Hoeveel filtering heb ik op een vijver nodig?

De vraag is eenvoudig, maar zoals vaak, het antwoord niet. Maar ik ga toch een poging wagen om hier een klein beetje duidelijkheid in te geven.Om te bepalen hoeveel filtering je nodig hebt, is er eigenlijk een onderliggende vraag. Hoeveel vervuiling heb je en hoe wordt dat afgebroken?

De vijver, deze winter

Het is winter. Maar het weer is er nog steeds niet naar. Vorst hebben we tot nu toe, 19 januari, nog steeds niet gehad. Dat scheelt. Dus geen ijs op de vijver en geen problemen met de slangen of het fontein. Maar wat doet het met de planten en vissen? Nou de vissen zijn af en toe nog te zien, al lijken ze voornamelijk in de onderste lagen van de vijver te zitten. Verder lijkt de vijver een beetje een dorre en dode boel. Maar dat is het niet. Er is veel groen, al valt het in het eerste gezicht...

Matten in het tonnetje een keer schoongemaakt

Vanmorgen maar eens weer een blik in het filtertonnetje van de vijver gekeken. En... de matten waren goed smerig. Zeg maar zwart. Daardoor liep veel water gelijk door de overflow, dus niet meer door de filtermaterialen. Das zonde. Dus werd het tijd voor een schoonmaakbeurt. Eerst de matten maar eens uit de ton gehaald en in een emmer mee naar de keuken genomen voor een uitspoel beurt:

Veel planten verwijderd, gesnoeid

Gisteren en vandaag heb ik veel planten gesnoeid of verwijderd. Ten eerste heb ik twee lisdoddes verwijderd. Dit omdat ze erg groot worden en daardoor wel een erg prominente plek innemen. En elk jaar krijg je er gratis één of twee bij. Dat wordt op een keer teveel.

Planten als filter

Sommige mensen geloven het niet.... Dat vijverplanten het beste filtersysteem is van de vijver. Maar ik zal het eens laten zien. Eerst moet ik even zeggen, ik voer de vissen amper, dus daarvan kunnen geen afvalstoffen ontstaan, en ik gebruik geen meststoffen voor de vijverplanten. Ze moeten het dus puur doen met de meststoffen die de natuur (de vijver) hun bied.

Een groter filter altijd noodzakelijk?

Is een groter filter bij de vijver altijd noodzakelijk? Of kan het ook met een klein filtertje. Als je al een heel groot filter hebt, dan hoef je natuurlijk geen groter filter. Maar veel mensen met een klein filtertje vragen zich wel af, is een groter filter noodzakelijk?

Filtermedia in mijn vijverfilter

In een vorig artikeltje vertelde ik al wat over het filtertonnetje wat ik nu bij de vijver heb staan. Het is een eenvoudig ding, maar ja, moeilijker hoeft ook niet voor een doorstroomfilter. Maar welke filtermaterialen zitten er nu in:

Een tonnetje in gebruik genomen

Het is dan toch gebeurd. Tijdens de vorst is mijn kruik bij de vijver bevroren en het is nu dus stuk.

Ik lees het vooral op fora en facebook groepen. Daar beweren enkelen dat een pomp in de vijver slecht zou zijn omdat het de bacteriën, insecten en andere kleine beestjes dood zouden maken. De pomp zou in het ergste geval de diertjes vermalen.

Onderhoud aan de vijver

Een mooie vijver hoeft eigenlijk weinig onderhoud. Maar toch moet er af en toe wat gebeuren. Wat moeten we allemaal doen:

Moerasplanten

Zoals ik al eerder gezegd heb, heb ik vooral aan één zijkant en aan één korte kant moerasplanten in de vijver. Aan de lange zijkant vooral woekerende planten en aan de kopse kant een aantal groter wordende planten.

UV-Filter

Tegenwoordig zie je bij allerlei vijverzaken steeds meer filters met een UV-Filter. Maar een UV-filter is geen filter. Het is een lamp, wat UV-licht uitstraalt. En daarmee worden micro-organismen gedood. Hierdoor sterven dus ondermeer de zweefalgen. Daarmee wordt op een eenvoudige manier het water helder. Want die zweefalgen zorgen er meestal voor dat het vijverwater troebel wordt.

Vijverfilter

Eigenlijk vind ik een vijverfilter meestal een overbodig iets. Ik vind dat een filter alleen bij een vijver hoort als je of geen planten in de vijver hebt, of veel te veel vis in de vijver hebt. Dus andersom gezegd, een vijver met een normale hoeveelheid vissen en ruim voldoende planten heeft geen filter nodig.  Toch heb ik bij onze nieuwe vijver een filter staan. Dit is wel een apart filter. Het is een kruik. 

Dotterbloem, de eerste plant die bloeit in de vijver

De dotterbloem is een prachtige plant die redelijk groot kan worden. Doordat deze al vroeg in het voorjaar groeit en bloeit is het plant die niet in de vijver kan ontbreken.Doordat het al zo vroeg groeit en bloeit, vaak al vanaf eind maart, begin april, zal het al heel snel bijdragen aan het helder houden van de vijver. Immers de plant neemt voor zijn groei al vroeg veel voedingsstoffen op, waardoor algen minder kans krijgen. Hiervoor moet de plant natuurlijk wel met zijn wortels in de vijver...

Oppervlaktebeweging en zuurstof in de vijver

In een vijver is oppervlaktebeweging net zo belangrijk als in een aquarium. Het zorgt voor gasuitwisseling.Aan de oppervlakte wordt het teveel aan Co2 en eventueel ook andere (soms schadelijke) gassen afgegeven aan de omringende lucht. Maar zuurstof (en een eventueel tekort aan Co2) kan aan de oppervlakte opgelost worden in het water. Daarom is het van belang dat er wat waterstroming in de vijver is. En het water moet dus aan de oppervlakte bewegen.

Een vijver en energie besparen

Ik had al een weblogje geschreven over het besparen van energie met een aquarium. Maar enkele van die tips zijn natuurlijk ook van toepassing op een vijver. Deze zijn dat:

Nog een te klein filter!

Een tijdje terug melde ik al dat ik volgens de "experts" een veel te klein filter op mijn aquarium heb. En ook dat ik het daar totaal niet mee eens ben. "Vijverexperts" vinden ook dat ik een veel te klein filter voor mijn vijver heb. En weer ben ik het er niet mee eens. Waarom? Ik zal het uitleggen.

Vijver weer klaar voor het seizoen

Zo, de vijver is er weer klaar voor. Het seizoen mag beginnen. Er is weer het nodige gedaan om de vijver weer klaar te maken voor een jaartje genieten. Wat allemaal?

Wintertijd en de vijver

Het heeft de laatste dagen weer gesneeuwd en gevroren. Dan wordt door enkele vijverhouders weer gevraagd: "Wat moet ik aan de vijver doen tijdens deze dagen". Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Niets. Maar dan kom ik er wel heel makkelijk van af. Dus, wat kunnen we doen tijdens of juist voordat het gaat sneeuwen en vriezen?

Slib in de vijver

Afgelopen zaterdag was ik in de vijver. Ja ik stond in de vijver, voetjes in het water. Dit om twee redenen. Ten eerste moest ik bij ons fontein. De kop hiervan was behoorlijk verstopt. Deze moest er dus afgenomen worden en schoongemaakt worden. Ik kan niet bij het fontein zonder de vijver in te gaan... dus dat was al een reden voor natte voeten.Daarnaast moesten er planten gesnoeid worden. De meeste kan ik wel snoeien zonder dat ik nat hoef te worden. Maar sommige leliebladeren... daar kan ik...

Ontwikkeld door CjBlog
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel