Het filter is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het aquarium. En het heeft af en toe onderhoud nodig. Hoeveel onderhoud is altijd wat lastig te zeggen, dit verschilt namelijk per aquarium. De hoeveelheid vis en planten is bepalend voor het onderhoud van het filter. Bij een aquarium met veel planten heeft een filter vaak minder onderhoud nodig als bij een aquarium met weinig planten. Bij een aquarium met veel of grote vissen is er meer filteronderhoud nodig als bij kleine of weinig vis. Daarom is hier weinig over te zeggen.

Normaal doe ik wekelijks de sponzen in het voorfilter schoonmaken. Vandaag heb ik een keer wat meer onderhoud aan het filter gedaan. Ik zal hier de stappen uiteenzetten:

Het voorfilter uit het filterhuis genomen en bekeken welke sponzen schoongemaakt moesten worden. Dit zijn altijd minstens de eerste/bovenste sponzen maar vaak ook de sponzen eronder. Dit gebeurd dus wekelijks. Dit keer hoefde ik alleen de eerste sponzen uit te spoelen. Maar deze waren ook aardig vies.

Wel is goed te zien dat het hele oppervlakte van het voorfilter gebruikt wordt.

Het voorfilter kent onder deze eerste sponzen een wat andere indeling dan origineel. Dit omdat vervanging van deze matten/sponzen (geadviseerd elke maand ~ elke 2 maanden) toch best prijzig wordt in de loop van de tijd. De methode die ik hier kies is veel goedkoper. Ik heb er voor gekozen geen witte vliezen of witte watten meer te gebruiken in het filter. De grove mat/spons (hierboven) is dus het eerste filtermateriaal. Daarachter zit, in dit voorfilter aan de ene kant twee fijne matten. Aan de andere kant zitten keukensponsjes (zonder zeep!) Deze sponsjes passen met z'n vieren precies in een vak. Ze zijn zelfs nog iets fijner dan de originele matten.  
Nu werd het tijd om één voor één de mandjes eruit te halen. De eerste bevat Superfish Crystal Max. Dit zijn poreuze ringetjes die goed bacteriën huisvesten. Deze waren niet erg smerig en hoefden niet uitgespoeld te worden. Als ze wel smerig zijn kan het mandje gewoon even onder de kraan gehouden worden om ze een beetje schoon te spoelen.  
Daarna heb ik een mandje met weer keukensponsjes (ja ik gebruik veel keukensponsjes in mijn filters. Goedkoop en goed filtermateriaal). Ook deze waren niet erg smerig en hoefden dus niet uitgespoeld te worden. Er zitten twee lagen keukensponsjes in. Dit is ruim voldoende om al het zwevend vuil op te vangen en het huisvest behoorlijk veel bacteriën.  
De laatste twee mandjes bevatten Eheim Substrat Pro. Ook dit is een product speciaal gemaakt om bacteriën te huisvesten. Deze mandjes hoef ik eigenlijk nooit schoon te spoelen.  
Opgestapeld buiten het aquarium ziet het er dan zo uit:  
Nu werd het tijd voor het rotorhuis en de rotor. Deze zit bij dit filter onder de mandjes. Daarom moest toch alle mandjes uit het filter. Eerst maar eens het dekseltje eraf gehaald (bajonetsluiting) en lichtjes schoongemaakt. Het schoonmaken van het rotorhuis en rotor hoeft trouwens meestal maar ongeveer één keer per jaar.  
Nu is ook de rotor en het asje toegankelijk. Deze eruit gehaald en schoongemaakt.  
Nu even de binnenkant van het filter licht uitgespoeld. Dit mocht ook wel een keer...
Daarna kon alles weer netjes in elkaar gezet worden. Het filter vul ik na het onderhoud altijd zo veel mogelijk met water. Ze vol mogelijk. Daarna is het gewoon aansluiten en laten draaien.  

 En dat was het hele onderhoud van het filter. Nu kan deze er weer een ruime tijd tegenaan.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel