Zonnepanelen

Weeronline heeft een artikel op de website staan met de kop "Mei 2020 van alle maanden op twee na zonnigste ooit". Volgens het artikel hebben we waarschijnlijk 318 zonneuren gehad en was er geen dag zonder zon. Normaal schijnt de zon in mei gemiddeld 213 uur. En dat is te merken aan de opbrengst van de zonnepanelen. Die kwam uit op 356kWh. Dat zijn er 46 meer dan vorig jaar en zelfs 56 meer dan verwacht.

De eerste week begon al goed. Gelijk 33 kWh meer dan vorig jaar. De 2 weken daarna zakte de productie wat in. Maar de laatste week werd dat weer goedgemaakt. Deze week werd er weer 30 kWh meer geproduceerd. In totaal is er 46 kWh meer stroom geproduceerd dan vorig jaar.

Deze maand werd er 365 kWh geproduceerd door de panelen. Dat is 46 kWh meer dan vorig jaar. Toch is dit iets minder dan in april. Toch ben ik dik tevreden.

Deze maand hebben we 26 kWh meer verbruikt maar zijn de totaalkosten van het stroomverbruik (dus ook het stroomverbruik via het energiebedrijf) weer lager. Dat scheelt deze maand 11 euro 50.

Maar wat is de verhouding van het gebruik tussen de energiebedrijf en de zonnepanelen? Hier zie je het in een tabelletje:

Verbruik bij het energiebedrijf 610 kWh 36,02 %
Verbruik zonnepanelen 1083 kWh 63,98 %
Totaal 1692 kWh 100 %

 

Qua kosten is de verhouding iets anders:

Kosten stroom bij het energiebedrijf 40,45 14,56 %
Kosten stroom zonnepanelen 178,66 85,44 %
Totaal 209,12 100 %

 

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Maart was al een goede maand voor de zonnepanelen, en april deed het in totaal nog beter. Vorig jaar april hadden we al een grotere opbrengst dan verwacht, maar dit jaar gingen we daar nog eens overheen. We hadden een opbrengst van 368 kWh, tegen een verwachtte opbrengst van 277 kWh.

Per week was de opbrengst natuurlijk verschillend. De ene week deed het net iets beter dan de andere. Dit zijn de resultaten van elke week in een leuke grafiek:

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

De productie van zonnestroom kwam dit jaar maar moeilijk op gang. De zon wilde eerst niet meewerken. Maar in maart kwam er eindelijk een beetje vaart in. In de eerste weken ging de productie nog maar langzaam omhoog. Maar de laatste week maakte alles weer goed. In deze week werd 45% van de maandproductie gehaald. Ook werd de laatste week het dubbele van de week daarvoor opgewekt aan stroom. Toch nog een goed eindresultaat voor de maand maart dus.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Februari was net zoals Januari een maand die niet al te veel zonne-uren kende. De panelen hebben deze maand dus niet zo heel veel opgebracht. De verwachte opbrengst hebben ze bij lange na niet gehaald. Dit is de tabel voor de weekopbrengsten:

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel