Standaard staat een CV ketel vaak zo afgesteld dat deze ervoor zorgt dat het water dat naar de radiatoren gaat ongeveer 80 tot 90 graden heet is. Het water wat dan terug komt is dan ongeveer 10 tot 15 graden kouder.

Toch kunnen steeds meer huizen verwarmt worden met veel kouder verwarmingswater. Urgenda stelt voor om de toevoertemperatuur op 60 graden te zetten. Milieu Centraal gaat zelfs nog een stapje verder. Die vraagt om de mee te doen aan een test. In die test moet je de toevoerstemperatuur in de CV ketel zelfs terug zetten naar 50 graden. Wat is daar de winst van? Of ook wel, wat is de nut daarvan?

Nou, de ketel zal nu niet meer af met grote vlam het cv-water verwarmen maar meer met een heel laag vlammetje. Dit gebruikt zelfs per uur of dag minder gas. Dat terwijl de brander wel veel langer en vaker aan zal staan.

Het andere voordeel is dat, doordat de radiatoren veel constanter warm zijn, de temperatuur in de kamer niet zo veel meer schommelt. De temperatuur blijft eigenlijk vrijwel gelijk. En dat voelt aangenamer aan.

Deze instelling heeft trouwens niets te maken met het warme tapwater voor douche of keuken. Deze heeft zijn eigen instelling in de ketel en die moet minimaal op 60 graden staan.

Bij het instellen van kouder verwarmingswater zullen de radiatoren minder heet aanvoelen. Maar echt koud worden ze nauwelijks meer. Ze voelen meer 'lauw' aan. Dat betekend wel dat 's nachts de verlaging niet al te groot meer moet zijn. Ben je gewend dat het ongeveer 20 graden is overdag, zet dan de thermostaat 's nachts niet op 15, maar bijvoorbeeld op 17 of zelfs 18 graden. Want doordat het verwarmingswater minder warm is, zal het misschien iets langer duren om de kamer weer op aangename temperatuur te krijgen. Maar ook met minder nachtverlaging blijft het feit dat in totaal er wel bezuinigd wordt op het gasverbruik.

moduline15_ml.jpeg

En dat gaan we nu uitproberen. Ik heb vandaag inderdaad de temperatuur van het verwarmingswater op 50 graden gezet. Nu eens kijken of het allemaal klopt wat er beweerd wordt.

Het nadeel is natuurlijk wel dat we in een ouder huis wonen die nog niet helemaal optimaal geïsoleerd is (geen vloerisolatie). Maar verder is het huis erg goed geïsoleerd dus het is het proberen waard. Lukt de 50 graden niet, dan kunnen we altijd nog naar de 60 graden.

Ik verwacht dat het redelijk comfortabel en aangenaam op temperatuur blijft bij zelfs 50 graden cv water temperatuur. En dan zullen we dus weer een beetje gas besparen. Hoeveel moet nog blijken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics