Dotterbloem

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Wanneer de dotterbloem begint te bloeien is het voorjaar begonnen. Want van alle vijverplanten is dit altijd de eerste plant die in bloei zal staan. Het kan al eind maart, begin april, de eerste bloemen laten zien.

De plant blijft niet echt klein, maar wordt ook niet echt hoog. Zo'n 50~60 cm hoog is wel het maximale. Maar het kan wel grote trossen maken en daardoor een redelijk oppervlakte bezetten.

Bloempjes van de dotter
Bloempjes van de dotter

 

Doordat de plant al heel vroeg in het voorjaar groeit en knoppen maakt, is het gelijk een goede plant om ook aan de vijverrand te zetten. Dit heb ik dan ook gedaan. Door de behoorlijke groei in het voorjaar kan het behoorlijk veel afvalstoffen uit het water opnemen. Hierdoor wordt het water al vroeg in het voorjaar gezuiverd en hebben algen minder kans.

Kleine dotterbloem in bloei
Kleine dotterbloem in bloei

 

De dotterbloem verspreid zich door middel van vruchten. Deze vallen in het water en drijven dan weer naar de oever. Daar kan het uitkiemen en een nieuw plant vormen. Zo is het dus gebeurd bij mijn vijver. Hierdoor heb ik nu 4 dotters in de vijver staan. Het opgroeien van de plant duurt wel een paar jaar. Voordat je er echt een grote bos hebt staan, moet je wel even geduld hebben.

Kleine dotter in knop
Kleine dotter in knop

 

En heb je veel geluk, dan bloeit de dotter in augustus ~ september nog een keer.

Grote dotter, moederplant
Grote dotter, moederplant

 

Al met al een plant die door veel vijverliefhebbers gewaardeerd wordt.   Click to listen highlighted text! Wanneer de dotterbloem begint te bloeien is het voorjaar begonnen. Want van alle vijverplanten is dit altijd de eerste plant die in bloei zal staan. Het kan al eind maart, begin april, de eerste bloemen laten zien. De plant blijft niet echt klein, maar wordt ook niet echt hoog. Zon 50~60 cm hoog is wel het maximale. Maar het kan wel grote trossen maken en daardoor een redelijk oppervlakte bezetten. Bloempjes van de dotter   Doordat de plant al heel vroeg in het voorjaar groeit en knoppen maakt, is het gelijk een goede plant om ook aan de vijverrand te zetten. Dit heb ik dan ook gedaan. Door de behoorlijke groei in het voorjaar kan het behoorlijk veel afvalstoffen uit het water opnemen. Hierdoor wordt het water al vroeg in het voorjaar gezuiverd en hebben algen minder kans. Kleine dotterbloem in bloei   De dotterbloem verspreid zich door middel van vruchten. Deze vallen in het water en drijven dan weer naar de oever. Daar kan het uitkiemen en een nieuw plant vormen. Zo is het dus gebeurd bij mijn vijver. Hierdoor heb ik nu 4 dotters in de vijver staan. Het opgroeien van de plant duurt wel een paar jaar. Voordat je er echt een grote bos hebt staan, moet je wel even geduld hebben. Kleine dotter in knop   En heb je veel geluk, dan bloeit de dotter in augustus ~ september nog een keer. Grote dotter, moederplant   Al met al een plant die door veel vijverliefhebbers gewaardeerd wordt. Powered By GSpeech

Hits: 186

Gerelateerde blogs

 • Vijverplanten

  Vandaag zijn we even bij een tuincentrum in Raalte geweest.Hier hebben we 4 verschillende planten voor in en aan de vijver gehaald.  Eén is een drijvende waterplant en drie zijn moerasplanten.De drijfplant is Krabbescheer.  Dit is een plant die je gewoon in de vijver kunt gooien. Daar zoekt het zelf een plek die het fijn vind. Dit is de plant:
 • Lidsteng, een apart plantje voor in de vijver

  Lidsteng is een plantje wat regelmatig voor de oevers van een vijver gebruikt wordt. Het is dan een laag blijvend plantje. Wel groeit het al heel vroeg in het voorjaar en kan het zich aardig vermenigvuldigen. Het is dus wel een plantje wat een beetje woekerd. Doordat het zich zo vermenigvuldigd kan er een leuk groepje van deze plantjes ontstaan. En doordat het al vroeg in het voorjaar groeit begint al vroeg de opname van afvalstoffen waardoor de kans op alg beperkt wordt.
 • Onbekende plant

  In de vijver heb ik in het diepere moeras opeens een stengel staan. Daarop staat een knop. Deze stengel groeide in een ruime week tijd heel hoog. Vorige week zondag was deze zo hoog:
 • Vijver lenteklaar...

  Ik kon het niet meer laten... de vijver moest weer klaar gemaakt worden voor het vijverseizoen. Eerst heb ik wat planten gesnoeid. Of eigenlijk de dode bladeren verwijderd. Dit moest vooral bij de dotterbloem.  Ook heb ik wat drijfplanten verwijderd. Deze zagen er niet zo mooi meer uit, en ik heb nog genoeg.
 • Vijverfilter enten

  In het voorjaar moet het filter van een vijver vaak helemaal opnieuw beginnen. Alleen als je het filter niet hebt uitgezet, is dit niet helemaal waar. Maar één ding is zeker. Elk vijverfilter kan in het voorjaar wel wat hulp gebruiken. Dit kun je doen doe het filter te enten. Dat kan op verschillende manieren:
 • Voorbereidingen

  De voorbereidingen voor de nieuwe vijver zijn in volle gang. Het kleine vijvertje is er al helemaal uit .Deze staat nu in een hoek van de tuin.  Marijke heeft ondertussen de grote vijver helemaal leeg geschept. Er zit geen druppie water meer in. Daar heeft ze natuurlijk wel alle vissen eerst uitgevangen. Daarna had ze al de lelie en wat waterplanten uit de vijver gehaald. En toen... veel emmers water dragen. Knap gedaan van die lieve dame.
 • Watermunt

  Watermunt is een heel leuk plantje voor in/aan de vijver. Het is een plant die goed in het moeras past. Daar staat ie bij mij ook. Het is een plantje dat tussen de 20 en 100 cm hoog wordt. Dat zijn nogal uitersten. Maar in de praktijk klopt dat wel. Ik zie dat deze plant hier en daar heel laag blijft, maar soms ook heel hoog wordt.  Verder is het een plant wat zich makkelijk vermenigvuldigd. Een beetje te makkelijk soms.
 • Weer genieten van de vijver

  He he, het mooie weer is weer begonnen, het voorjaar breekt eindelijk door. En het vijverseizoen is echt begonnen. Gisteren heb ik voor het eerst de vissen in de vijver weer gevoerd. Ze waren toen nog niet echt enthousiast. Maar vandaag probeerde ik het weer... en aten ze gretig.
 • Hoornblad

  Vandaag zijn we weer bij Aquaria Veldhuis in Enschede geweest. Hier heb ik ondermeer een flinke bos Hoornblad gekocht. Hiervan heb ik een klein beetje in het aquarium gezet. De rest ging de vijver in.
 • Eindelijk sneeuw

  Helaas moest ik gisteren mijn kruik binnen halen omdat behoorlijke vorst voorspeld was. Precies op tijd denk ik nu. Vannacht heeft het bij ons iets gevroren en staat er zelfs een beetje ijs op de vijver. Veel is het niet, en alleen bij het ondiepere gedeelte.
 • Algen... in de vijver

  Het voorjaar begint weer en het eerste wat hard in de vijver groeit is bijna altijd alg. Meestal is het draadalg. Deze alg zie je al snel op de lage terrassen waar maar weinig water op komt.  Maar is dit erg? Nee hoor. Zolang het niet al te veel is. Want deze voorjaarsalg is eigenlijk een hele lelijke zuurstofplant die zich razendsnel verspreid. En het groeit vaak eerder dan de andere moerasplanten.
 • Jonge vissen in de vijver

  Vorig jaar hadden we jonge visjes in de vijver. Ook dit jaar hebben we die weer. 
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech