Vijver

Het was een keer nodig, groot onderhoud aan de vijver. De waterlelie was prachtig, maar bedekte met zijn bladeren de hele oppervlakte van de vijver. De kalmoes, lisdodde en bonte kalmoes, het zijn mooie planten, maar worden erg groot en ze woekeren ook behoorlijk. Van alle drie had ik er één of twee in gezet. Maar het waren er ondertussen een hele boel geworden. Daar moest dus wat aan gedaan worden.

IMG_20210720_092019305.jpg

En dat was een heidens karwei. De wortelen van de lelie bedekten zo ongeveer de hele bodem van de vijver. Die heb ik er dus helemaal uit gehaald.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Een paar jaar terug schreef ik dat vele 'Vijverexperts" vinden dat mijn toemalig filter veel te klein was. Het ging toen om de kruik die ik toen in gebruik had. Deze is helaas kapot gevroren. Daarom heb ik toen een zwart tonnetje als filter in gebruik genomen. Deze was een stuk groter.

Maar die is sinds vandaag niet meer in gebruik. Want dat tonnetje was nu niet echt een schoonheid om te zien. Dus zochten we weer zoiets als de kruik toen. Een sierornament die ook als filter(tje) ingezet kan worden. En die hebben we gevonden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Drie jaar geleden heb ik eens een stukje geschreven met de titel "Een vijver en energie besparen". Daarin gaf ik al aan dat een vijver niet al te veel stroom hoeft te gebruiken. Ook gaf ik een opsomming van welke pompen ik toen in de vijver had draaien.

Maar dat overzicht klopt al lang niet meer. Er is toch het één en ander veranderd. Ik heb nog steeds twee pompen in gebruik.

Ten eerste heb ik nog steeds de Xtra 900 fonteinpomp in gebruik. Deze gebruikt nog altijd 18 Watt.

De andere is een Pontec Pondo 2500. Deze gebruikt 40 Watt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ik heb vandaag veel watermunt uit de vijver verwijderd. Het werd wel heel veel. Op zich zou dat niet zo erg zijn, maar ik had een beetje het idee dat andere planten hierdoor een beetje in de verdrukking kwamen.

Verder hadden we een probleempje in de vijver. Er verdampte veel water. Daarom heb ik de fontein uitgedaan. Maar via de planten (bladeren) wordt veel water verdampt. Dus met minder moerasplanten in de vijver, verdampt er waarschijnlijk ook minder water. Of het helpt, ik probeer het in elk geval.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
advertentie: