Mijn aquarium heeft het standaard filter. Maar deze is niet helemaal meer zo ingericht zoals Juwel het voorschrijft. Juwel geeft in haar handleiding het volgende op, van boven naar beneden:

 

  1. Filterwatten
  2. Spons met actieve kool
  3. Groene spons die Nitrax genoemd wordt. Is het eerste biologische filtermateriaal. Vooral bedoeld om ammonium en nitriet af te breken. Hier wordt dus door de bacteriën nitraat gemaakt. Dit is dus een spons die niet bedoeld is om nitraat af te breken zoals vaak in fora wordt gemeld. 
  4. Grove spons, weer als mechanische filtering.
  5. Eventueel een doosje Citrax of Phorax. Phorax is bedoeld om nitraten af te breken. 
  6. Een doosje Citrax. Dit is een biologisch filtermateriaal
  7. Twee fijne sponzen. Deze zijn bedoeld als biologisch filtermateriaal.

Wat is bij mij de opbouw van het filter:

  1. Filterwatten, voor de eerste mechanische filtering.
  2. Grove spons als tweede mechanische filtering. 
  3. Kleine, vooral dunnere spons als biologische filtering. Dit zijn twee gewone keukensponsjes (zonder zeep) die hier nog mooi in pasten.
  4. Twee doosjes Citrax voor biologische filtering. 
  5. Nog een klein doosje Citrax.
  6. Drie fijne sponzen ook voor biologische filtering.

Waarom heb ik dit zo gedaan? 

  1. Kool in het aquarium vind ik niet nodig. Dit heb ik al jaren niet meer in gebruik. Kool haalt kleurstoffen, medicijnen en sommige giftige stoffen uit het water. Maar behalve kleurstoffen komen deze in de meeste aquaria niet voor en medicijnen gooi je juist in het aquarium om de eventuele zieke vissen weer beter te maken en dan wil je ze niet door het filter verwijderd hebben. Verder werkt kool maar heel even en daarna is zo'n koolspons dus gewoon een spons voor mechanische en/of biologische filtering.
  2. Ik vond dat er teveel lege ruimte in het filter zat. Daarom heb ik er dus een kleine en een groter mandje met Citrax bij gedaan. Dit zijn prima biologische filtermaterialen. Het kleine doosje zit op een plek waar ook een poort zit. Hier moet water al richting de pomp lopen. Zou ik een groter bakje plaatsen dan zou deze poort bijna geheel gesloten worden. Dat is niet zoals de fabrikant het bedoeld heeft.
  3. De volgorde bovenin vond ik niet logisch. Je gaat niet eerst mechanisch filteren, dan biologisch om daarna weer mechanisch te filteren. Daarom heb ik onder de filterwatten gelijk de grove spons zitten. Daarmee wordt eerst al het mechanische filteren gedaan en daarna wordt er overgegaan naar biologisch filteren. En zo heb ik volgens mij een veel logischere volgorde.

Zo ziet het er bij mij dus uit. Eerst de bovenste houder:

De twee bakjes die je ziet bevatten allerbei Citrax. De bovenste is alleen nieuwer. Na een periode zal deze ook bruin worden.

Hier de onderste houder met filtermateriaal:

Je ziet goed dat het bovenste bakje met Citrax kleiner is dan de sponzen. Dit is dus bewust gedaan.

En hier zie je hoe het water door een modern Juwel filter stroomt:

Je ziet dus goed dat halverwege er een opening zit die ervoor zorgt dat een deel van het water dan richting pomp loopt. Die opening wil ik dus niet afsluiten, daarom dus dat kleinere bakje Citrax.

En werkt mijn indeling. Ja hoor. Al heb ik al vaak hier gezegd en het ook al in praktijk gemerkt, in een ruim beplant aquarium met een beperkt aantal vis, is het filter meestal alleen nodig voor lichte filtering of alleen maar de stroming. Maar op deze manier ben ik in elk geval zeker. Er is ruimte genoeg voor bacteriën en zo kan het filter altijd voldoende zijn werk doen. En bij een filter geldt toch, beter safe dan sorry?

En oh ja... Het filter was hier niet schoongemaakt. Ik heb letterlijk voor de foto's de houders er even uit getrokken. Daarom zijn bijvoorbeeld de filterwatten ook zo vies.  Op de filterwatten na heb ik ze daarna gewoon weer terug in het filter geplaatst. De filterwatten heb ik vervangen door schone.

En toen zag het aquarium er even zo uit:

Wees gerust, dit is met een uurtje weer helder.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics