Gisteren was het een drukke dag voor mij. Ik heb alle lavastenen uit het aquarium gehaald. Daarvoor in de plaats zijn keien gekomen. De lavastenen gingen eruit omdat deze langzaam gingen afbrokkelen. Ook was de bak wel heel erg donker door al die donkerkleurige stenen.

IMG_20200521_145003083.jpg

De keien zijn eerst allemaal schoongemaakt. Ik heb ze niet op kalk getest. Dit omdat mijn vissen wel van wat harder water houden. Als ze dus het water een beetje harder maken is dat helemaal niet erg.

Met het verwijderen van al die lavastenen nam ik wel een risico. Ik heb hier in deze weblog vaak genoeg gezegd dat lavastenen veel ruimte hebben om bacteriën te huisvesten. Die bacteriën zullen dus ook best in deze lavastenen gezeten hebben. Dus ik ben een behoorlijke kolonie bacteriën kwijt. Dat betekent dus ook dat mijn filters nu een stuk belangrijker zijn geworden. De oppervlakte van de keien bevatten nog geen bacteriën. Maar dat zal wel komen. Gelukkig heb ik aan het grootste filteroppervlakte van dit aquarium niets gedaan. De bodem heb ik met rust gelaten. Ik heb zelfs het vuil er niet vanaf gezogen. Dat gebeurt gewoon bij het normale onderhoud dit weekend.

Verder heb ik natuurlijk de filters met rust gelaten. Ook stonden eigenlijk voor het weekend op de planning, maar dat zal ik even laten. Zo te zien is de uitstroming nog meer dan voldoende. Ik zie dus het nut er niet van in.

Verder heb ik één stuk hout verwijderd. Deze werd heel erg zacht. Dat is een teken dat het gaat rotten. Dan is het toch tijd om het hout te verwijderen. Daarmee gingen ook de Anubias Nana de bak uit. Deze plant was ook niet geweldig meer. Aangezien dit nog de enige plant in de bak was, is al het groen dus nu verdwenen.

Nu staat de bak er zo bij:

IMG_20200723_150304183.jpg


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel