Eigenlijk vind ik een vijverfilter meestal een overbodig iets. Ik vind dat een filter alleen bij een vijver hoort als je of geen planten in de vijver hebt, of veel te veel vis in de vijver hebt.

Dus andersom gezegd, een vijver met een normale hoeveelheid vissen en ruim voldoende planten heeft geen filter nodig. 

Toch heb ik bij onze nieuwe vijver een filter staan. Dit is wel een apart filter. Het is een kruik. 

 Deze filterkruik kun je compleet kopen, dus met alles erin en erbij of los. Dat laatste hebben wij gedaan. Dit omdat de complete set veel te duur is. Daarnaast heeft het, vind ik, geen goede filtermaterialen die er dan bijgeleverd worden. De pomp zelf, die zal best goed zijn, dat is geen punt.

Maar nu hadden we dus een kruik, zonder pomp en zonder filtermateriaal. Daarbij hadden we dus al andere filtermaterialen bij gekocht. Een Japanse mat, en 5 liter lavasteentjes. De mat was zo groot dat ik het eerst in een paar stukken moest snijden. Want anders kon het niet eens de kruik in. Die had ik nodg om er voor te zorgen dat het water zo lang mogelijk in de kruik blijft. 

En de lavastenen, die onderin de kruik zitten, dat is erg goed filtermateriaal. Dit omdat het heel poreus is. Het bevat, zeg maar, heel veel kleine gangetjes waar water doorheen kan stromen. En in die gangetjes kunnen de bacteriën prima leven. En daar gaat het me nu echt om. Want daardoor worden alle afvalstoffen die de vissen produceren, goed afgebroken.

Dit filter heb ik, omdat deze ten eerste mooi is, maar ten 2e omdat het mijn plantenfilter gaat ondersteunen. Maar de planten moeten straks het echte zuiveringswerk gaan doen. En dat... Dat zal best goed komen.

 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics