Wij doen met aan een test. Wij doen de 50-graden test van Milieucentraal. Wij hebben de CV al sinds 29 december op 50 graden staan, maar de officiele startdatum voor de test is 8 januari. Dit omdat toen voorspeld werd dat we minimaal 2 dagen met een nachttemperaratuur van -2 graden of kouder zouden hebben.

Helaas is het alleen de 14e -2 graden 's nachts geweest. Dat volgens de statistieken van Weer in Boskamp.

Maar waarom is de minimale temperatuur van belang. Dat omdat er dan goed bepaald kan worden of we de woning nog een beetje op een normale manier na de nacht op een aangename temperatuur kunnen krijgen.

En tot nu toe hoor ik nog niemand klagen. De woonkamer wordt nog altijd snel genoeg weer warm en aangenaam. We merken niet echt dat de radiatoren niet zo heet meer worden. En we hebben dan ook nog eens de kraan van de radiator in de keuken dichtgedraaid. Deze helpt dus niet meer mee om de keuken en woonkamer te verwarmen. En nog hebben we het aangenaam in huis.

Welke radiatoren staan nu nog open? Twee in de woonkamer, 1 in de gang, 1 in de WC en 1 in de douche. De radiatoren in de keuken en slaapkamers staan dus allemaal dicht. Dat zijn er 4 in totaal. Dus ongeveer de helft van de radiatoren zijn eigenlijk buiten gebruik. Dat scheelt een berg.

Even terugkomend op de test. Die gaat dus tot nu toe erg goed. De temperatuur in de woonkamer en keuken is over het algemeen stabiel en aangenaam. Er zijn geen koude plekken.

Is het ook zuiniger? Dat is na een ruime maand nog slecht te zeggen. Het lijkt nu van niet. De eerste twee weken van Januari vorig jaar verbruikten we gemiddeld 3,83 m2 gas per dag. Dit jaar verbruikten we de eerste 2 weken gemiddeld 5,26 m2 gas per dag. Oeps. dat is behoorlijk wat meer. Maar... het kan zo zijn dat het nu een stuk kouder is dan vorig jaar. En tja, als het kouder is wordt er meer gestookt. Logisch toch.

Maar het doel van de test, kijken of we het aangenaam kunnen houden met de ketel op 50, lijkt geslaagd te zijn. Maar dat zullen we aan het eind van het stookseizoen in elk geval echt kunnen bepalen.

En dan nog één ding waar ik het nog even over wil hebben. Dat heeft niets te maken met de test, maar toch even.... We hebben dus een behoorlijk aantal radiatoren niet in gebruik. Waarom niet? Gewoon. 1 Radiator hangt in een kamer die nauwelijks in gebruik is. En de andere twee op de twee slaapkamers... We slapen graag in een koele slaapkamer. En die in de keuken. Die hebben we dus dichtgedraaid om te kijken of we ook zonder deze radiator kunnen. Ondanks dat, is het natuurlijk ook een leuke besparing. Want deze radiatoren krijgen nu geen energie. Zo zijn we dus toch energiebewust bezig.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics