Categorieën

Lage temperatuursverwarming met gewone CV, zet 'm op 50

Wij doen met aan een test. Wij doen de 50-graden test van Milieucentraal. Wij hebben de CV al sinds 29 december op 50 graden staan, maar de officiele startdatum voor de test is 8 januari. Dit omdat toen voorspeld werd dat we minimaal 2 dagen met een nachttemperaratuur van -2 graden of kouder zouden hebben. Helaas is het alleen de 14e -2 graden 's nachts geweest. Dat volgens de statistieken van Weer in Boskamp.Maar waarom is de minimale temperatuur van belang. Dat omdat er dan goed bepaald kan worden of we de woning nog een beetje op een normale manier na de nacht op een aangename temperatuur kunnen krijgen.

Glashelder water in het aquarium, eenvoudig

Het water in het aquarium glashelder krijgen en houden is eenvoudig. Er zijn drie oorzaken waardoor het water niet (meer) helemaal helder is.

Zonnepanelen, de opbrengst van December 2020

Deze maand was de opbrengst van de panelen heel erg laag. We hadden maar liefst 21 kWh minder opbrengst in vergelijking met vorig jaar. De weektabel ziet er zo uit:

Lage temperatuursverwarming met gewone CV

Standaard staat een CV ketel vaak zo afgesteld dat deze ervoor zorgt dat het water dat naar de radiatoren gaat ongeveer 80 tot 90 graden heet is. Het water wat dan terug komt is dan ongeveer 10 tot 15 graden kouder. Toch kunnen steeds meer huizen verwarmt worden met veel kouder verwarmingswater. Urgenda stelt voor om de toevoertemperatuur op 60 graden te zetten. Milieu Centraal gaat zelfs nog een stapje verder. Die vraagt om de mee te doen aan een test. In die test moet je de toevoerstemperatuur in de CV ketel zelfs terug zetten naar 50 graden. Wat is daar de winst van? Of ook wel, wat is de nut daarvan?

Elektriciteit vs Gas, wat is goedkoper verwarmen IV

Elektriciteit vs Gas, wat is goedkoper verwarmen Ik heb er al een paar keer heb ik het er over gehad, wat is goedkoper, gas of elektriciteit als het gaat om verwarmen van de woning. En steeds hield ik nog een slag om de arm. Want voor mij was het nog niet duidelijk.Maar nu, aan het eind van het jaar is het al een stuk duidelijker. Eerst zal ik de berekening bespreken:

Energiebedrijf, de jaarafrekening, 2020

Vandaag viel de jaarafrekening van het energiebedrijf op de mat. We mogen weer niet mopperen want we krijgen geld terug. Dit ondanks dat het stroomverbruik iets omhoog is gegaan. Maar het gasverbruik is weer iets minder. En natuurlijk heeft de hogere teruggaaf energiebelasting meegespeeld. Je ziet het in de grafieken:

Wanneer de sponzen uitspoelen?

Af en toe moeten de sponzen van de filters schoongemaakt worden. Dat hoeft pas als ze echt heel erg smerig zijn. Bij de twee kleinere Tetra filters moet het veel vaker dan de sponzen van het Juwel filter. Waar dat aan ligt. Niet aan de soort sponzen. Want ook in de Juwel zitten fijne(re) sponzen. Vandaag heb ik ze even uit de filters gehaald om eens te kijken of ze uitgespoeld moeten worden. Dit zijn ze:

Nu anders koken

We zijn overgestapt. Nee, we hebben geen andere energieleverancier. We zijn overgestapt op koken op inductie.  Ik zeg bewust niet dat we overgestapt zijn naar elektrisch koken, want dat deden we al. Want we kookten op een keramisch fornuis. En deze hebben we nu dus verruilt voor een inductie fornuis.  Dat betekent dat het fornuis er ongeveer hetzelfde uitziet. Ze hebben allebei een zwart glazen bovenkant waarop de pannen gezet moeten worden als er gekookt wordt. Maar toch is het verschil groot.

Kerst, een duurdere periode wat betreft energie

Ja, bij de kerst hoort een prachtige boom, met veel lichtjes erin. En dan eventueel ook nog verlichting buiten. Verder moet er ook nog lekker en veel gegeten worden. En als er gegeten wordt, wordt er ook gekookt. Dus de fornuizen zullen vaak overuren maken.Maar een beetje opletten op het energieverbruik kan best. Gourmetten en fonduen doen we veel met de feestdagen. Maar dat gebruikt veel energie. Dat lijkt het in elk geval. Maar… even kijken. Het is telkens maar één apparaat wat op tafel staat. Die verbruikt max 2000 Watt. Kijken we naar ons fornuis. Dan verbruikt een pit al snel 2000 Watt. Dus 2 uurtjes gourmetten staat gelijk aan een half uur koken op het fornuis met gebruik van 4 pitten. Dus koken op het fornuis of samen koken aan tafel zal niet zoveel verschil maken.

Zonnepanelen, de opbrengst van November 2020

Dit keer was het weer een hele goede maand. De zonnepanelen hebben deze maand meer opgebracht dan November 2019. Dat is in elk geval positief. De eerste week was de opbrengst fantastisch. De week daarna was de opbrengst gehalveerd. Daarna bleef de opbrengst op hetzelfde niveau.

Zonnestroom, de jaarafrekening, 2020

Vandaag kwam de jaarafrekening voor Zonnestroom weer binnen. En die viel erg mee. Maar dat was ook wel verwacht. Volgens Wocozon hebben de zonnepanelen 2490 kWh opgeleverd. Deze hebben we ook allemaal verbruikt. Dat is logisch want volgens mijn berekening leveren de zonnepanelen ongeveer 70% van ons gebruik op. We salderen wel, maar de productie van zonnestroom in de zomer wordt geheel opgebruikt in de winter. En dan moeten we nog 30% bijkopen bij het energiebedrijf.

's Morgens nog aangenaam in de woonkamer...

's Morgens is het bij ons nog een aangename temperatuur in de woonkamer. Dit ondanks dat de thermostaat 's avonds voor we naar bed gaan toch echt lager gaat. Tegenwoordig zetten we hem nog maar op 17 graden. Vroeger ging de thermostaat naar 15 graden, maar dat hoeft niet meer. Want de temperatuur zakt niet zo veel meer. Dat kan maar door één ding. Goede isolatie. We verliezen dus geen warmte meer. En dat zien we goed. Want 's morgens is het nog 19,5 graad warm. We verliezen dus in de nacht nog maar 1,5 ~ 2 graden warmte. Dat is niet veel.Een hele kleine bijdrage levert natuurlijk ook het aquarium. Zoals ik al eens vertelde, geeft deze ook een klein beetje warmte af. Dat is misschien niet veel, maar scheelt wel. Niet dat dit eigenlijk de bedoeling is, maar ja, dat hoort erbij.

Zonnepanelen, de opbrengst van Oktober 2020

Deze maand was niet zo geweldig. De opbrengst was minder dan vorig jaar en ook minder dan verwacht.

Wat een herrie kan dat ding maken....

Sinds een jaar heb ik een stromingspomp in het aquarium. Die doet goed zijn werk. Ik ben er erg tevreden over. Maar het ding heeft één nadeel. Het ding kan af en toe heel veel lawaai maken. Die herrie kan dan twee oorzaken hebben.

Een zeer lage temperatuurverwarming

Normaal wordt er in de installatiewereld gesproken over een lage temperatuurverwarming. Dat is een verwarming waarbij het water in het verwarmingssysteem niet warmer is dan 55 graden. Vaak is dit nog vloerverwarming, maar het kan ook met speciale radiatoren.Maar wij in huis hebben één zeer lage temperatuurverwarming. Deze werkt met water dat 25 graden warm is. De verwarming is 151 x 51 x 66 cm groot. Behoorlijk groot dus. Hier zie je een tekening van dit apparaat:

Zonnepanelen, de opbrengst van September 2020

Deze maand begon niet zo geweldig. De eerste twee weken was de opbrengst niet zo heel hoog. Maar de afgelopen twee weken hebben het weer goedgemaakt.Kijken we naar de weektabel dan zien we dat ook terug in de cijfers. Week Verbruik Verbruik vorig jaar Verschil Gemiddeld per dag 36 55 54 1 8 37 48 60 -12 7 38 76 60 16 11 39 55 26 29 8

Een grote update van mijn Fitbit Versa 2

Onze Fitbit's hebben van de week een update gekregen. Daarbij is het één en ander verandert. Eerder werd altijd de actieve minuten bijgehouden. Je verdiende actieve minuten met 10 minuten of langer ononderbroken gemiddelde tot intensieve activiteit. Dat gaat nu dus niet meer. Maar daar is natuurlijk iets voor in de plaats gekomen.

Besparen op energie, waarop besparen?

Iedereen kan en velen willen wel op energie besparen. Maar waar valt het meeste op te besparen? Dat is een lastige vraag.Kijk ik naar de kosten dan is het eenvoudig. Bijna 65% van de energiekosten zijn de kosten op gas. Ruim 35% van de energiekosten komen dus door het electra gebruik. En ik kan al verklappen dat bij veel mensen de verhouding nog anders liggen. Velen in Nederland verbruiken ook nog gas voor het koken. Hoeveel extra gasverbruik dat is, weet ik niet, maar hierdoor zal het percentage snel richting de 70% gaan.

Zonnepanelen, de opbrengst van Augustus 2020

De maand is weer voorbij dus je krijgt weer een verslagje. Wat hebben de zonnepanelen deze maand gepresteerd? Nou niet slecht, maar niet zo goed als augustus vorig jaar. Maar nog altijd beter dan wat de verwachting was. De eerste twee weken ging het hard. Toen hadden we meer opbrengst dan het jaar daarvoor. Maar de afgelopen twee weken, was de opbrengst lager. Deze week zelfs erg laag. En dat zorgde ervoor dat de maandopbrengst dus minder was.

Elektriciteit vs Gas, wat is goedkoper verwarmen? III

De zomer is nog net niet voorbij dus het is misschien een vreemde tijd om hierover te beginnen. Toch doe ik het. Wij betalen per maand niet wat we die maand aan energie hebben gebruikt, maar een gemiddeld bedrag. Daardoor betalen we elke maand hetzelfde bedrag. In de winter is dit eigenlijk te weinig voor het werkelijk gebruik maar in de zomer weer teveel. In totaal betaal je vaak precies genoeg.En daardoor wordt het ook interessant om in de zomer eens te kijken wat de gemiddelden tot nu toe gedaan hebben en welke invloed dit heeft op de totale kosten.

Ontwikkeld door CjBlog
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel