Categorieën

Veel planten verwijderd, gesnoeid

Veel planten verwijderd, gesnoeidGisteren en vandaag heb ik veel planten gesnoeid of verwijderd. Ten eerste heb ik twee lisdoddes verwijderd. Dit omdat ze erg groot worden en daardoor wel een erg prominente plek innemen. En elk jaar krijg je er gratis één of twee bij. Dat wordt op een keer teveel.

Een nieuw aquarium, een nieuw verlichtingsschema

Pas geleden schreef ik hier al dat ik een nieuw aquarium gekregen heb. Het werd geleverd met Juwel Multilux Led verlichting. In dat zelfde blogpost schreef ik dat ik van plan was om zowel de oude LED-strips als de nieuwe Juwel Multilux te gebruiken. En dat doe ik nu ook.

De indeling van mijn Juwel Bioflow filter

Standaard wordt het filter van Juwel alleen geleverd met sponzen. Deze zijn op zich van prima kwaliteit. Er wordt het volgende meegeleverd:

Het elektraverbruik van het aquarium

Wat verbruikt een aquarium nu aan stroom. Die vraag is wat moeilijk te beantwoorden. Want er zijn wat variabelen. Zo kan ik je niet vertellen wat de verwarming van het aquarium kost. Dit omdat dit afhankelijk is van de ingestelde temperatuur en van de temperatuur van de ruimte waarin het aquarium staat. Maar van veel apparaten in het aquarium weten we wel wat die gebruiken, juist omdat deze of constant, of een vaste periode aan staan. Denk hierbij aan pompen/filters en verlichting. Dus kunnen...

Zonnepanelen, de opbrengst in Juni 2019

Het was een erg zonnige maand juni, en dat was goed te merken aan de opbrengst van de zonnepanelen. We hadden dus weer een goede maand. Dit zijn de cijfers: Maand Week Teller Opbrengst Mijn schatting Berekende schatting Gemiddeld per dag Percentage van berekende...

Een nieuw aquarium

Afgelopen vrijdag was de grote dag. Mijn nieuw aquarium werd gebracht. Een paar dagen daarvoor hadden we die besteld. Gelijk had ik wat andere dingen gekocht. Daarover zo meer. Die ochtend werd ik netjes gebeld, dat de hele bestelling die ochtend afgeleverd zou worden. Dat was zo afgesproken. En dus kon het leeg halen van het oude aquarium beginnen. Alle vissen werden in twee speciekuipen tijdelijk gehuisvest. Het vangen hiervan werd voornamelijk door mijn vrouw gedaan. Dit omdat ik...

Planten als filter

Sommige mensen geloven het niet.... Dat vijverplanten het beste filtersysteem is van de vijver. Maar ik zal het eens laten zien. Eerst moet ik even zeggen, ik voer de vissen amper, dus daarvan kunnen geen afvalstoffen ontstaan, en ik gebruik geen meststoffen voor de vijverplanten. Ze moeten het dus puur doen met de meststoffen die de natuur (de vijver) hun bied.

Zonnepanelen, de opbrengst in Mei 2019

De maand mei is weer voorbij en dus weten we de opbrengst. En ook deze maand was die goed. Ik ben tevreden.Wat hebben ze opgeleverd? Dit is de tabel:

Een groter filter altijd noodzakelijk?

Is een groter filter bij de vijver altijd noodzakelijk? Of kan het ook met een klein filtertje. Als je al een heel groot filter hebt, dan hoef je natuurlijk geen groter filter. Maar veel mensen met een klein filtertje vragen zich wel af, is een groter filter noodzakelijk?

Zonnepanelen, de opbrengst in April 2019

Ja ik weet het, de maand april heeft nog twee dagen te gaan. Maar ik hou mijn opbrengst per week bij, dus voor mij is het makkelijker om nu al de gegevens te publiceren. Helaas geeft Wocozon helaas geen tabel meer per week, en omdat ik de rest van het energieverbruik ook per week registreer, doe ik het dus zo.Maar wat was nu de opbrengst voor deze maand. Daar kom ik zo op. Eerst nog wat basisgegevens.Wocozon schat dat de panelen per jaar 2307 KwH opbrengen. Op...

Filtermedia in mijn vijverfilter

In een vorig artikeltje vertelde ik al wat over het filtertonnetje wat ik nu bij de vijver heb staan. Het is een eenvoudig ding, maar ja, moeilijker hoeft ook niet voor een doorstroomfilter. Maar welke filtermaterialen zitten er nu in:

Zonnepanelen, de opbrengst in Maart 2019

Zoals ik in het vorige bericht al heb verteld, hebben we nu zonnepanelen op het dak liggen. Na bijna een maand kunnen we de eerste resultaten goed zien. Was het een goede maand, of juist iets minder? Hier de resultaten:

Zonnepanelen op een huurhuis is toch besparen

Wij wonen in een huurhuis. Deze wordt nu gerenoveerd. Er is al dakisolatie aangebracht en de spouwmuur is gevuld met isolatiemateriaal. Ook zijn er zonnepanelen aangebracht. Onze woningcorporatie heeft er voor gekozen om, voor de zonnepanelen, samen te werken met Wocozon. Hierdoor krijgen we geen huurverhoging voor de zonnepanelen. Ook wordt de servicekosten niet verhoogd. Hoe werkt het wel:

Een tonnetje in gebruik genomen

Het is dan toch gebeurd. Tijdens de vorst is mijn kruik bij de vijver bevroren en het is nu dus stuk.

Twee thermometers, twee verschillende waarden

Zoals ik al eerder vertelde heb ik twee thermometers Eerst was het een glazen thermometer en een digitale. Nu zijn het twee digitale geworden. De glazen heb ik vervangen omdat deze stuk was. Maar nu geven ze beiden een andere temperatuur aan. Kijk maar:

Laat er licht zijn, maar niet te veel

Veel aquaria worden geleverd met verlichting. Enkele nog met TL verlichting, maar steeds meer aquaria worden geleverd met led verlichting. Maar is dit goede verlichting en is het voldoende?

De thermometer

Om te controleren of de verwarmingsstaaf of verwarmingsstaven goed staan afgesteld is het van belang dat er minstens één thermometer in het aquarium hangt. Maar er zijn verschillende thermometers. Welke is goed? En welke moet je beslist niet kopen? En waar plaats ik die dan in het aquarium? Ten eerste koop niet zo'n plakthermometer, die je op het glas moet plakken. Vaak moeten ze zelfs aan de buitenkant. Ze zien er niet uit en nog belangrijker, ze kunnen nooit door het glas de juiste...

Hoeveel verwarming heb ik nodig

Voor filters wordt het vaak gevraagd. Welke capaciteit heb ik nodig? Maar bij de verwarming is die vraag ook relevant. En eigenlijk is deze nog veel makkelijker te beantwoorden. Het ligt een beetje aan je stookgedrag. Want als de kamer waar die in staat, 's nachts meer afkoelt, dan heb je een iets sterkere verwarming nodig. Heb je een goed geïsoleerd huis en koelt het 's nachts nauwelijks af of laat je de verwarming 's nachts op ongeveer dezelfde temperatuur (wat meestal niet verstandig is),...

Vergeet Lumen niet

Mijn vrouw wilde graag een nieuwe plafondlamp op de slaapkamer.  De oude was ook al aardig oud en niet echt meer van deze tijd. En omdat we toch bij de Ikea moesten zijn, hebben we daar naar een lamp gekeken. En ze zag nog een leuke ook. Ook ik vond dat ding er best goed uit zien. Strak en modern.

De bacteriën in mijn aquarium houden van mijn luchtpomp

In de koi-wereld is een moving bed filter een bekend verschijnsel. Het is een filter waarin kleine plastic ringetjes met veel lucht in beweging gehouden worden. Deze plastic ringetjes zijn de media waar bacteriën op moeten gaan huizen. Deze bacteriën hebben zuurstof nodig, wat  door de luchtpomp in het filter geblazen wordt. Het is een prima biologisch filter, wat ook nog eens geen onderhoud nodig heeft. Erg geschikt voor een koi-vijver. Die ringetjes zien er zo uit:

Ontwikkeld door CjBlog