Het was een keer nodig, groot onderhoud aan de vijver. De waterlelie was prachtig, maar bedekte met zijn bladeren de hele oppervlakte van de vijver. De kalmoes, lisdodde en bonte kalmoes, het zijn mooie planten, maar worden erg groot en ze woekeren ook behoorlijk. Van alle drie had ik er één of twee in gezet. Maar het waren er ondertussen een hele boel geworden. Daar moest dus wat aan gedaan worden.

IMG_20210720_092019305.jpg

En dat was een heidens karwei. De wortelen van de lelie bedekten zo ongeveer de hele bodem van de vijver. Die heb ik er dus helemaal uit gehaald.

Om dat te doen heb ik de vijver bijna helemaal leeg gepompt. Het water stond nog maar tot mijn knieën. Daarna kon, de wortels steeds in stukken scheurend of knippend, het er helemaal uit gehaald worden. Een klein stukje heb ik bewaard. Dat stukje heb ik aan een steen gebonden en weer in de vijver gedaan.

IMG_20210720_140130280.jpg

En in het diepere moerasgedeelte heb ik ook alles er zo ongeveer alles eruit geweest. De dotterbloem is natuurlijk gebleven. Verder heb ik de lissen, de snoekkruid en de krulrus zijn terug geplaatst. Die hebben wel iets geleden, dus ik hoop dat ze het overleven.

IMG_20210722_182754528.jpg

Nu lijkt de achterkant van de vijver wel wat kaal. Maar dat zal in de loop van de tijd wel weer vol komen te staan.

Wel wat het water hierdoor, ook na het weer bijvullen, verschrikkelijk vuil. Maar daar weet ik wel iets op. Gewoon wat filterwatten in de kikker. Eerst heb ik gewoon witte filterwatten gebruikt. Maar deze slipten en no time dicht. Binnen een uur moest ik die weer vervangen.

Daarom heb ik andere gehaald. Blauwe filter zijn iets losser en grover. Daardoor slibt het niet zo snel dicht. Maar het schijnt toch behoorlijk wat vuil vast te houden. Hopelijk is de vijver hiermee snel weer helder.

IMG_20210722_184629612.jpg

Comments powered by CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.