Dat is een goede vraag. Maar die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het ligt er namelijk maar aan hoe je het bekijkt.

Ten eerste moet je er van uit gaan dat je ongeveer 8 kWh nodig hebt om het te kunnen vergelijken met 1 m3 gas. Dan is er nog zoiets als, bereken ik de prijs per eenheid inclusief of exclusief de vaste kosten? Als het inclusief is, dan krijg je een heel apart verhaal. Dit omdat de teruggaaf energiebelasting flink verhoogd is. Deze wordt altijd verrekend via de elektrakosten. Als dus de vaste kosten meegeteld worden, wordt elektriciteit per kWh dus goedkoper. Ik zal het laten zien.

Deze eerste 4 dagen van januari hebben we 72 kWh verbruikt. Dat kost ons, exclusief de vaste kosten 25,28 Dat is een gemiddeld tarief per kWh, van 0,2112 Gaan we echter de vaste kosten ook verdelen over de verbruikte stroom, dan krijgen we een heel ander beeld. Dan kosten die 72 kWh nog maar 6,24 Dat is een gemiddeld tarief van 0,08628

Voor gas geldt iets anders. Daar wordt het tarief alleen maar hoger, want er is geen teruggaaf energiebelasting over gas. Deze laatste dagen hebben we 20 m3 gas verbruikt. Dit kost exclusief vaste kosten 15,28 Dat is gemiddeld 0,79 per m3. Maar inclusief vaste kosten zijn de kosten voor deze vier dagen 24,92  Dat is 1,25 per m3 inclusief de vaste kosten.

Nu kunnen we het een en ander vergelijken. Eerst maar eens zonder vaste kosten:

Totaal verbruik kWh 72,36
Totaal kosten € 15,28
Gemiddeld tarief kWh € 0,2112
Totaal verbruik m3 20
Totaalkosten € 15,87
Gemiddeld tarief m3 € 0,79
8 kWh € 1,68963
verschil € 0,89627

En nu met vaste kosten:

Totaal verbruik kWh 72,36
Totaalkosten € 6,24
Gemiddeld tarief kWh € 0,08628
Totaalverbruik m3 20
Totaalkosten € 24,92
Gemiddeld tarief m3 € 1,25
8 kWh € 0,69025
verschil € 0,55575-

Nu blijkt waarom het zo moeilijk is om de bovenstaande vraag te beantwoorden. Moeten we nu inclusief of exclusief de vaste kosten rekenen? Als we exclusief de vaste kosten rekenen, dan is gas nog altijd goedkoper om het huis te verwarmen. Maar kijken we inclusief vaste kosten, dan wordt het een ander verhaal.

Maar, nu nog wat anders. Dit is een vergelijk over 4 dagen! De vaste kosten per periode is natuurlijk altijd gelijk. Maar de variabele kosten verschillen per periode. Ik bedoel, in de winter wordt veel meer gas verbruikt, dan in de zomer. Maar de vaste kosten worden in die periodes verdeeld over het verbruik. Daarom durf ik nu nog steeds niet te zeggen wat goedkoper is, gas of elektrisch verwarmen. Maar ik denk wel dat we dicht op het omslagpunt zitten. Deze berekening staat gewoon in mijn spreadsheet, dus hier zal ik in de loop van het jaar nog een paar keer op terugkomen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Reacties  

+1 # Conrad Winkelman 25-11-2020 19:44
Ik zit met hetzelfde probleem What is goedloper?}
Ik heb zonnepanelen met een gespecifieerde opbrengt op mijn locatie en oriëntatie van 4225 kWh/jaar...ben nog geen 3 maanden operationeel, Mijn thuis verbruik elektra is 1300 kWy/jaar .Ik was ban plan om deze winter elektrisch te gaan verwarmen in plaats van met gas en ben daar ook zo mee begonnen----gas verbruik ging dus sterk naar omlaag maar elektra verbruik sterk omhoog. het probleem is nu dat in de winter de PV opbrengst zeer laag is en dus moet er extra energie uit het Net getrokken worden en is de saldering zeer laag. Elektra kosten gaan dus sterk om HOOG maar de Energiebelasting KREDIET COMPENSEERT dat maar ik kan niet vooruit inschatten of ik beter af ben weer met gas te gaan verwarmen dese winter......In de zomer leveren PV-panelen meer dan 3x zo veel energie als ik normaal in de zomer verbruik, dus gaat de Saldering 100% van de elektra verbruik "wegschrijven" . Ik heb geen idee of ik goed bezig ben. Advies?
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
+1 # Riny Feller 26-11-2020 19:27
Tja... een beetje een lastige. Maar even naar de cijfers kijken:
* Normaal verbruik per jaar: 1300 kWh
* Verwachter opbrengst: 4225 kWh
Resteert 2925 kWh voor verwarming.

Nu kijk ik even naar mijn jaarverbruik aan gas, wij verbruiken alleen gas voor verwarmen en warm water:
* jaarverbruik gas: 900 m3
Omgerekend naar stroom is dat dus 900*8=7200 kWh.
Zou u hetzelfde gasverbruik hebben als wij dan moet u dus nog 7200 - 2925 = 4275 kWh inkopen bij een energieleverancier. Gemiddeld kost een kWh in Nederland 22 cent. Dat betekend dat de stroomkosten dan ongevver 940 euro bedragen. Gaskosten zijn dan (bijna) nul. Alleen voor warm water en eventueel koken hebt u dan nog gas nodig. Is deze 940 euro op jaarbasis beduidend lager dan wat u vorige jaren betaald hebt, dan is het waarschijnlijk rendabel om elektrisch te verwarmen.

Even nog dit. Dit is even een vlotte berekening. Ik kan niet garant staan dat dit exact klopt bij uw situatie. Onder andere stookgedrag, isolatie etc zijn van grote invloed.
Maar het gaat dus altijd om het jaarverbruik. Dit omdat idd de opbrengst van depv in het voorjaar en zomer veel hoger liggen dan in de winter, maar het gasverbruik het tegenovergestelde. Maar bij een energiebedrijf betaal je per maand ook hetzelfde, uitgaande van een jaarverbruik.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
+1 # Lewie 02-11-2020 09:31
duidelijke berekening,

Zou je hier nog eens op terug kunnen komen zoals vermeld in de laatste zin?

Ik ben wel benieuwd hoe deze berekening is na een jaar.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Riny Feller 12-11-2020 17:31
Hallo Lewie. Bedankt voor je reactie. Sorry dat ik zelf zo lang heb gewacht met reageren.

Tussentijds heb ik 2 keer een vervolg geschreven. Deze kun je hier vinden:
https://rinyfeller.nl/?view=article&id=341:elektriciteit-vs-gas-wat-is-goedkoper-verwarmen-ii&catid=14:algemeen en https://rinyfeller.nl/?view=article&id=356:elektriciteit-vs-gas-wat-is-goedkoper-verwarmen-iii&catid=14:algemeen.

Aan het eind van het jaar - begin volgend jaar zal ik nog een conclusie schrijven.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel