Elektriciteit vs Gas, wat is goedkoper verwarmen Ik heb er al een paar keer heb ik het er over gehad, wat is goedkoper, gas of elektriciteit als het gaat om verwarmen van de woning. En steeds hield ik nog een slag om de arm. Want voor mij was het nog niet duidelijk.

Maar nu, aan het eind van het jaar is het al een stuk duidelijker. Eerst zal ik de berekening bespreken:

Het gasverbruik per jaar is 712 m3
Dat kost € 556,86  
Daarbij komen nog de vaste kosten. Deze bedragen € 230,93  
Totaal zijn de kosten voor het gasverbruik dus € 787,79  
Eén m3 gas moet omgerekend worden naar 8kWh elektriciteit. Dus moeten we het gasverbruik met 8 vermenigvuldigen. 5.696 kWh
Maar we gebruiken ook al elektriciteit. Dat is 3.828 kWh
Het totaalverbruik van elektriciteit is dan
Dat is een behoorlijke hoeveelheid elektriciteit. Daar zouden de meeste mensen nog steeds van schrikken.
9.524 kWh
Maar wij hebben zonnepanelen op het dak liggen. Die leverden dit jaar 2445 kWh
Dat betekend dat het energiebedrijf nog
moet leveren.
7079 kWh
Dat kost, tegen de huidige tarieven van € 0,2131, dan € 1.466,86  
Daarbij komen natuurlijk ook nog de vaste kosten voor het energiebedrijf. Gelukkig is dit, door de vermindering energiebelasting, een negatief bedrag. € 235,03-  
Uiteindelijk kost de stroom, geleverd door het energiebedrijf dan € 1.231,84  
Dit jaar betaalden we aan het energiebedrijf € 843,77  
We zouden als we all elektric gaan, dus
extra aan energiekosten hebben.
€ 388,06  
Dat is per maand
aan extra energiekosten. Dat is een behoorlijk bedrag.
€ 32,34  

Maar… er is een grote maar. Eéntje van € 230,93. Dat zijn namelijk de vaste kosten van gas. Als we elektrisch gaan verwarmen is het ook rendabel om elektrisch het water warm te maken. Dit omdat dit maar voor een klein deel van het gasverbruik zorgt. Die vaste kosten zouden dan kunnen vervallen, want een gasaansluiting is dan niet meer nodig. Dat scheelt weer een hele berg.

Dan is het verschil nog maar € 157,14. Dat is per maand nog maar € 13,09 extra aan energiekosten. Dat is, voor de meeste mensen, al te overzien. Dus het omslagpunt, dat elektrisch verwarmen goedkoper wordt, is erg dichtbij.

Is het voldoende voor mij? Nee. Niet omdat ik niet wil. Dat wil ik best wel. Maar… in dit geval ben ik erg afhankelijk van mijn woningverhuurder. En ik denk niet, dat deze woning door de woningbouw all elektric gemaakt wordt.

We zouden dan wel elektrisch kunnen verwarmen met elektrische radiatoren, maar dat is minder interessant, want de CV-ketel blijft hangen, en het water wordt dan altijd nog met gas verwarmt. Dat betekent dus dat de vaste kosten voor gas zouden blijven. Wat het verschil weer ruim 200 euro per jaar groter maakt. En dan is het minder leuk voor ons als bewoners. Dat gaan we dus niet doen.

Maar dit verhaal laat al wel zien hoe jullie als lezers de berekening voor jullie zelf kunnen maken. Ik hoor graag wat jullie ervaringen of berekeningen zijn.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics