Ik heb het al eens in een post gezet, de waterkwaliteit van het Nederlands drinkwater is van hele goede kwaliteit. Ik zeg dit nogmaals omdat ik nog veel hoor dat beginnende aquariumhouders toch waterverbeteraars gebruiken. Dit om kraanwater bij een waterwissel gelijk geschikt te maken voor het aquarium. De meeste fabrikanten beweren dat kraanwater chloor bevat en dat is niet goed voor onze vissen.

Nou... kraanwater is bijzonder geschikt voor het aquarium. En in Nederland bevat kraanwater over het algemeen geen chloor. Volgens Vitens, het waterbedrijf wat hier ons water levert, bevat het water hier in elk geval geen chloor. Hiervoor is dus geen waterverbeteraar nodig.

Maar de informatie op het etiket zegt ook dat zware metalen zoals koper, zink en lood gebonden worden zodat deze niet meer beschikbaar zijn in het aquarium. Dat kan op zich best zo zijn, maar die stoffen zitten maar heeeeeeel beperkt in kraanwater. En dat kan beslist geen kwaad. Sommige metalen zijn voor de planten en vissen in zeer beperkte hoeveelheden nodig. En vergeet niet, de metalen houden, als ze niet opgenomen worden, een constante hoeveelheid. Dus het wordt niet meer, en niet minder. Ook niet na een waterwissel. De vissen en planten gaan er beslist niet dood aan. Gelukkig maar. Maar dat betekent ook dat je ook hiervoor geen waterverbeteraar hoeft te gebruiken.

Verder beweren de fabrikanten dat het vitaminen toevoegt en het bacterie-groei bevorderende middelen bevat. Nou vitaminen zitten gewoon in het voer. In ruim voldoende mate. Dat is in Nederland gewoon verplicht. Dierenvoeding moet alle benodigde voedingsstoffen bevatten en nog eens in de juiste verhoudingen. En bacterie-groei hoeft niet bevorderd te worden. Ik wil juist dat de hoeveelheid bacteriën in mijn aquarium stabiel blijft.

Dus... nogmaals, laat die potjes maar staan, het water is hier in Nederland goed. Wil je precies weten wat er allemaal in het water zit, dan kunnen de klanten van Vitens hier terecht.

Het gekke is ook, bij aquaria worden die middeltjes dus veel gebruikt, maar bij vijvers veel minder... Waarom? Is de vijverbezitter zich wel bewust van het feit dat water zo goed is...?

Trouwens, vertrouw je het niet helemaal en wil je toch het water ontchloren? Dat kan heel goedkoop. Giet kraanwater in een lege regenton, zoveel als je nodig hebt (en misschien een beetje reserve). Hang er een luchtsteentje in, die op de bodem komt te liggen. Zet het luchtpompje aan en laat dit ongeveer 24 uur draaien. Daarna is al het chloor uit het water verdwenen.

 


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel