Vijf jaar geleden schreef ik al stukjes over energiebesparen. Deel ! en deel 2 zijn er helaas niet meer. En deel 3 is dus van 5 jaar terug. Ondertussen is er natuurlijk wel iets veranderd.

De meeste veranderingen staan hier wel in de weblog. Maar toch maar even zelf reageren op dat oude weblogje en daardoor het een en ander aanvullen.

Die afwasmachine die we alleen nog maar in het weekend gebruikten, die is er niet meer. Dat ding was oud en is ondertussen overleden. Een tijdje hebben we met de hand afgewassen. Maar nu hebben we al weer een tijdje een nieuwe. En toen gelijk een energiezuinige aangeschaft. Ook de wasmachine is vervangen door een iets zuiniger exemplaar. Maar ook hebben we een droger gekocht. Die hadden we al jaren niet meer. Maar wel gelijk een zuinige warmtepomp droger. Alleen de laatste maatregel kost natuurlijk energie.

Nu zijn niet alleen de veel gebruikte lampen vervangen door LED. Nee alle lampen zijn nu LED. GLoeilampen, halogeen of spaarlampen, ze zijn allemaal vervangen.

Verder is een paar jaar geleden het huis gerenoveerd en heeft dus dakisolatie en muurisolatie gekregen. Daarbij is ook de ventilatie aangepakt en is de ventilatiebox op zolder vervangen door een moderne.

Dit jaar is nog eens de cv-ketel vervangen door een modern exemplaar. Ook dat zal een besparing opleveren. Want die gebruikt waarschijnlijk veel minder stroom en misschien ook iets minder gas. Dat mindere stroomverbruik komt doordat de circulatiepomp van een oude CV ketel (bij ons 18 jaar) vaak veel meer stroom verbruikt dan een moderne circulatiepomp.

De watertemperatuur van de verwarmingszijde van de CV ketel is op 50 graden gezet. Hierdoor is de temperatuur van de retourzijde altijd kouder. En dat betekent dat verbrandingsgassen goed kunnen condenseren in de ketel. Hierdoor is het rendement hoger. En dat betekent dat de ketel nog zuiniger zijn werk kan doen.

Ook is er dit jaar een slimme thermostaat geplaatst. Nachtverlaging gaat nu automatisch. Ook wordt de temperatuur lager gezet als we beiden weg zijn (mits we de telefoon mee nemen).

en de belangrijkste besparingsmaatregel> Bewust worden van het energieverbruik. Weten wat er gebeurd met je energieverbruik als we kiezen voor bijvoorbeeld een snelle was of de verwarming hoger zetten.

Maar in totaal zijn we aardig aan het besparen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics