Categorieën

Zonnepanelen, de opbrengst van Oktober 2019

Afgelopen maand was geen bijzonder goede maand als we naar de opbrengst van de zonnepanelen kijken. Elke week was de opbrengst minder dan verwacht. Wat was de opbrengst? Hier weer een mooie, steeds langer wordende, tabel:

Maandverbruik, een overzicht van het energiebedrijf

Elk energiebedrijf heeft tegenwoordig een portal waar haar klanten hun energieverbruik in kunnen zien. De onze ook.Daarop zien we maandelijks ook een vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. Vanaf vandaag kunnen we dus zien hoe de verbruikskosten zijn van Oktober 2019 ten opzichte van Oktober 2018.Elke maand was het nog zo dat we de kosten lager waren, maar deze maand waren de kosten hoger. Waar kwam dat door? Niet door het verbruik. Zoals je kunt zien zijn de verbruikskosten iets lager...

Huishoudelijke apparaten en hun energieverbruik

Elk huishouden heeft elektronische apparatuur in huis. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast en wasmachine. Maar bij ons is dat een beetje boel... Op een rijtje staat: een wasmachine een afwasmachine een tafelkoelkast een grote koelkast een grote diepvriezer een magnetron En dan staan in de keuken ook nog een keramisch fornuis en een Dolce Gusto koffiemachine. Maar dat is nog niet alles. Er staat ook nog een condensdroger boven op een klein slaapkamertje.

Het filter een maand met rust gelaten

Ik heb bewust een maand het grote filter met rust gelaten. Ik was dat ook van plan met het kleine filterje, maar de sponzen daarvan slipten eerder dicht, dus die moest ik eerder uitspoelen.Ook de filterwatten moeten elke twee weken vervangen worden, anders worden ze te smerig. Maar nu ook eens naar de sponzen en ander filtermateriaal van het grote filter gekeken. Nou, die waren eigenlijk minder smerig dan dat ik had verwacht.

Matten in het tonnetje een keer schoongemaakt

Vanmorgen maar eens weer een blik in het filtertonnetje van de vijver gekeken. En... de matten waren goed smerig. Zeg maar zwart. Daardoor liep veel water gelijk door de overflow, dus niet meer door de filtermaterialen. Das zonde. Dus werd het tijd voor een schoonmaakbeurt. Eerst de matten maar eens uit de ton gehaald en in een emmer mee naar de keuken genomen voor een uitspoel beurt:

Zonnepanelen, de opbrengst van September 2019

September leek een leuke maand te worden voor de zonnepanelen. Maar helaas gooide de laatste week een beetje roet in het eten. In die laatste week hebben we de zon eigenlijk nauwelijks gezien, dus die week had een veel lagere opbrengst. Dat kunnen we goed in de tabel en grafiek zien.

Waterornament, het stroomverbruik ervan

Sommigen hebben een klein waterornament in huis. En sommige hebben een grotere in de tuin. Er zijn zelfs mensen die er één in huis en één in de tuin hebben. Maar wij zijn gek op water, dus we hebben er één in huis, en maar liefst 2 buiten. Dit zijn ze:

Staafverwarming instellen

Ieder tropisch aquarium heeft minimaal 1 verwarmingselement. Meestal wordt hiervoor een staafverwarming voor gebruikt. Dit omdat deze relatief goedkoop zijn en goed werken. Je moet ze alleen instellen.

Er wordt vaak heel moeilijk gedaan over het filter van het aquarium. Maar eigenlijk is het heel simpel. Wat is het dus voor een ding?Een filter is een container, bak, "emmer", iets waar filtermedia in kan, met een pomp erop of eraan. Bij een potfilter zitten er dan dingen aan om slangen aan te bevestigen. Veel meer is het meestal niet.

Zonnepanelen, de opbrengst van Augustus 2019

Augustus was weer een prachtige zonnige maand. Dat liet zich goed zien in de opbrengst van de zonnepanelen. Er waren een paar magere weken, waarin iets minder geleverd werd dan geschat, maar in totaal mogen we weer beslist niet klagen. Dit is de daggrafiek zoals Wocozon het op de gebruikersportal laat zien:

Drie aquariumfilters vergelijken

Vandaag kijk ik eens naar alle aquariumfilters die ik heb en vergelijk die. De drie filters zijn Juwel Bioflow XL Tetra In 600 Superfish Aqua Pro 600 Deze filters zijn echt elk heel anders. Eigenlijk zijn ze niet vergelijkbaar.

Extra stroming met een stromingspomp

Ik vind de aquariums van Juwel prachtige systemen. Ze zijn compleet uitgerust. En zoals ik in het vorige blogje schreef is het filter normaal meer dan voldoende. Maar soms is dat niet het geval. En daarom had ik er al jaren een klein filtertje bij. Deze gebruik ik ook nog steeds. De twee filters samen leveren in elk geval meer dan voldoende filtering, Maar in dit aquarium, met deze vissen, levert het nog niet voldoende stroming.

Juwel Bioflow filter, geen goed filter?

Vaak lees ik op forums of op Facebook dat mensen het meegeleverde filter van Juwel maar een slecht en lelijk ding vinden. Nou, lelijk is die inderdaad, maar ze zijn dan ook niet gemaakt om mooi te zijn. Ze zijn gemaakt om functioneel te zijn. Ze zijn zwart omdat ze dan in het elk geval meestal het minst opvallen. En ze zijn zo groot gemaakt omdat ze dan pas echt functioneel kunnen zijn.

Energiebesparen, de TV en Radio

Ik zie dat veel mensen tegenwoordig hun TV vaak gebruiken voor achtergrond geluid. Vaak staat er wel een zender op, maar wordt er eigenlijk niet gekeken. Anderen hebben de TV wel aan maar zetten daar een radiozender op. Want ook dat kan tegenwoordig. Maar dat is eigenlijk zonde. Waarom?Ik heb eens gekeken naar onze TV in de woonkamer. En dan specifiek naar het type-plaatje. Daar staat namelijk op wat die gebruikt. Dat is 120 Watt. Verder heb ik eens gekeken naar het energieverbruik van onze...

Zonnepanelen, de opbrengst van Juli 2019

Juli was een wisselende maand wat betreft de opbrengst van de zonnepanelen. Dat het een paar dagen veel minder zonnig was en soms zelfs hard geregend heeft was goed te merken in de resultaten. En omdat Wocozon weer mooie grafieken maakt voor de opbrengst per dag, en die per maand maakt, laat ik je daar nu de grafiek voor Juli zien:

Veel planten verwijderd, gesnoeid

Gisteren en vandaag heb ik veel planten gesnoeid of verwijderd. Ten eerste heb ik twee lisdoddes verwijderd. Dit omdat ze erg groot worden en daardoor wel een erg prominente plek innemen. En elk jaar krijg je er gratis één of twee bij. Dat wordt op een keer teveel.

Een nieuw aquarium, een nieuw verlichtingsschema

Pas geleden schreef ik hier al dat ik een nieuw aquarium gekregen heb. Het werd geleverd met Juwel Multilux Led verlichting. In dat zelfde blogpost schreef ik dat ik van plan was om zowel de oude LED-strips als de nieuwe Juwel Multilux te gebruiken. En dat doe ik nu ook.

De indeling van mijn Juwel Bioflow filter

Standaard wordt het filter van Juwel alleen geleverd met sponzen. Deze zijn op zich van prima kwaliteit. Er wordt het volgende meegeleverd:

Het elektraverbruik van het aquarium

Wat verbruikt een aquarium nu aan stroom. Die vraag is wat moeilijk te beantwoorden. Want er zijn wat variabelen. Zo kan ik je niet vertellen wat de verwarming van het aquarium kost. Dit omdat dit afhankelijk is van de ingestelde temperatuur en van de temperatuur van de ruimte waarin het aquarium staat. Maar van veel apparaten in het aquarium weten we wel wat die gebruiken, juist omdat deze of constant, of een vaste periode aan staan. Denk hierbij aan pompen/filters en verlichting. Dus kunnen...

Zonnepanelen, de opbrengst in Juni 2019

Het was een erg zonnige maand juni, en dat was goed te merken aan de opbrengst van de zonnepanelen. We hadden dus weer een goede maand. Dit zijn de cijfers:

Ontwikkeld door CjBlog