Wij hebben niet alleen een aquarium in huis maar ook een kamerfontein en een drinkfontein voor de hond. Hierdoor zou je kunnen denken dat bij ons de luchtvochtigheid aan de hoge kant zou zijn.

Maar dat is beslist niet zo. Natuurlijk verdampt er wel wat water uit deze waterbakken. Maar zo heel veel is dat niet. Het kamerfontein hoeft beslist niet dagelijks aangevuld te worden. Hoeveel water er verdampt via het drinkfontein of via het aquarium, geen idee.

Gelukkig hebben we twee elektronische thermometers in huis die beiden ook nog eens de luchtvochtigheid aangeven. En deze geven nog altijd aan dat de luchtvochtigheid eerder wat aan de lage kant is. Meestal zo rond de 40 ~ 50%.

Hoe kan dit? Heel eenvoudig. Al zouden de fonteinen veel verdampen dan merken we dat niet echt. Dit omdat we goed ventileren. Boven de ramen, zowel in de kamer als in de keuken, zitten roosters. Deze staan altijd open. Hierdoor wordt er goed geventileerd en hebben we altijd frisse lucht in huis. Eventuele waterdamp kan met het ventileren dus goed afgevoerd worden. Hierdoor zorg je voor een gezond leefklimaat en zorg je ervoor dat je bijvoorbeeld geen schimmelproblemen krijgt. Schimmel in huis komt bijna altijd doordat er niet voldoende geventileerd wordt. De lucht is dan te vochtig en slaat neer tegen ramen en muren.

Dus ondanks al dat water in huis, geen schimmel door goed ventileren.

Een bijkomend voordeel is dat relatief droge lucht makkelijker warm wordt en dus goedkoper stoken is.

Thermometer met hygrometer
Thermometer met hygrometer
Kamerfontein
Kamerfontein
Drinkfontein
Drinkfontein

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics