De kruik is nu een jaar in gebruik. Het ziet er nog steeds heel leuk uit. De kruik is nog steeds bedoeld als ondersteuning, en niet als hoofdfilter. Daar zijn nog steeds de planten voor.

De kruik heeft nu deels wel een andere inhoud gekregen. Er zitten nog wel japanse matten in. Maar de lavastenen zijn eruit. Die zijn nu los in de vijver geplaatst. De ruimte die daarvoor vrij kwam is in nu gevuld door sponzen. Gewone huishoudsponzen. Die je voor ongeveer een euro bij de Action of andere winkel kunt kopen. Dit zijn ze:

Het schuurgedeelte heb ik gewoon laten zitten.

De sponzen zijn een goede houvast voor bacteriën. 

De sponzen zijn nu niet meer zo mooi gekleurd. Ze zijn nu grauw... Juist door de bacteriën...

En ik zag vandaag veel beestjes in de kruik. Die zagen eruit als hele kleine wormpjes... Maar dat zijn het niet. Het zijn muggelarven. En dat is prima. Want muggelarven leven voornamelijk van zweefalgen.

De muggelarven zijn larven van een muggesoort die niet steekt. Daarom kan het geen kwaad dat ze in het filter zitten. Heb je ze daar dus? Laat ze dan. 

Verder zijn de vissen dol op deze diertjes. Het is goed voedsel voor ze. Dat is de tweede reden dat ik ze daar laat. Ze zullen regelmatig uit de kruik gespoeld worden, en dan als voer dienen. Gezond voer. En nog gratis ook. Gewoon verzorgd door de natuur. 


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel