In een post vertelde ik dat ik het niet nodig vind om een vijverfilter bij de vijver te hebben. Dit klopt deels. Want ik heb een behoorlijk filter, een plantenfilter. Want zo wordt de zone genoemd waarin de oeverplanten staan. De planten filteren immers het water, dus zodoende...

Maar hoe plant je dan die planten... Nou zo bloot mogelijk. Dus zonder aarde. 

 Ik heb dat op twee verschillende manieren gedaan. Op de lange kant, heb ik ze zonder mand geplaatst. Daar staan vooral laagblijvende maar redelijk woekerende planten. Dus planten die wel snel groeien. Op deze lange kant staat het water ondiep, max zo'n 5 ~ 10 cm diep. Daarin ligt een laagje grind. In dat grind wortelen de plantjes. Het water spoelt er rustig overheen. 

Op de kopse kant is dat anders. Daar staan de planten in manden. Maar ook in die manden zit zo min mogelijk aarde. Wel heel veel grind. Daarin wortelen de planten.

Wat is het voordeel daarvan? Hierdoor worden de planten gedwongen om de voedingsstoffen uit het water te halen en niet uit de grond. Verder leven tussen al dat grind natuurlijk veel bacteriën. En die bacteriën zorgen ervoor dat de afvalstoffen uit de vijver geschikt worden voor de planten. 

Het grind heeft dus twee functies. Het zorgt ervoor dat de planten houvast hebben en ze huizen bacteriën. En door die bacteriën en de opname van stoffen door de planten ontstaat ook een hele lichte stroming tussen de wortelen. Dat klinkt heel gek, maar die planten nemen niet alleen voedingsstoffen op, maar ook water. En water wat opgenomen is, wordt vervangen door ander vijverwater. Nu moet je natuurlijk niet denken dat dit een gigantische beweging is, maar toch... het telt echt mee...

Maar waarom woekerende planten in de lange kant, zul je misschien afvragen. Juist die groeien snel en nemen daarmee veel afvalstoffen op. Hierdoor filteren ze gigantische hoeveelheden water. En daar ging het toch om. Deze planten hebben natuurlijk wel één nadeel. Als je niet uitkijkt, staat na een tijd de hele zone vol met die ene plant. Daarom heb ik alle woekerende planten bij elkaar gezet. Dat wordt, hoop ik, na een tijdje een gemengde bos.

Dat begint ook al zichtbaar te worden op de bodem. Daar zie je allerlei stengels lopen. Die zijn van één plant. De andere planten doen hetzelfde maar dan onder het grind, met hun wortelstokken.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics