Categorieën

Gasprijzen rijzen de pan uit, elektranota wordt lager

De energieprijzen gaan gigantisch omhoog. Het is schrikbarend. Vorig jaar hebben we nog een contract afgesloten voor 3 jaar. Daardoor betalen we nu: € 0,78 voor 1 m2 gas en € 0,20 voor 1 kWh stroom  Nu, 17 okt 2021, wordt door dezelfde leverancier dit gevraagd: € 1,83 voor 1 m2 gas en € 0,43 voor 1 kWh stroom

Tja, dat is een lastige. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen.  1. Zet als het kan de instelling van de thermostaatverwarming lager. Veel vissen kunnen op 23 graden gehouden worden. Heb je de verwarming nog op 24 of hoger staan, dan kan je hier natuurlijk op bezuinigen. Niet veel lager zetten, daar kunnen niet alle vissen tegen. Maar 23 graden, dat kunnen veel vissen goed hebben.

Zonnepanelen, de opbrengst van September 2021

Het was wel weer een maand. We begonnen goed, maar hoe verder in de maand, hoe lager de opbrengst werd. Een beetje zoals verwacht, maar de achteruitgang was behoorlijk. De eerste week werd nog 62 kWh opgewekt. Maar de laatste week kwam net iets verder dan de helft, toen werd er 32 kWh opgewekt. Kijk maar eens naar de tabel.

Invloed van de serre op de gasrekening

Al jaren hadden we een overkapping. Deze is dit jaar totaal vervangen. Dit omdat het dakmateriaal van de overkapping zijn beste tijd heeft gehad en we voor een heel ander materiaal gekozen hebben. Maar daardoor moest de dakconstructie ook vervangen worden. De dragers lagen overdwars en moesten nu overlangs gelegd worden. Of ook wel, de dragers lopen nu vanaf de achtermuur naar de voorkant van de overkapping.  We hebben er ook voor gekozen om een vlondervloer te leggen en de wanden te bekleden met hout. 

Zonnepanelen, de opbrengst van Augustus 2021

Zo, de maand zit er weer op. En wat een maand was het. Er viel weer genoeg regen, dus het was vaak bewolkt. Maar wat deden de zonnepanelen deze maand? De ene week deden ze het beter dan de andere week. Dat is normaal. Maar nu waren de verschillen groot. De tweede week leverden ze nog een mooie 77 kWh op. Maar de week daarop waren het er nog maar 38. Dat is ongeveer de helft. Door die hele magere week is het niet gelukt om de verwachte opbrengst te halen. Kijk maar naar de tabel:

Slimme verlichting

De veranda is bijna af en daar hebben we ook verlichting in gehangen. In de armaturen hebben we slimme lampen gedraaid. Dat zijn deze: Je ziet er niets bijzonders aan.

Zonnepanelen, de opbrengst van Juli 2021

Deze maand was een redelijke maand. De panelen hebben iets meer opgebracht, dan dat verwacht was.De eerste week was er nog een lage opbrengst, maar de resterende weken deden het gemiddeld tot goed. In totaal is er toch 308 kWh opgebracht.

Groot onderhoud aan de vijver gedaan.

Het was een keer nodig, groot onderhoud aan de vijver. De waterlelie was prachtig, maar bedekte met zijn bladeren de hele oppervlakte van de vijver. De kalmoes, lisdodde en bonte kalmoes, het zijn mooie planten, maar worden erg groot en ze woekeren ook behoorlijk. Van alle drie had ik er één of twee in gezet. Maar het waren er ondertussen een hele boel geworden. Daar moest dus wat aan gedaan worden. En dat was een heidens karwei. De wortelen van de lelie bedekten zo ongeveer de hele bodem van de vijver. Die heb ik er dus helemaal uit gehaald.

Zonnepanelen besparen geen energie, wel geld

Vandaag kwam ik op de Telegraaf deze kop tegen: "Zo zit dat dus: energie (en geld) besparen dankzij zonnepanelen"  Nou. Ik ben het hier dus niet mee eens. Zonnepanelen zorgen er namelijk niet voor dat je minder stroom gaat gebruiken. Wel zorgen ze er voor dat de energierekening omlaag gaat. Dat gaat heel simpel.

Sporten met korting

Vandaag heb ik een leuk briefje van mijn werkgever, KonnecteD gehad. Iederre medewerker krijgt 60% korting op een sportvereniging, met een maximaal van € 160,- per jaar. Dit om iedereen te stimuleren om meer te gaan bewegen. Een leuke gedachte. Zo wordt sporten aantrekkelijker gemaakt. Veel eerder kon je al met korting naar een sportschool. Maar deze sportschool zat op de Scheg, en daar moest je dan naar toe. Beetje ongemakkelijk voor mensen die niet in Deventer wonen. Veel keuze zat er toen niet in.

Zonnepanelen, de opbrengst van Juni 2021

Deze maand hadden we aan elektrakosten van € 24,75. Daarvan zijn € 55,28 aan kosten voor Zonnestroom. Dat betekend dus dat we bij het energiebedrijf stroom terug geleverd hebben. In totaal hebben we 274 kWh aan stroom verbruikt. Dat is gemiddeld 10 kWh per dag. Dat is voor ons in de zomer een normaal verbruik. Per week is dat gemiddeld 69 kWh. Maar de zonnepanelen leverden 335 kWh deze maand. Dat is per week 84 kWh. De rest is dus terug geleverd aan het energiebedrijf.

Het meten van de temperatuur en meer…III

Als ik nu de resultaten van mijn weerstation vergelijk met de website "Weer in de Boskamp" dan zie ik toch verschillen. Hoe kan dat nu?Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen.

Zonnepanelen, de opbrengst van Mei 2021

De maand mei was erg nat. Dus waren er veel wolken. En dat betekende weer dat we de zon niet gezien hebben. De opbrengst van de pannelen viel deze maand dus ook wat tegen. Gemiddeld was de weekopbrengst 64kWh. In april was de gemiddelde opbrengst 67kWh. En normaal is het zo dat mei een hogere opbrengst heeft dan april. Dus het resultaat was mager.

Helpt een slimme thermostaat met besparen?

Dat gaan we zien. We hebben sinds gisteren een slimme thermostaat aangesloten. Dit is een Tado geworden. Deze wordt compleet geleverd, inclusief een bridge.Nu is die bridge niet zo heel groot, ongeveer een halve lucifersdoos. Die moet bedraad verbonden worden met het internet. En dat kan in sommige gevallen voor een probleempje zorgen. Want de bekabeling die erbij geleverd worden zijn erg kort. Dat had best iets langer gemogen.  Maar verder is die bridge eigenlijk plug and play.Deze bridge maakt, na installatie, via radio contact met de werkelijke thermostaat. Dus niet via WiFi. Op zich werkt dat ook prima. Maar we hadden deze bridge eerst achter de bank verstopt. Maar als daar dan mensen op zitten, dan valt soms de verbinding weg. Daarom hebben we de bridge nu op de vensterbank staan.

Zonnepanelen, de opbrengst van April 2021

Zo, de maand April is ook weer voorbij en dus weten we de opbrengst voor deze maand. En die valt erg mee. Ondanks dat het koud was heeft de zon toch zń best gedaan en voor een leuke opbrengst gezorgd. In de eerste twee weken ging het nog niet zo hard, maar daarna kwam het toch nog helemaal goed. Dit is de weektabel:

Het meten van de temperatuur en meer…II

Vanmiddag had ik een stukje geschreven over de weerstations die we hebben en die vergeleken. Dat stukje wil ik eigenlijk een beetje aanvullen. Nu had ik het stukje gewoon kunnen bewerken, maar nu kies ik ervoor om dat niet te doen. De Galileitermometer en het Barigo weerstation heb ik omdat ik ze gewoon leuk vind. Ik kijk er niet veel naar, maar wil ze ook niet missen. De Galileitermometer is niet nauwkeurig genoeg maar echt leuk om af en toe naar te kijken.

Het meten van de temperatuur en meer...

Wij hebben in huis maar liefst 4 instrumenten waarmee we ondermeer de temperatuur in huis kunnen meten. Maar ze zijn allemaal anders en de ene meet alleen maar de temperatuur en de rest meet meer. Wat, dat ga je nu zien.

Zonnepanelen, de opbrengst van Maart 2021

Het was een grauwe maand, beetje koud, dus de opbrengst van de zonnepanelen was op z'n zachts gezegd mager. Vooral de tweede week van maart bracht niet veel op, gemiddeld maar 3,3 kWh per dag, wat betekende dat we die week maar 23 kWh opbrengst hadden. In de andere weken was de opbrengst tussen de 40 en 47 kWh. In totaal werd deze maand 154 kWh opgewekt. Hier de tabel met cijfers:

Welke groente en fruit voor de vissen

Iedereen weet zo langzamerhand wel dat ik de vissen groente voer. Een stuk komkommer, brocolli of bloemkool gaat er altijd wel in. Gewoon een restantje van wat we zelf gegeten hebben. Moet ik er wel bij zeggen, we koken zonder zout, en een eventueel sausje gaat er pas op het bord op. Dus de resterende stukjes uit de pan kunnen zo het aquarium in.

Zonnepanelen, de opbrengst van Februari 2021

Er is weer een maand voorbij. En wat voor een maand. Maar wat betreft zonnestroom is het geen bijzondere maand. De opbrengst was niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. De eerste week was nog beroerd. Net 9 kWh opbrengst. Maar de weken daarop waren goed. Dat zie je goed in de volgende tabel: Maand Week Teller Verbruik Gemiddeld per dag Verbruik per maand Februari 5 4.800 9 1,29 120   6 4.837 37 5,29     7 4.867 30 4,29     8 4.911 44 6,29  

Ontwikkeld door CjBlog
advertentie: