In de koi-wereld is een moving bed filter een bekend verschijnsel. Het is een filter waarin kleine plastic ringetjes met veel lucht in beweging gehouden worden. Deze plastic ringetjes zijn de media waar bacteriën op moeten gaan huizen. Deze bacteriën hebben zuurstof nodig, wat  door de luchtpomp in het filter geblazen wordt. Het is een prima biologisch filter, wat ook nog eens geen onderhoud nodig heeft. Erg geschikt voor een koi-vijver.

Die ringetjes zien er zo uit:

A309-1__63350.1489992150.jpg

Er zijn ook moving bed filters voor aquaria. Maar die zien er niet mooi uit. Het  zijn over het algemeen interne filters die nogal wat ruimte in beslag nemen en ook nog eens opvallen. Ze zijn vaak ongeveer zo groot als een limonadefles. Die wil ik dus niet in mijn aquarium.

Maar toch gebruik ik veel lucht in mijn aquarium. Ik heb er twee grote luchtstenen in dit aquarium. En de de de inlaat van de filters zitten er vlak bij. Dus de bacteriën in mijn filter krijgen zuurstofrijk water.

IMG_20181201_172121.jpg

De bacteriën in de filters, die houden van zuurstof. Dus als ik er voor zorg dat ze zuurstofrijk water krijgen, werken ze het best. Nou, met die luchtstenen lukt dat best.

Cichliden staan er om bekend dat het grote eters, en dus ook grote vervuilers zijn. Ze zijn ook nog eens behoorlijk actief. Hiervoor hebben ze natuurlijk ook veel zuurstof nodig. In totaal heeft mijn bak dus bergen zuurstof nodig. Niet alleen voor de vissen, waar de meeste aquariumhouders wel aan denken, maar ook voor de bacteriën. En dat is dus eigenlijk reden nummer drie voor het gebruik van zuurstofstenen en pompen in aquariums.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel