Tegenwoordig hebben steeds meer mensen zonnepanelen op het dak van hun woning. En dat is alleen maar goed. Alleen horen we steeds meer dat het net vol raakt. Dat zal dan voornamelijk overdag zijn. Want dan leveren de panelen energie en het net is eigenlijk niet gebouwd om terug geleverde energie op te nemen. Het net is gebouwd om energie naar de woningen te brengen en niet andersom.

Gelukkig kunnen we het net een beetje helpen. Maar dat gaat wel in tegen de regels die we vanuit vroeger geleerd hebben. Vroeger moesten grootgebruikers 's nachts aan. Want dan was de stroom goedkoop.

Maar wat veel mensen niet beseffen is dat als je zonnepanelen hebt, de stroom overdag eigenlijk veel goedkoper is, want dat komt vaak rechtstreeks van het dak af. Nachttarief bij het energiebedrijf is dan niet interessant meer. Want het kan niet concurreren met zonnestroom.

Dat betekent dus dat grootgebruikers zoals afwasmachine, wasmachine en droogtrommel beter overdag aan gezet kunnen worden.

En dat heeft nog een voordeel. Al het zonnestroom wat je zelf verbruikt wordt niet terug geleverd worden aan het net. En als veel mensen dat doen is het probleem van het overbelast net al een stuk kleiner. We helpen daarmee dus ook nog eens het netwerk. Maar ik geef eerlijk toe, het is ook nog eens leuk voor de portemonnee. 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics