Soms hoor je de vraag of een aquarium ook geaard moet worden. Men bedoeld dan dat het aquarium op één of andere manier met de aardpin van het huis verbonden moet worden. Dit doet men meestal via een geaard stopcontact.

Een aquarium hoeft niet geaard te worden. Dat kan vaak ook niet. Meestal hebben de apparaten een eurostekker. Dat is de welbekende platte stekker:

 

Deze stekker betekend nog iets anders. Deze wordt alleen gebruikt als het apparaat dubbel geïsoleerd is. En een dubbel geïsoleerd apparaat mag niet verbonden worden met randaarde.

Soms hebben apparaten een transformator. Vaak zie je hier een afgeleide van de eurostekker aan zitten:

Je ziet dat het eigenlijke stekkerdeel ook dezelfde vorm heeft als een eurostekker. Verder zie je een heleboel symbolen onder de tekst "OUTPUT". Het eerste symbool geeft aan dat het apparaat dubbel geïsoleerd is. Het derde symbool betekent dat het alleen bedoeld is voor gebruik binnen.

Verder is het van belang om er voor te zorgen dat vocht niet via de draad het stopcontact in kan lopen. Dit kan heel eenvoudig door er voor te zorgen dat een draad eerst naar beneden loopt, dan met een boogje weer omhoog, en dan pas met de stekker in het stopcontact gestoken wordt. Hierdoor kan er geen kortsluiting ontstaan.

Maar van groot belang is wel dat er een goed werkende aardlekschakelaar in de groepenkast aangesloten is. Dit is verplicht bij huizen die gebouwd zijn na 1975. Toen werd een aardlek verplicht. Een aardlekschakelaar meet heel eenvoudig het verschil tussen fase en nul. Of makkelijker gezegd, als er meer stroom de groepenkast verlaat, richting alle apparaten, dan dat er terug komt, zal de aardlek eruit springen. Want is er een verschil, dan kan dit maar op één manier, dat er stroom richting aarde loopt. In het ergste geval zou dit via een persoon kunnen gaan. Er is dan in elk geval een lek naar aarde.

De aardlekschakelaar beschermt je dus tegen een stroomstoot. Daarom moet de aardlekschakelaar heel snel reageren. Dat gaat in een paar miniseconden. Je kunt dus, met een goede elektrische installatie, nooit lang onder spanning staan.

En daarmee is dus het nut van het aarden van een aquarium overbodig. Want bij lekstroom onderbreekt de aardlekschakelaar de spanning en zorgt ervoor dat je veilig bent en blijft.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel