De nieuwe tarieven voor energie zijn bekend en wat we de eerste maand verbruikt hebben weten we ook. Dus kunnen we eens kijken of er iets veranderd is en of iets opvalt.

Eerst kijk ik ff naar het stroomverbruik. Het verbruik is duidelijk hoger dan vorig jaar. Als ik alleen al kijk naar het stroomverbruik via het energiebedrijf dan verbruiken we gemiddeld 2 kWh per week meer. Het stroomverbruik bij het energiebedrijf is gemiddeld 70 kWh per week. Die 2 kWh per week meer lijkt niet veel.

 

Maar januari vorig jaar hadden we geen zonnepanelen, maar dit jaar wel. Dus daar kijken we nu even naar. Deze maand hebben we 45 kWh stroom opgewekt. Dat is gemiddeld 9 kWh per week. Dat is niet veel. Maar dat moet wel bij het stroomverbruik opgeteld worden.

In totaal verbruiken we dus zo'n 79 kWh per week. En we verbruiken 11 kWh per week meer dan vorig jaar.

Maar nu iets opvallends. Dat we meer stroomverbruik hebben betekend niet dat we ook meer betalen. Nee, we hebben deze maand een kostenpost die 11 euro lager is dan vorig jaar.

En dan gas. Daar zijn we helemaal blij mee. We hebben 141 m3 gas verbruikt. Dat was maar liefst 78 m3 minder dan vorig jaar. Deels komt dat doordat we eigenlijk geen winter hebben gehad. En deels komt het ook doordat het huis nu beter geïsoleerd is. Maar minder verbruik betekend natuurlijk ook een lagere kostenpost. Dit jaar hebben we maar liefst 62 euro bespaard op gaskosten.

In totaal hebben we dus een besparing gerealiseerd van 73 euro. Dat is niet mals. Daar mogen we heel blij mee zijn.

Halen we elke maand zo'n grote besparing? Nee. Dat weet ik zo al. Dat komt deels door het gasverbruik. Dat zal in de zomer heel laag zijn (alleen voor warm water). En daarop kun je natuurlijk niet zoveel besparen. Wel zullen we elke maand een leuke besparing doen. Ook doordat de volgende maanden de zonnepanelen steeds meer op gaan brengen. En de stroom die die panelen opleveren is goedkoper. Dat scheelt ongeveer 20%.  Dus geld besparen dat lukt ook wel dit jaar, maar hoeveel durf ik nog niet te zeggen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie: