Vandaag kijk ik eens naar alle aquariumfilters die ik heb en vergelijk die. De drie filters zijn

  • Juwel Bioflow XL
  • Tetra In 600
  • Superfish Aqua Pro 600

Deze filters zijn echt elk heel anders. Eigenlijk zijn ze niet vergelijkbaar.

De Tetra In is eigenlijk bedoeld als een filter voor een veel kleiner aquarium. En dat is ook zichtbaar, het is gewoon een heel klein filtertje.

De Juwel Bioflow XL met daarin een Eccoflow 1000 is ook een intern filter. Maar deze is véél groter. Het is zelfs het grootste filter in deze vergelijking. Voor een intern filter is het gigantisch.

De Superfish is het enigste externe filter die ik heb. Deze is nu niet in gebruik, maar het is ook een behoorlijk filter. Dat mag ook wel, want het zou geschikt zijn voor aquaria tot 600 liter. Maar zoals bij alle externe filters is het ook de grootste in energieverbruik. Dat is altijd zo bij externe filters, aangezien deze ook bijvoorbeeld weerstand van slangen en hoogte moeten overwinnen. Het voordeel van dit filter is dat het mandjes bevat waarin je natuurlijk elk filtermateriaal kunt doen die je wilt. De keuze is hier eindloos. De meegeleverde kool en bioballen zou ik niet gebruiken. Deze kunnen vervangen worden door elk biologisch materiaal.De Tetra In heb ik ooit gekocht om extra stroming in het aquarium te creëren. Maar voor extra stroming is het eigenlijk te beperkt. Maar voor extra filtering is het uitstekend. Het is niet voor niets dat ik er twee sponsjes uit gehaald heb, en hiervoor in de plaats biologisch materiaal in gedaan heb. Niet dat sponzen niet biologisch werken, maar in zo'n kleine ruimte zijn andere biologische filtermaterialen logischer.

IMG_20190823_191229930.jpgHet filter van Juwel wordt alleen geleverd met wat sponzen. Maar eigenlijk vind ik dat zonde. Het filter is zo groot dat er ruimte is voor veel meer. Ik zou al die ruimte weer vullen met biologisch filtermateriaal. Een groot voordeel van dit filter is dat de pomp ook op zichzelf vervangbaar is. Hierdoor is de stroming die het levert aanpasbaar aan de situatie.Verder zijn het allemaal prima filters. Ze zijn uitstekend uitgerust voor het aquarium waarvoor ze gemaakt zijn. Houd er dan wel rekening mee, dat een fabrikant uitgaat van een aquarium die niet overbevolkt is. Het is dus geschikt voor een gemiddeld aquarium.

Maar ook elk filter is geschikt te maken voor een aquarium met grote vervuilers zoals Malawi aquaria. Dit door te kiezen om niet (alle) standaard meegeleverde filtermaterialen te gebruiken, maar deze te verruilen voor de meer biologische filtermaterialen. Zelfs kan af en toe de ruimte gewoon beter gevuld worden zodat er (veel) meer filtermateriaal in het filter past. Kan dit, doe dit dan ook. Dan is elk filter (niet alleen de besproken filters) geschikt te maken voor bijna elke bezetting.

De specificaties voor elk filter:

  Superfish Aqua Pro 600 Juwel Bioflow XL met Eccoflow 1000 Tetra In 600
Soort filter Extern potfilter Intern Intern
Stroomverbruik in Watt 28 8 8
Max opbrengst liters – uur 1300 1000 600
Reële opbrengst liters – uur 845 800 480
Filtervolume in liters 8 11 0,75
Filtermateriaal vanaf fabriek 3 sponzen, Bioballen, Crystal Max (keramische ringen), Koolstof 5 sponzen 4 sponzen
Geschikt voor 400 – 600 liter

Wordt met het aquarium meegeleverd,

tot 600 liter

50 – 100 liter

 

IMG_20190823_194225796.jpg

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics