Dat is heel simpel. Ik reken altijd inclusief de vaste kosten. Dus inclusief de energiebelasting, inclusief netwerkkosten, inclusief teruggaaf energiebelasting, inclusief vastrecht wat het energiebedrijf berekend. En dan bereken ik het gemiddeld bedrag per kWh. Nu is er iets bijzonders aan de hand. Het tarief voor elektriciteit wordt dit jaar enorm gedrukt door de teruggaaf energiebelasting,wat dit jaar ruim 500 euro is. En deze bereken ik in het gemiddelde tarief van stroom.

Waarom doe ik dat? Ik bereken het tarief inclusief alle extra vaste kosten en kortingen. Dit om een eenvoudige reden. Zonder een elektriciteitsaansluiting zou ik deze vaste kosten en kortingen niet hebben. Dus vind ik het eerlijk om al die extra kosten en kortingen te verrekenen met het verbruik. Dit geldt dus ook voor het gastarief.

En daardoor zie ik nu dat ik op dit moment € 1,07 gemiddeld voor een m3 gas betaal en € 0,14227 per kWh elektriciteit betaal. Maar ik moet eerlijk zijn, dat maakt het vergelijken iets moeilijker. Want dit tarief schommelt meer aangezien het gebruik ook schommelt.

Trouwens de gasprijs is dus een stuk hoger dan waarmee de meeste mensen rekenen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel