Stroming in de vijver

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ook in de vijver is het belangrijk dat het water stroomt en niet stil staat. Dit om diverse redenen:

 • Het zorgt ervoor dat alle afvalstoffen bij de wortelen van de planten komen of in het filter terechtkomt.
 • Het zorgt er gelijk voor dat er voldoende zuurstof in het filter en bij de wortelen van de planten is.
 • Het zorgt ervoor dat er overal zuurstofrijk water is. Er ontstaan geen plekken waar water is wat geen of bijna geen zuurstof bevat.

Het tweede punt is eigenlijk het belangrijkst. Zoals ik al eerder melde zitten tussen de wortels van de planten miljarden bacteriën. Ook in het filter zitten dezelfde bacteriën. En deze hebben zuurstof nodig. Veel zuurstof. Dus is het van belang dat daar zuurstof naar toe wordt gebracht. Dit doen we met stromend water.

En hoe zorgen we ervoor dat het water stroomt. Dit kan op verschillende manieren.

De bekendste manieren is met pompen. Dit kan een fontein zijn maar ook een pomp aan een filter of waterval. Kijk maar:

Fontein

uitstroom kruik

Maar er is nog een manier om water in de vijver te laten stromen. Dit is met behulp van een luchtpomp en luchtstenen. kijk maar:

luchtbellen aan de oppervlakte

Nog een voordeel van al deze systemen is dat er bijna overal een rimpeling op het wateroppervlakte is. Hierdoor wordt zuurstof, en ook Co2, opgenomen. Hierdoor wordt ook het risico beperkt dat er zuurstoftekorten ontstaan.

Maar moet er nu veel stroming zijn. Nee hoor. Een beetje is voldoende. Veel stroming heeft geen extra nut. Je zult misschien denken, met veel stroming is er meer zuurstof beschikbaar voor de vissen, planten en bacteriën. Dat lijkt waar, maar het raast er dan langs en meer als normaal zal er niet opgenomen worden.

 

Hits: 210

Gerelateerde blogs

 • Slib in de vijver

  Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik dan alleen bij als ik het water in ga. Maar toen ik in het water was merkte ik iets belangrijks.
 • Hoe lang mag een filter uit staan?

  In fora lees ik wel eens de vraag "Help mijn filter heeft 15/20/30/60 minuten uit gestaan. Kan dit kwaad?" Nou... Ik denk dat dit beslist geen kwaad kan. Natuurlijk is het zo dat een filter er is om bacteriën te huisvesten. En deze bacteriën hebben zuurstofrijk water nodig. Daarom moet het water stromen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen, dus voedingstoffen voor die bacteriën, naar de bacteriën gebracht, maar ook zuurstof.
 • Waarom die kruik nog een belangrijke functie heeft

  Zoals iedereen weet is de kruik bij onze vijver gelijk het filter. Maar doordat dit een biologisch proces is, levert dit een bijproduct op. Want de bacteriën die dit doen, verbranden zuurstof. Hierbij komt dan weer co2 vrij. En dat is dus weer heel mooi voor de waterplanten.
 • Zorgen voor voldoende zuurstof in de vijver

  Dat zuurstofplanten er voor zorgen dat er geen tekort aan zuurstof in het water op treed lijkt me logisch. Deze planten zetten onder water Co2 om in zuurstof, die weer opgenomen wordt door het water. Met voldoende zuurstofplanten kun je dus bijna nooit een te laag zuurstofgehalte in de vijver hebben. Maar soms zijn er (nog) niet voldoende zuurstofplanten in de vijver. Hoe zorg je er dan voor dat het water voldoende zuurstof bevat? Dit kan op drie manieren:
 • De wisselwerking tussen bacteriën en plantenwortels

  In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
 • Draadalg in de vijver

  Velen klagen over draadalg in de vijver. Draadalg kan ook een probleem zijn. Het is eigenlijk het onkruid in de vijver. Draadalg kan alleen groeien als het water helder is en er genoeg voedingsstoffen in het water aanwezig is.Die voedingsstoffen komen in het water door of te veel voeren of door afgestorven plantenresten die ontbinden. Dit laatste gebeurd vooral als de planten zelf niet of niet voldoen (meer) groeien. Daardoor is draadalg vooral in het voorjaar en najaar aanwezig.
 • Drijvend hoornblad in de avond.

  [gspeech}Natuurlijk drijft hoornblad,  het kan soms immers een plant die geen wortels heeft en dus niet vanaf de bodem groeit. Maar normaal gesproken is het een plant die onder water groeit. Je ziet hooguit de toppen net onder water. De rest van de plant zit er ongeveer recht onder en zie je dus niet. 
 • Help, het vriest

  Het is weer koud buiten en het heeft behoorlijk gevroren. Dus er ligt een leuk laagje ijs op de vijver. Moeten we nu iets doen?
 • Het is warm, dus extra beluchten

  Het is vandaag behoorlijk warm geworden. Volgens Het weer in Boskamp is het vandaag 33,9°c geweest.
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech