Ik schrijf hier regelmatig over energiezuinig bezig zijn. Zo vertel ik elke maand de opbrengst van de zonnepanelen. Maar ik heb het ook al een paar keer gehad over ledverichting en over hoe je energiezuinig een aquarium kunt houden. Maar betekent dat ook dat ik superzuinig ben met energieverbruik? Nee.

We zetten bijvoorbeeld niet de verwarming een graadje lager om zuinig te zijn. Ook een minuutje korter douchen gaat niet gebeuren. We douchen niet te lang hoor, maar ook niet bewust erg kort. En in de kou zitten, dat gaan we niet doen. Ook een lampje minder gebruiken, of de verlichting van het aquarium een uurtje korter laten branden? Nee, gebeurt niet.

Wel kiezen we bewust voor led-verlichting, en over het algemeen voor een wattage die past bij het gebruik wat we willen. Dus geen 10 Watt lamp kopen als we 2 Watt nodig hebben. Ook bij het gebruik van apparatuur zijn we bewust bezig. De wasmachine, afwasmachine en droger gaan over het algemeen aan als ze vol zijn. En bij de aanschaf van nieuwe apparatuur wordt natuurlijk gekeken naar het energielabel. Minimaal moet het een A+ label hebben. Dat scheelt altijd weer.

Zo hebben we ook nog niet zo lang geleden een nieuwe TV gekocht. Deze nieuwe TV is groter dan de oude. Toch is de nieuwe zuiniger. De oude had een verbruik van 120 Watt. De nieuwe verbruikt nog maar 37 Watt. Dat scheelt op jaarbasis behoorlijk.

Bewust zijn van wat je verbruikt is belangrijk. Dan ook kun je bepalen waar je eventueel kunt besparen. Vaak is gedrag ook een belangrijke factor. Zoals gezegd, de wasmachine of droger moet vol. Maar ook, de ruimte verlaten, lichten uit en deur dicht. Dit laatste voor de verwarming. Super kort douchen hoeft echt niet, maar er een half uur onder blijven staan is ook nergens voor nodig.

We kijken dus wat we doen, en hoe we energie verbruiken. En soms doen we er iets aan, maar soms ook niet. Daar kan gewoon keuzes in gemaakt worden.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics