We zijn overgestapt. Nee, we hebben geen andere energieleverancier. We zijn overgestapt op koken op inductie.  Ik zeg bewust niet dat we overgestapt zijn naar elektrisch koken, want dat deden we al. Want we kookten op een keramisch fornuis. En deze hebben we nu dus verruilt voor een inductie fornuis.  Dat betekent dat het fornuis er ongeveer hetzelfde uitziet. Ze hebben allebei een zwart glazen bovenkant waarop de pannen gezet moeten worden als er gekookt wordt. Maar toch is het verschil groot.

Ze werken elk volgens een verschillend principe. Een keramische kookplaat werkt als volgt. Onder de klasplaat ligt een gloeispiraal. Deze wordt rood-heet. Daardoor wordt de glasplaat verwarmd. Deze warme glasplaat verwarmt nu de pan op. En daardoor wordt de pan heet en kan er gekookt worden. Een inductiekookplaat werkt heel anders. Daar ligt een spoelen onder de glasplaat. Deze zorgt er voor dat er een magnetisch veld ontstaat, waardoor de pan, die erop staat, warm wordt. Nu kan er ook gekookt worden.

Voor een keramische kookplaat is het vooral belangrijk dat de bodem van de pan vlak is zodat er goed contact is tussen de plaat en de pan. Hierdoor wordt de warmte van de plaat goed doorgegeven naar de pan. Bij een inductieplaat is dit niet zo belangrijk. Wel is van belang dat de bodem genoeg ijzer bevat. Simpel gezegd, er moet een magneet onder kunnen plakken. Anders zal er geen magnetisch veld opgewekt worden en zal de pan dus niet warm worden. Een ander groot verschil is dat een keramische plaat traag reageert op veranderingen, zet je hem hoger, dan merk je dat iets later. En ook zo met lager zetten. Maar een inductieplaat reageert wel direct. Verder duurt het natuurlijk even voordat een keramische plaat warm is en deze warmte door kan geven aan de pan. Inductie werkt ook hier veel sneller.

Maar werkt het ook prettig? Ja zeker. Na keramisch koken is het even wennen. Een groot voordeel… schoonmaken is nog makkelijker. De platen zien er wel hetzelfde uit. Alleen inductie is veel sneller weer afgekoeld. Dit komt omdat de bodem van de pan een klein beetje warmte doorgeeft aan de glasplaat. Deze wordt dus warm. Maar koelt ook heel snel weer af. En alleen echt daar waar de pan staat. Er vlak naast blijft het een koele plaat. En cool blijft het, koken op inductie.

Koken zelf gaat ook prettiger, vind ik zelf. Al had ik beslist geen hekel om te koken op het keramisch fornuis. Maar doordat de plaat nu beter reageert kookt het toch prettiger. Met de warmte iets lager, dan kan dat ook direct. Bij keramisch moet je dat van te voren zien aankomen.

Zo zijn we weer een klein stukje verder in het verduurzamen van ons huis, zonder dat het ons echt om het verduurzamen gaat trouwens.

20160618_155015.jpg

IMG_20201206_213653167.jpg

Keramisch fornuis Inductie fornuis

Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie: