Elke week doe ik in het aquarium een waterwissel. Elke keer haal ik er ongeveer 120 liter uit, en dan ook weer 120 liter in. Het water wat ik er uit haal, gooi ik alleen in de winter weg. Op zo'n 1,5 liter na, dat gaat in een gietertje voor de planten in huis. Dan gaat de rest dus gewoon het riool in. Jammer, maar iets anders kan ik er dan niet mee.

Water loopt vanuit het aquarium in een emmer

Vanaf het voorjaar, tot zo laat mogelijk in het najaar, is dat een ander verhaal. Dan vul ik ten eerste 2 tuingieters met aquariumwater en natuurlijk dat gietertje voor de kamerplanten. De rest gaat in de vijver, of de vijver vol is of niet, dat maakt me niet uit. Ik giet het er gewoon bij. Dus een dik 100 liter wordt er minstens elke week bijgevuld, in de vijver dan.

Dit 'vuil' aquariumwater doe ik niet voor niets in gieters. Het bevat veel voedingsstoffen voor de planten. Als je dus een aquarium hebt, is het zonde om plantenvoeding te kopen, aangezien de vissen daar ruimschoots in voorzien. De planten doen het echt goed op aquariumwater.

En waarmee vul ik het aquarium weer bij? Gewoon met kraanwater. Dit is prima geschikt voor het aquarium of vijver. Het bevat in Nederland geen chloor en (bijna) geen zware metalen. Eigenlijk is het Nederlandse drinkwater zo ongeveer het beste drinkwater ter wereld. Dus toevoegingen om het water geschikt te maken voor het aquarium zijn echt niet nodig. Je kunt ze in verschillende merken verkrijgen bij een aquariumhandel. Maar laat die potjes maar staan en koop voor dat geld een plantje. Gezonder voor het aquarium en voor jouw geldbuideltje.

En door dit 'recyclen' van water, al is het maar 6 kuub, bespaar ik ook weer een beetje. En alle kleine beetjes helpen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel