Zorgen voor voldoende zuurstof in de vijver

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Dat zuurstofplanten er voor zorgen dat er geen tekort aan zuurstof in het water op treed lijkt me logisch. Deze planten zetten onder water Co2 om in zuurstof, die weer opgenomen wordt door het water. Met voldoende zuurstofplanten kun je dus bijna nooit een te laag zuurstofgehalte in de vijver hebben.

Maar soms zijn er (nog) niet voldoende zuurstofplanten in de vijver. Hoe zorg je er dan voor dat het water voldoende zuurstof bevat? Dit kan op drie manieren:

 

 1.  Met behulp van een luchtpompje verbonden aan een bruissteen, kun je zorgen voor een grotere wateroppervlakte, wat nog beweegt ook. Hierdoor ontstaat een grotere uitwisseling van gassen tussen het wateroppervlakte en de lucht. Hierdoor wordt er dus zuurstof opgenomen in het water waardoor deze niet snel een te laag zuurstofgehalte heeft. Dit ziet er dan zo uit:Waterbeweging door een bruissteentje verbonden met een luchtpompje
 2. Met behulp van een fontein. De dunne waterstralen en de oppervlaktebeweging die er ontstaat zorgt voor een betere gasuitwisseling tussen het water en de lucht. fontein
 3. Met een waterval of beekloop. Waterval, hier door de kruik

Eigenlijk gaat het altijd om het bevorderen van de uitwisseling van gassen tussen het wateroppervlak en de lucht. Daarom is stroming belangrijk. Die zorgt ervoor dat er steeds vers water aan de oppervlakte is zodat daar goede uitwisseling plaats kan vinden.

Je ziet hier dat in alle drie voorbeelden het water beweegt. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor zuurstofopname door het water.

Zuurstof in het water is niet alleen belangrijk voor de vissen, maar voor al het leven in de vijver. Planten ('s nachts), dieren en bacteriën hebben het nodig. De stroming is daarna ook nog eens van belang om er voor te zorgen dat overal in de vijver voldoende zuurstof aanwezig is.

Hier staat de pomp die de kruik voed en het luchtpompje dag en nacht aan, de fontein gaat 's nachts uit. Maar samen met de planten zorgen ze ervoor dat de vijver altijd voldoende zuurstof bevat.   Click to listen highlighted text! Dat zuurstofplanten er voor zorgen dat er geen tekort aan zuurstof in het water op treed lijkt me logisch. Deze planten zetten onder water Co2 om in zuurstof, die weer opgenomen wordt door het water. Met voldoende zuurstofplanten kun je dus bijna nooit een te laag zuurstofgehalte in de vijver hebben. Maar soms zijn er (nog) niet voldoende zuurstofplanten in de vijver. Hoe zorg je er dan voor dat het water voldoende zuurstof bevat? Dit kan op drie manieren:    Met behulp van een luchtpompje verbonden aan een bruissteen, kun je zorgen voor een grotere wateroppervlakte, wat nog beweegt ook. Hierdoor ontstaat een grotere uitwisseling van gassen tussen het wateroppervlakte en de lucht. Hierdoor wordt er dus zuurstof opgenomen in het water waardoor deze niet snel een te laag zuurstofgehalte heeft. Dit ziet er dan zo uit: Met behulp van een fontein. De dunne waterstralen en de oppervlaktebeweging die er ontstaat zorgt voor een betere gasuitwisseling tussen het water en de lucht. Met een waterval of beekloop. Eigenlijk gaat het altijd om het bevorderen van de uitwisseling van gassen tussen het wateroppervlak en de lucht. Daarom is stroming belangrijk. Die zorgt ervoor dat er steeds vers water aan de oppervlakte is zodat daar goede uitwisseling plaats kan vinden. Je ziet hier dat in alle drie voorbeelden het water beweegt. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor zuurstofopname door het water. Zuurstof in het water is niet alleen belangrijk voor de vissen, maar voor al het leven in de vijver. Planten (s nachts), dieren en bacteriën hebben het nodig. De stroming is daarna ook nog eens van belang om er voor te zorgen dat overal in de vijver voldoende zuurstof aanwezig is. Hier staat de pomp die de kruik voed en het luchtpompje dag en nacht aan, de fontein gaat s nachts uit. Maar samen met de planten zorgen ze ervoor dat de vijver altijd voldoende zuurstof bevat. Powered By GSpeech

Hits: 126

Gerelateerde blogs

 • Slib in de vijver

  Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik dan alleen bij als ik het water in ga. Maar toen ik in het water was merkte ik iets belangrijks.
 • Stroming in de vijver

  Ook in de vijver is het belangrijk dat het water stroomt en niet stil staat. Dit om diverse redenen:
 • Hoe lang mag een filter uit staan?

  In fora lees ik wel eens de vraag "Help mijn filter heeft 15/20/30/60 minuten uit gestaan. Kan dit kwaad?" Nou... Ik denk dat dit beslist geen kwaad kan. Natuurlijk is het zo dat een filter er is om bacteriën te huisvesten. En deze bacteriën hebben zuurstofrijk water nodig. Daarom moet het water stromen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen, dus voedingstoffen voor die bacteriën, naar de bacteriën gebracht, maar ook zuurstof.
 • Vijver in de winter

  Wat moet je 's winters met je vijver doen? Dat is de vraag die vaak op fora gesteld wordt. Ik doe 's winters niets aan de vijver. Ja... toch wel... ik heb het filter vervangen door het oude kunststof filter wat ik nog had. De kruik is van steen en ik ben bang dat deze met de vorst kapot vriest. Dat zou zonde zijn. Omdat het oude filter al meerdere winters mee is gegaan, weet ik dat deze goed tegen de vorst kan.
 • Waarom die kruik nog een belangrijke functie heeft

  Zoals iedereen weet is de kruik bij onze vijver gelijk het filter. Maar doordat dit een biologisch proces is, levert dit een bijproduct op. Want de bacteriën die dit doen, verbranden zuurstof. Hierbij komt dan weer co2 vrij. En dat is dus weer heel mooi voor de waterplanten.
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • Draadalg in de vijver

  Velen klagen over draadalg in de vijver. Draadalg kan ook een probleem zijn. Het is eigenlijk het onkruid in de vijver. Draadalg kan alleen groeien als het water helder is en er genoeg voedingsstoffen in het water aanwezig is.Die voedingsstoffen komen in het water door of te veel voeren of door afgestorven plantenresten die ontbinden. Dit laatste gebeurd vooral als de planten zelf niet of niet voldoen (meer) groeien. Daardoor is draadalg vooral in het voorjaar en najaar aanwezig.
 • Drijvend hoornblad in de avond.

  [gspeech}Natuurlijk drijft hoornblad,  het kan soms immers een plant die geen wortels heeft en dus niet vanaf de bodem groeit. Maar normaal gesproken is het een plant die onder water groeit. Je ziet hooguit de toppen net onder water. De rest van de plant zit er ongeveer recht onder en zie je dus niet. 
 • Help, het vriest

  Het is weer koud buiten en het heeft behoorlijk gevroren. Dus er ligt een leuk laagje ijs op de vijver. Moeten we nu iets doen?
 • Het is warm, dus extra beluchten

  Het is vandaag behoorlijk warm geworden. Volgens Het weer in Boskamp is het vandaag 33,9°c geweest.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech