkelijk vermenigvuldigd. Een beetje te makkelijk soms.   Het maakt kruipende zijscheuten aan die vrij lang kunnen worden. Aan deze scheuten komen weer nieuwe planten. En dat doet ze in een vrij hoog tempo. Daarom wordt het ook een woekeraar genoemd. Als je niet uitkijkt is het hele moeras, en later de hele vijver overwoekerd door deze plant. Dat kan, vooral in een niet al te grote vijver al in een paar jaar gebeuren. Daarom is snoeien wel van belang. Zijscheuten die niet gewenst zijn moeten snel verwijderd worden. Het voordeel van dat hoge groeitempo is natuurlijk wel dat het veel voedingsstoffen uit het vijverwater opneemt. Het plantje staat bekend als een grote nitraatvreter. Hierdoor is het een goede concurrent voor algen. En ik zie nu dat deze planten al weer behoorlijk uitgelopen zijn. Dat betekend nog wat voor dit jaar... Een ander voordeel van het plantje is dat het lekker geurt en leuke bloempjes kent. Het plantje ruikt naar munt... Je ziet trouwens op de fotos met de jonge planten dat deze plant onderwater andere bladeren heeft als bovenwater. Dat is normaal en komt bij veel planten voor. Onderwater zijn het bijna ronde kleine blaadjes. Boven water zijn ze veel groter en veel meer generfd. Powered By GSpeech

Hits: 158

Gerelateerde blogs

 • Dotterbloem

  Wanneer de dotterbloem begint te bloeien is het voorjaar begonnen. Want van alle vijverplanten is dit altijd de eerste plant die in bloei zal staan. Het kan al eind maart, begin april, de eerste bloemen laten zien.
 • Lidsteng, een apart plantje voor in de vijver

  Lidsteng is een plantje wat regelmatig voor de oevers van een vijver gebruikt wordt. Het is dan een laag blijvend plantje. Wel groeit het al heel vroeg in het voorjaar en kan het zich aardig vermenigvuldigen. Het is dus wel een plantje wat een beetje woekerd. Doordat het zich zo vermenigvuldigd kan er een leuk groepje van deze plantjes ontstaan. En doordat het al vroeg in het voorjaar groeit begint al vroeg de opname van afvalstoffen waardoor de kans op alg beperkt wordt.
 • Onbekende plant

  In de vijver heb ik in het diepere moeras opeens een stengel staan. Daarop staat een knop. Deze stengel groeide in een ruime week tijd heel hoog. Vorige week zondag was deze zo hoog:
 • Hoornblad

  Vandaag zijn we weer bij Aquaria Veldhuis in Enschede geweest. Hier heb ik ondermeer een flinke bos Hoornblad gekocht. Hiervan heb ik een klein beetje in het aquarium gezet. De rest ging de vijver in.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech