In een vijver is oppervlaktebeweging net zo belangrijk als in een aquarium. Het zorgt voor gasuitwisseling.Aan de oppervlakte wordt het teveel aan Co2 en eventueel ook andere (soms schadelijke) gassen afgegeven aan de omringende lucht. Maar zuurstof (en een eventueel tekort aan Co2) kan aan de oppervlakte opgelost worden in het water. Daarom is het van belang dat er wat waterstroming in de vijver is. En het water moet dus aan de oppervlakte bewegen.

rimpeling op op de oppervlakte

Het moet dus licht golven. Dit om het oppervlakte groter te maken. Hierdoor ontstaat meer gasuitwisseling. Doordat water beweegt wordt het (zuurstofrijke) water verdeeld over de hele vijver. Vissen, en 's nachts ook planten, hebben dan nooit een zuurstoftekort.

Oppervlaktebeweging, en dus ook stroming, kan heel eenvoudig gemaakt worden. Dit kan met behulp van pompen en filters, fonteinen, en luchtstenen. Een fontein zorgt voor veel oppervlaktebeweging. Maar ook een ornament, of uitlaat van een filter boven water, zorgt ervoor dat het oppervlakte van het water in beweging komt. Een waterval of beek is natuurlijk het ultime qua oppervlaktebeweging.

Als je er nu voor zorgt dat de pomp van het filter of ornament zo ver mogelijk van het ornament of filter geplaatst is, dan heb je onderwater ook een redelijke stroming. Hierdoor wordt het zuurstofrijke water nog beter verdeeld. Goede verdeling van zuurstof zorgt ervoor dat niet alleen de vissen, maar ook de zuiverende bacteriën voldoende zuurstof krijgen. Zelfs de planten hebben 's nachts zuurstof nodig, dus dan is enige circulatie best belangrijk. Een goede circulatie zorgt er ook voor dat alle afvalstoffen bij de zuiverende bacteriën terechtkomen. Deze zitten niet alleen in het filter maar vooral ook in de bodem, bij de wortelen van alle planten.

En vergeet niet, wanneer het erg warm is, is het helemaal van belang om oppervlaktebeweging te hebben. Warm water kan minder zuurstof bevatten. Maar de vissen in het warme water hebben juist meer zuurstof nodig. Als je dan niet uit kijkt heb je zo een zuurstoftekort in het water, met alle gevolgen van dien.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel