Filtersponzen, een kleine vergelijking

Zoals je al kunt weten heb ik maar liefst drie filters in gebruik. Dat zijn de Juwel Bioflow XL, de Tetra In 600 Plus en de Tetra In 1000 Plus. En ik heb ze al een keer vergeleken. Maar toen ging het om het verbruik van die dingen en de daarbij horende kosten.Ook heb ik wel eens laten zien wat er aan filtermateriaal in de Bioflow zat. En ook heb ik wel eens verteld dat er in de Tetra filters alleen nog maar sponzen zitten. Maar ik heb laten zien dat daar ook andere dingen in kunnen. Nu zal ik...

Het waterverbruik van het aquarium

Ik doe elke week een waterwissel van ongeveer 120 liter. En ook water kost geld. Niet veel, maar als je kijkt op de site van Vitens zie je dat 1m3 meter water per 1 januari 2020 € 1,055 kost. Dat betaal je dus voor 1000 liter water. Eén liter kost dan ook € 0,00106Nergens is water zo goedkoop en ook nog eens zo goed van kwaliteit. En daar gebruik ik dus 120 liter per week van voor een waterwissel in mijn aquarium.

Het filter na drie maanden

Twee maand terug had ik eens in het grote Juwel filter gekeken en toen zag ik dat er geen onderhoud nodig was. Dus heb ik het toen met rust gelaten. De Tetra In 600 heb ik toen wel een onderhoudsbeurt gegeven. Nu heeft het filter drie maand zonder onderhoud gedraaid, en is er een extra filter, de Tetra In 1000. En het werd tijd om toch weer eens de inhoud van het Juwel filter eruit te halen om te kijken of het nu wel onderhoud nodig had. En het viel nog steeds mee.

Waarom wordt ik blij van interne filters?

Eigenlijk verbaast het me hoeveel mensen een hekel hebben aan een intern filter. Natuurlijk, ze zijn vaak niet mooi en nemen, in meer of mindere mate, ruimte in het aquarium in. maar is dat zo erg?Een intern filter is meestal makkelijk te installeren. Ze worden meestal met zuignapjes aan het glas gemaakt. Veel kan daar niet mee mis gaan. Die van Juwel zijn natuurlijk al in het aquarium gekit. Dan het onderhoud. Vaak zitten er gewoon sponzen in. Die kun je er makkelijk uithalen en dan even...

Gisteren had ik nog verteld dat ik het Tetra In filter gewisseld had voor een groter exemplaar. Dat betekende dat ik het kleinere in de kast had gelegd. Maar dat vond ik eigenlijk zonde. Het is een goed filtertje en het geeft toch weer wat extra stroming en filtering. Dus heb ik het ding weer uit de kast gehaald en in het aquarium gestoken.

Het vervangen van filtermedia

In de handleidingen van filters staat vaak dat filtermedia regelmatig vervangen moet worden. Juwel heeft hier een hele tabel voor. En in de handleiding van de Tetra In staat letterlijk:"Een filterpatroon kunt U twee á driemaal reinigen en opnieuw gebruiken. Daarna vermindert de filteractiviteit en dient het te worden vervangen. Vervangende materiaal is verkrijgbaar bij Uw aquariumspecialist."

Ik had links-onderin, achter het hout nog altijd veel vuil liggen. Dat zag er niet alleen niet mooi uit, maar was ook nog eens lastig te verwijderen. De stroming pikte dit vuil niet op.Daarom moest dus de stroming anders.Eerder had ik in die hoek, het hout waarop de planten groeien, hoog staan. Hierdoor zag je het verwarmingselement niet. Maar dat hield in elk geval veel stroming tegen. Daardoor werkte het verwarmingselement niet goed en bleef er veel vuil liggen. Daarom heb ik dat stuk hout...

Het filter een maand met rust gelaten

Ik heb bewust een maand het grote filter met rust gelaten. Ik was dat ook van plan met het kleine filterje, maar de sponzen daarvan slipten eerder dicht, dus die moest ik eerder uitspoelen.Ook de filterwatten moeten elke twee weken vervangen worden, anders worden ze te smerig. Maar nu ook eens naar de sponzen en ander filtermateriaal van het grote filter gekeken. Nou, die waren eigenlijk minder smerig dan dat ik had verwacht.

Staafverwarming instellen

Ieder tropisch aquarium heeft minimaal 1 verwarmingselement. Meestal wordt hiervoor een staafverwarming voor gebruikt. Dit omdat deze relatief goedkoop zijn en goed werken. Je moet ze alleen instellen.

Drie aquariumfilters vergelijken

Vandaag kijk ik eens naar alle aquariumfilters die ik heb en vergelijk die. De drie filters zijn Juwel Bioflow XL Tetra In 600 Superfish Aqua Pro 600 Deze filters zijn echt elk heel anders. Eigenlijk zijn ze niet vergelijkbaar.

Extra stroming met een stromingspomp

Ik vind de aquariums van Juwel prachtige systemen. Ze zijn compleet uitgerust. En zoals ik in het vorige blogje schreef is het filter normaal meer dan voldoende. Maar soms is dat niet het geval. En daarom had ik er al jaren een klein filtertje bij. Deze gebruik ik ook nog steeds. De twee filters samen leveren in elk geval meer dan voldoende filtering, Maar in dit aquarium, met deze vissen, levert het nog niet voldoende stroming.

Juwel Bioflow filter, geen goed filter?

Vaak lees ik op forums of op Facebook dat mensen het meegeleverde filter van Juwel maar een slecht en lelijk ding vinden. Nou, lelijk is die inderdaad, maar ze zijn dan ook niet gemaakt om mooi te zijn. Ze zijn gemaakt om functioneel te zijn. Ze zijn zwart omdat ze dan in het elk geval meestal het minst opvallen. En ze zijn zo groot gemaakt omdat ze dan pas echt functioneel kunnen zijn.

Een nieuw aquarium, een nieuw verlichtingsschema

Pas geleden schreef ik hier al dat ik een nieuw aquarium gekregen heb. Het werd geleverd met Juwel Multilux Led verlichting. In dat zelfde blogpost schreef ik dat ik van plan was om zowel de oude LED-strips als de nieuwe Juwel Multilux te gebruiken. En dat doe ik nu ook.

De indeling van mijn Juwel Bioflow filter

Standaard wordt het filter van Juwel alleen geleverd met sponzen. Deze zijn op zich van prima kwaliteit. Er wordt het volgende meegeleverd:

Het elektraverbruik van het aquarium

Wat verbruikt een aquarium nu aan stroom. Die vraag is wat moeilijk te beantwoorden. Want er zijn wat variabelen. Zo kan ik je niet vertellen wat de verwarming van het aquarium kost. Dit omdat dit afhankelijk is van de ingestelde temperatuur en van de temperatuur van de ruimte waarin het aquarium staat. Maar van veel apparaten in het aquarium weten we wel wat die gebruiken, juist omdat deze of constant, of een vaste periode aan staan. Denk hierbij aan pompen/filters en verlichting. Dus kunnen...

Een nieuw aquarium

Afgelopen vrijdag was de grote dag. Mijn nieuw aquarium werd gebracht. Een paar dagen daarvoor hadden we die besteld. Gelijk had ik wat andere dingen gekocht. Daarover zo meer. Die ochtend werd ik netjes gebeld, dat de hele bestelling die ochtend afgeleverd zou worden. Dat was zo afgesproken. En dus kon het leeg halen van het oude aquarium beginnen. Alle vissen werden in twee speciekuipen tijdelijk gehuisvest. Het vangen hiervan werd voornamelijk door mijn vrouw gedaan. Dit omdat ik...

Twee thermometers, twee verschillende waarden

Zoals ik al eerder vertelde heb ik twee thermometers Eerst was het een glazen thermometer en een digitale. Nu zijn het twee digitale geworden. De glazen heb ik vervangen omdat deze stuk was. Maar nu geven ze beiden een andere temperatuur aan. Kijk maar:

Laat er licht zijn, maar niet te veel

Veel aquaria worden geleverd met verlichting. Enkele nog met TL verlichting, maar steeds meer aquaria worden geleverd met led verlichting. Maar is dit goede verlichting en is het voldoende?

De thermometer

Om te controleren of de verwarmingsstaaf of verwarmingsstaven goed staan afgesteld is het van belang dat er minstens één thermometer in het aquarium hangt. Maar er zijn verschillende thermometers. Welke is goed? En welke moet je beslist niet kopen? En waar plaats ik die dan in het aquarium? Ten eerste koop niet zo'n plakthermometer, die je op het glas moet plakken. Vaak moeten ze zelfs aan de buitenkant. Ze zien er niet uit en nog belangrijker, ze kunnen nooit door het glas de juiste...

Hoeveel verwarming heb ik nodig

Voor filters wordt het vaak gevraagd. Welke capaciteit heb ik nodig? Maar bij de verwarming is die vraag ook relevant. En eigenlijk is deze nog veel makkelijker te beantwoorden. Het ligt een beetje aan je stookgedrag. Want als de kamer waar die in staat, 's nachts meer afkoelt, dan heb je een iets sterkere verwarming nodig. Heb je een goed geïsoleerd huis en koelt het 's nachts nauwelijks af of laat je de verwarming 's nachts op ongeveer dezelfde temperatuur (wat meestal niet verstandig is),...

Ontwikkeld door CjBlog
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel