Categorieën

Zonnepanelen, de opbrengst van Mei 2021

De maand mei was erg nat. Dus waren er veel wolken. En dat betekende weer dat we de zon niet gezien hebben. De opbrengst van de pannelen viel deze maand dus ook wat tegen. Gemiddeld was de weekopbrengst 64kWh. In april was de gemiddelde opbrengst 67kWh. En normaal is het zo dat mei een hogere opbrengst heeft dan april. Dus het resultaat was mager.

Helpt een slimme thermostaat met besparen?

Dat gaan we zien. We hebben sinds gisteren een slimme thermostaat aangesloten. Dit is een Tado geworden. Deze wordt compleet geleverd, inclusief een bridge.Nu is die bridge niet zo heel groot, ongeveer een halve lucifersdoos. Die moet bedraad verbonden worden met het internet. En dat kan in sommige gevallen voor een probleempje zorgen. Want de bekabeling die erbij geleverd worden zijn erg kort. Dat had best iets langer gemogen.  Maar verder is die bridge eigenlijk plug and play.Deze bridge maakt, na installatie, via radio contact met de werkelijke thermostaat. Dus niet via WiFi. Op zich werkt dat ook prima. Maar we hadden deze bridge eerst achter de bank verstopt. Maar als daar dan mensen op zitten, dan valt soms de verbinding weg. Daarom hebben we de bridge nu op de vensterbank staan.

Zonnepanelen, de opbrengst van April 2021

Zo, de maand April is ook weer voorbij en dus weten we de opbrengst voor deze maand. En die valt erg mee. Ondanks dat het koud was heeft de zon toch zń best gedaan en voor een leuke opbrengst gezorgd. In de eerste twee weken ging het nog niet zo hard, maar daarna kwam het toch nog helemaal goed. Dit is de weektabel:

Het meten van de temperatuur en meer…II

Vanmiddag had ik een stukje geschreven over de weerstations die we hebben en die vergeleken. Dat stukje wil ik eigenlijk een beetje aanvullen. Nu had ik het stukje gewoon kunnen bewerken, maar nu kies ik ervoor om dat niet te doen. De Galileitermometer en het Barigo weerstation heb ik omdat ik ze gewoon leuk vind. Ik kijk er niet veel naar, maar wil ze ook niet missen. De Galileitermometer is niet nauwkeurig genoeg maar echt leuk om af en toe naar te kijken.

Het meten van de temperatuur en meer...

Wij hebben in huis maar liefst 4 instrumenten waarmee we ondermeer de temperatuur in huis kunnen meten. Maar ze zijn allemaal anders en de ene meet alleen maar de temperatuur en de rest meet meer. Wat, dat ga je nu zien.

Zonnepanelen, de opbrengst van Maart 2021

Het was een grauwe maand, beetje koud, dus de opbrengst van de zonnepanelen was op z'n zachts gezegd mager. Vooral de tweede week van maart bracht niet veel op, gemiddeld maar 3,3 kWh per dag, wat betekende dat we die week maar 23 kWh opbrengst hadden. In de andere weken was de opbrengst tussen de 40 en 47 kWh. In totaal werd deze maand 154 kWh opgewekt. Hier de tabel met cijfers:

Welke groente en fruit voor de vissen

Iedereen weet zo langzamerhand wel dat ik de vissen groente voer. Een stuk komkommer, brocolli of bloemkool gaat er altijd wel in. Gewoon een restantje van wat we zelf gegeten hebben. Moet ik er wel bij zeggen, we koken zonder zout, en een eventueel sausje gaat er pas op het bord op. Dus de resterende stukjes uit de pan kunnen zo het aquarium in.

Zonnepanelen, de opbrengst van Februari 2021

Er is weer een maand voorbij. En wat voor een maand. Maar wat betreft zonnestroom is het geen bijzondere maand. De opbrengst was niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. De eerste week was nog beroerd. Net 9 kWh opbrengst. Maar de weken daarop waren goed. Dat zie je goed in de volgende tabel: Maand Week Teller Verbruik Gemiddeld per dag Verbruik per maand Februari 5 4.800 9 1,29 120   6 4.837 37 5,29     7 4.867 30 4,29     8 4.911 44 6,29  

Weer een klein filter

Een paar jaar terug schreef ik dat vele 'Vijverexperts" vinden dat mijn toemalig filter veel te klein was. Het ging toen om de kruik die ik toen in gebruik had. Deze is helaas kapot gevroren. Daarom heb ik toen een zwart tonnetje als filter in gebruik genomen. Deze was een stuk groter. Maar die is sinds vandaag niet meer in gebruik. Want dat tonnetje was nu niet echt een schoonheid om te zien. Dus zochten we weer zoiets als de kruik toen. Een sierornament die ook als filter(tje) ingezet kan worden. En die hebben we gevonden.

Energieverbruik van de vijver

Drie jaar geleden heb ik eens een stukje geschreven met de titel "Een vijver en energie besparen". Daarin gaf ik al aan dat een vijver niet al te veel stroom hoeft te gebruiken. Ook gaf ik een opsomming van welke pompen ik toen in de vijver had draaien.Maar dat overzicht klopt al lang niet meer. Er is toch het één en ander veranderd. Ik heb nog steeds twee pompen in gebruik.Ten eerste heb ik nog steeds de Xtra 900 fonteinpomp in gebruik. Deze gebruikt nog altijd 18 Watt.De andere is een Pontec Pondo 2500. Deze gebruikt 40 Watt.

Het vriest en dat merken we met de energierekening

Het vriest al de hele week en dat zal iedereen merken aan de energierekening. Door de kou zal iedereen iets meer stoken. Maar hoeveel dat verschilt per huishouden. Dit komt doordat niet ieder huis even goed geïsoleerd is en door het stookgedrag van de bewoners. Gemiddeld verbruikten we tot vorige week gemiddeld 33 m2 gas. Deze week wordt dat waarschijnlijk zo'n 55 m3. Dat is 22 m3 meer. Dus zijn de kosten ook hoger. Die zijn ongeveer 16 euro gestegen voor deze week.

Het heeft nu gesneeuwd en het is koud buiten. Het vriest ruim 4 graden.

Zonnepanelen, de opbrengst van Januari 2021

Zo, de maand is weer voorbij. Dus het is weer eens tijd om te kijken naar de opbrengst van de zonnepanelen.En deze maand was die niet geweldig. We hebben deze maand een opbrengst van 50 kWh. Dat is minder dan de verwachting, voor de maand januari verwachten we eigenlijk 69 kWh. De afgelopen weken waren ook somber. De eerste twee weken was er amper zon te zien. Maar week drie en vier, toen kregen we toch een beetje zon. En dat was te merken aan de opbrengst. Niet dat het gigantisch omhoog ging, maar toch... kijk maar:

Lage temperatuursverwarming met gewone CV, zet 'm op 50

Wij doen met aan een test. Wij doen de 50-graden test van Milieucentraal. Wij hebben de CV al sinds 29 december op 50 graden staan, maar de officiele startdatum voor de test is 8 januari. Dit omdat toen voorspeld werd dat we minimaal 2 dagen met een nachttemperaratuur van -2 graden of kouder zouden hebben. Helaas is het alleen de 14e -2 graden 's nachts geweest. Dat volgens de statistieken van Weer in Boskamp.Maar waarom is de minimale temperatuur van belang. Dat omdat er dan goed bepaald kan worden of we de woning nog een beetje op een normale manier na de nacht op een aangename temperatuur kunnen krijgen.

Glashelder water in het aquarium, eenvoudig

Het water in het aquarium glashelder krijgen en houden is eenvoudig. Er zijn drie oorzaken waardoor het water niet (meer) helemaal helder is.

Zonnepanelen, de opbrengst van December 2020

Deze maand was de opbrengst van de panelen heel erg laag. We hadden maar liefst 21 kWh minder opbrengst in vergelijking met vorig jaar. De weektabel ziet er zo uit:

Lage temperatuursverwarming met gewone CV

Standaard staat een CV ketel vaak zo afgesteld dat deze ervoor zorgt dat het water dat naar de radiatoren gaat ongeveer 80 tot 90 graden heet is. Het water wat dan terug komt is dan ongeveer 10 tot 15 graden kouder. Toch kunnen steeds meer huizen verwarmt worden met veel kouder verwarmingswater. Urgenda stelt voor om de toevoertemperatuur op 60 graden te zetten. Milieu Centraal gaat zelfs nog een stapje verder. Die vraagt om de mee te doen aan een test. In die test moet je de toevoerstemperatuur in de CV ketel zelfs terug zetten naar 50 graden. Wat is daar de winst van? Of ook wel, wat is de nut daarvan?

Elektriciteit vs Gas, wat is goedkoper verwarmen IV

Elektriciteit vs Gas, wat is goedkoper verwarmen Ik heb er al een paar keer heb ik het er over gehad, wat is goedkoper, gas of elektriciteit als het gaat om verwarmen van de woning. En steeds hield ik nog een slag om de arm. Want voor mij was het nog niet duidelijk.Maar nu, aan het eind van het jaar is het al een stuk duidelijker. Eerst zal ik de berekening bespreken:

Energiebedrijf, de jaarafrekening, 2020

Vandaag viel de jaarafrekening van het energiebedrijf op de mat. We mogen weer niet mopperen want we krijgen geld terug. Dit ondanks dat het stroomverbruik iets omhoog is gegaan. Maar het gasverbruik is weer iets minder. En natuurlijk heeft de hogere teruggaaf energiebelasting meegespeeld. Je ziet het in de grafieken:

Wanneer de sponzen uitspoelen?

Af en toe moeten de sponzen van de filters schoongemaakt worden. Dat hoeft pas als ze echt heel erg smerig zijn. Bij de twee kleinere Tetra filters moet het veel vaker dan de sponzen van het Juwel filter. Waar dat aan ligt. Niet aan de soort sponzen. Want ook in de Juwel zitten fijne(re) sponzen. Vandaag heb ik ze even uit de filters gehaald om eens te kijken of ze uitgespoeld moeten worden. Dit zijn ze:

Ontwikkeld door CjBlog
advertentie: