Vandaag was het weer tijd om het aquarium te doen. Gewoon de normale dingen...

Maar toen ik de kast open deed om de stekker van het filter en de verwarming uit het stopcontact te trekken, bleken deze er niet in te zitten. Dus... ik was ze vorige week vergeten om deze weer terug in het stopcontact te doen. Even schrikken... maar al snel bedacht ik me, het zal wel meevallen.

Eerst keek ik even op de thermometer. Nou die gaf nog een prima temperatuur, dus koud was het aquarium niet geworden. Dat betekent ook dat de TL's behoorlijk meehelpen om het water op te warmen. Dat zal ook wel kloppen, ze hangen vlak boven het water en geven behoorlijk wat warmte af. Dus de temperatuur was geen probleem.

Na de waterwissel de spullen dan ook maar gewoon weer aangezet. En... geen gekke wolken vuil uit het filter. Ook dat snap ik wel. Pas geleden nog even in het filter gekeken, en toen waren de sponzen eigenlijk behoorlijk schoon. Dus... wat niet in het filter zit, kan er ook niet uitgeblazen worden. Dus ook geen dode bacteriën. 

Maar dat betekent ook dat mijn filter in het aquarium eigenlijk niet of nauwelijks filtert. Maar dat wist ik eigenlijk al wel. Want mijn aquarium is niet met teveel vissen bezet, maar bevat wel genoeg goed groeiende planten. En die nemen natuurlijk de taak van het filter over. Dus filteren doet het filter dus eigenlijk niet. Wat dan wel... Niet veel.

De pomp die er ook inzit, het filter moet immers doorstroming hebben, zorgt gelukkig ook nog voor iets anders. Stroming. En die is wel van belang voor het aquarium. Gelukkig heb ik naast het grote filter, wat uit stond, nog een minifiltertje in het aquarium zitten. En deze zorgde nog wel voor wat stroming. Schijnbaar voldoende om er voor te zorgen dat er geen problemen in deze bak ontstaan zijn. 

Dus... ook zonder het grote filter en zonder verwarming kan dit aquarium in de zomer best een weekje overleven. In de winter zal het een ander verhaal zijn. Vooral de verwarming zal dan toch af en toe aanslaan.

Gelukkig hebben alle planten en vissen het overleefd en ziet het aquarium er nog prima uit. Planten zijn gewoon gegroeid en ook de vissen doen het geweldig. Nu maar weer genieten van het aquarium...

En zo ziet het aquarium er nu uit:

Comments powered by CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.