Vroeger hadden we was de gloeilamp de meest gebruikte lamp in huis. Maar dat is al lang niet zo meer. Tegenwoordig zijn er nog enkele gloeilampen en halogeenlampen, spaarlampen en LED-lampen in de winkel te verkrijgen. De laatste drie als alternatief voor de gloeilamp. Maar eigenlijk is een halogeenlamp ook een gloeilamp, alleen technisch is het toch net iets anders.

De gloeilampen zijn al bijna niet meer verkrijgbaar en ook de halogeenlamp verdwijnt binnenkort. Dit omdat ze in Europa niet meer geproduceerd mogen worden en winkels mogen alleen bestaande voorraden verkopen. Er komen dus geen nieuwe meer. Dus blijven de spaarlampen en LED-lampen over. Tenminste voor de aankomende jaren. Het zal me niet verbazen als de spaarlampen over een paar jaar ook verdwijnen. Dit omdat de LED-lamp steeds goedkoper en beter van kwaliteit wordt.

Maar hoe zien deze lampen eruit:

Gloeilampen

Dit zijn gloeilampen. Enkele daarvan zijn mat. Eén is een spiegellamp en twee zijn kleine lampjes. De gloeidraad in deze lampen zorgen voor het licht. De lampen worden erg warm als ze aan staan. Een gloeilamp zet ongeveer 10% van de stoom om in licht. De rest wordt warmte. Bij een 40 Watt gloeilamp wordt dus ongeveer 4 Watt omgezet in licht en 36 Watt in warmte. Een gloeilamp gaat ongeveer 1000 branduren mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Twee halogeenlampen

Dit zijn twee halogeenlampen. De onderste lijkt veel op een redelijk veel gebruikte normale gloeilamp. Toch is het een halogeenlamp Maar ook hier kun je een gloeidraadje zien zitten. Een halogeenlamp is iets efficiënter dan een normale gloeilamp. Het rendement van een halogeenlamp is ongeveer 20% Bij een 28 Watt halogeenlamp wordt dus ongeveer 5,5 Watt in licht omgezet en ongeveer 22,5 Watt in warmte. Een halogeenlamp gaat ongeveer 1.000 branduren mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spaarlampen

Dit zijn een aantal spaarlampen. Zoals je bij één ervan kunt zien is een spaarlamp eigenlijk een hele kleine tl die opgevouwen is. Bij de andere twee lampen is er gewoon een melkglas glaasje overheen gezet zodat je de buis niet meer ziet. Een spaarlamp is weer efficiënter dan een halogeenlamp. Ongeveer 40% van de energie wordt omgezet in licht. De rest nog steeds in warmte, Bij een 8 Watt lamp wordt dus 3,2 Watt omgezet in licht, en 4,8 Watt in warmte. Deze lampen worden dus al niet echt warm meer. Een nadeel van een spaarlamp is dat deze eerst warm moet worden. Dat betekent dat het even duurt voordat het de juiste hoeveelheid licht geeft. Een ander nadeel is dat ze slecht werken in de kou. In een buitenlamp doen ze het dus in de winter minder goed. Een spaarlamp gaat ongeveer 12.000 branduren mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LED-lampen

Dit zijn drie LED-lampen. Als je goed kijkt zie je hier ook geen gloeidraad meer zitten. De middelste lijkt veel op een spaarlamp maar is het beslist niet. Een LED-lamp is op dit moment de meest efficiënte lamp die er is. Ongeveer 50% van de opgenomen energie wordt omgezet in licht. Bij een 6 Watt lamp wordt dus 3 Watt omgezet in licht, en 3 Watt in warmte. Deze warmte zit trouwens niet in het glazen deel, maar in de voet. Het plastic witte gedeelte wordt dus iets warmer. Een groot voordeel van een LED-lamp is dat binnen één seconde de juiste hoeveelheid licht geeft. Een ander voordeel is dat het juist heel goed doet in kouder weer. Een uitstekende buitenlamp dus. Ook is een LED-lamp schokbestendig. Een LED-lamp gaat ongeveer 40.000 branduren mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder zie je nogmaals een spaarlamp en een LED-lamp. Hoe zie je wat het is?

LED en Spaarlamp

Links is de LED en rechts de spaarlamp. Maar hier liggen ze nog naast elkaar. Heb je net zoals wij, ze allemaal zonder doosje in een verzamelbak liggen, dan kun je het verschil misschien niet zo snel zien. Neem dan een lamp en houdt deze tegen het licht aan. Bij een spaarlamp kun je de 'tl'buisjes in de lamp zien zitten. Een Ledlamp heeft deze niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je ziet zijn al deze lampen te krijgen met een kleine fitting, maar ik kan je gerust stellen ook voor alle andere fittingen zijn er LED-lampen. Dat betekent dat je heel makkelijk, en tegenwoordig niet al te duur. De meeste LED-lampen zijn voor een euro of 3 al te koop. En levert het verwisselen dan wat op? Dit zijn de kosten op een rijte, vergeleken per lamp

Totale kosten, gebaseerd op 25.000 branduren (ca. 7 jaar lang, 10 uur per dag)
soort lamp aanschafkosten + (stroomverbruik × stroomprijs) = totale kosten Kosten per jaar
gloeilamp 25 × € 0,45 + 25 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = € 142,50 € 20,36
tl-buis 4 × € 3,00 + 4 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = € 33,00 € 4,71
spaarlamp 3 × € 6,00 + 5 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = € 44,25 € 6,32
ledlamp 1 × € 10,00 + 2 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = € 20,50 € 2,93

Bron tabel, Wikipedia

Omwisselen is dus beslist de moeite waard.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics