Categorieën

Het huis wordt steeds slimmer.

We hebben al een tijdje slimme verlichting en een slimme thermostaat. Nu hebben we ook nog een Google Nest mini. Dat is een kleine slimme speaker waar Google's assistent ingebouwd is. Hierdoor kun je Google van alles vragen. Gewoon met je stem.  Maar met die speaker kun je ook de slimme verlichting en de thermostaat bedienen. Gewoon door bijvoorbeeld te zeggen: "Hé Google, zet de hanglamp aan" of "Hé Google, zet de thermostaat op 20¨. Alle routines die je in de Google home app hebt ingebouwd, kun je nu met de stem gebruiken. Werkt prima.

De jaarafrekening van ons energiebedrijf, een verrassing

We hebben een paar weken terug de jaarafrekening van het energiebedrijf gehad. Daarin werd aangegeven dat we bijna 150 euro terug zouden krijgen. Dat was ook wat ik zelf berekend had en dus verwachtte.Maar het voorstel voor het nieuwe termijnbedrag viel wel erg laag uit, 42 euro in de maand minder dan wat we altijd betaalden. Dat was wel een verrassing. Ik wist dat we een groter bedrag aan vermindering energiebelasting zouden krijgen. Maar waar ik geen rekening mee had gehouden was dat ook de energiebelasting (per kWh) omlaag is gegaan. De vermindering energiebelasting was 558,56 en is nu 824,77 Verder betaalden we € 0,09438 aan energiebelasting per kWh. Dat is nu nog maar € 0,03679. Dit samen zorgt er wel voor dat stroom erg goedkoop wordt. Zelfs als we de vermindering energiebelasting niet mee rekenen is het tarief per kWh behoorlijk gezakt. We betaalden altijd € 0,202923 per kWh. Dat is nu gezakt naar € 0,133965 Toch hoeven we nog geen medelijden met het rijk te hebben. Kijk...

Zonnestroom, de jaarafrekening, 2021

Vandaag viel de jaarafrekening voor de Zonnestroom weer op de deurmat. En dit jaar was het een iets minder goed bericht. Het leek wel goed, maar dat was het eigenlijk niet.Dat klinkt een beetje cryptisch maar zo zal alles duidelijk worden.

Invloed van de serre op de gasrekening II

Ik denk inderdaad dat de serre er voor zorgt dat we een klein beetje minder hoeven te stoken. Waarom die gedachte?Nou heel simpel. De ventilatie van onze woonkamer loopt voornamelijk via de serre. De roosters aan de voorkant staan op half. Daar stroomt nu minder frisse lucht door. Aan de achterkant staan de roosters helemaal open. Verder staat ook het rooster in de keuken open. De keuken zit ook aan de achterkant, aan de bijkeuken. Het rooster in de deur tussen de bijkeuken en de serre is ook open. Logischerwijze ventileren we dus meer via de serre dan door de roosters aan de voorkant.

Ga eens op de fiets naar het werk

Veel mensen wonen nog geen 15 km van hun werk af. Daarom wordt nu vaak op website's gezegd dat deze mensen voor het milieu beter op de fiets naar het werk kunnen gaan. Ik zou dat dus ook kunnen. Want ik woon vlak bij mijn werk. Maar dat doe ik niet. Want ik ben met de benenwagen nog sneller als op de fiets. Het zal elkaar niet veel schelen... maar toch. En voor het milieu is het ook net iets beter. Want mijn fiets is een elektrofiets. Dus als ik er niet op rij, hoeft de accu ook niet opgeladen te worden. Dus mensen, woon je heel dicht bij je werk, ga dan niet op de fiets, maar ga lopen. En dat is net weer iets goedkoper en milieuvriendelijker. Maar minstens net zo gezond.

Energiebesparing IV

Vijf jaar geleden schreef ik al stukjes over energiebesparen. Deel ! en deel 2 zijn er helaas niet meer. En deel 3 is dus van 5 jaar terug. Ondertussen is er natuurlijk wel iets veranderd. De meeste veranderingen staan hier wel in de weblog. Maar toch maar even zelf reageren op dat oude weblogje en daardoor het een en ander aanvullen.

Zonnepanelen, de opbrengst van Oktober 2021

Deze maand komen we niet aan de verwachte opbrengst. De eerste week ging nog goed. Toen hadden we nog een aardige opbrengst. Maar de weken daarna hadden we steeds een hele lage opbrengst.   Dit is de tabel voor deze weken:  Maand Week Teller Opbrengst Gemiddeld per dag Maandopbrengst Oktober 40 6.817 45 6,43 124   41 6.846 29 4,14     42 6.870 24 3,43     43 6.896 26 3,71  

Gasprijzen rijzen de pan uit, elektranota wordt lager

De energieprijzen gaan gigantisch omhoog. Het is schrikbarend. Vorig jaar hebben we nog een contract afgesloten voor 3 jaar. Daardoor betalen we nu: € 0,78 voor 1 m2 gas en € 0,20 voor 1 kWh stroom  Nu, 17 okt 2021, wordt door dezelfde leverancier dit gevraagd: € 1,83 voor 1 m2 gas en € 0,43 voor 1 kWh stroom

Tja, dat is een lastige. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen.  1. Zet als het kan de instelling van de thermostaatverwarming lager. Veel vissen kunnen op 23 graden gehouden worden. Heb je de verwarming nog op 24 of hoger staan, dan kan je hier natuurlijk op bezuinigen. Niet veel lager zetten, daar kunnen niet alle vissen tegen. Maar 23 graden, dat kunnen veel vissen goed hebben.

Zonnepanelen, de opbrengst van September 2021

Het was wel weer een maand. We begonnen goed, maar hoe verder in de maand, hoe lager de opbrengst werd. Een beetje zoals verwacht, maar de achteruitgang was behoorlijk. De eerste week werd nog 62 kWh opgewekt. Maar de laatste week kwam net iets verder dan de helft, toen werd er 32 kWh opgewekt. Kijk maar eens naar de tabel.

Invloed van de serre op de gasrekening

Al jaren hadden we een overkapping. Deze is dit jaar totaal vervangen. Dit omdat het dakmateriaal van de overkapping zijn beste tijd heeft gehad en we voor een heel ander materiaal gekozen hebben. Maar daardoor moest de dakconstructie ook vervangen worden. De dragers lagen overdwars en moesten nu overlangs gelegd worden. Of ook wel, de dragers lopen nu vanaf de achtermuur naar de voorkant van de overkapping.  We hebben er ook voor gekozen om een vlondervloer te leggen en de wanden te bekleden met hout. 

Zonnepanelen, de opbrengst van Augustus 2021

Zo, de maand zit er weer op. En wat een maand was het. Er viel weer genoeg regen, dus het was vaak bewolkt. Maar wat deden de zonnepanelen deze maand? De ene week deden ze het beter dan de andere week. Dat is normaal. Maar nu waren de verschillen groot. De tweede week leverden ze nog een mooie 77 kWh op. Maar de week daarop waren het er nog maar 38. Dat is ongeveer de helft. Door die hele magere week is het niet gelukt om de verwachte opbrengst te halen. Kijk maar naar de tabel:

Slimme verlichting

De veranda is bijna af en daar hebben we ook verlichting in gehangen. In de armaturen hebben we slimme lampen gedraaid. Dat zijn deze: Je ziet er niets bijzonders aan.

Zonnepanelen, de opbrengst van Juli 2021

Deze maand was een redelijke maand. De panelen hebben iets meer opgebracht, dan dat verwacht was.De eerste week was er nog een lage opbrengst, maar de resterende weken deden het gemiddeld tot goed. In totaal is er toch 308 kWh opgebracht.

Groot onderhoud aan de vijver gedaan.

Het was een keer nodig, groot onderhoud aan de vijver. De waterlelie was prachtig, maar bedekte met zijn bladeren de hele oppervlakte van de vijver. De kalmoes, lisdodde en bonte kalmoes, het zijn mooie planten, maar worden erg groot en ze woekeren ook behoorlijk. Van alle drie had ik er één of twee in gezet. Maar het waren er ondertussen een hele boel geworden. Daar moest dus wat aan gedaan worden. En dat was een heidens karwei. De wortelen van de lelie bedekten zo ongeveer de hele bodem van de vijver. Die heb ik er dus helemaal uit gehaald.

Zonnepanelen besparen geen energie, wel geld

Vandaag kwam ik op de Telegraaf deze kop tegen: "Zo zit dat dus: energie (en geld) besparen dankzij zonnepanelen"  Nou. Ik ben het hier dus niet mee eens. Zonnepanelen zorgen er namelijk niet voor dat je minder stroom gaat gebruiken. Wel zorgen ze er voor dat de energierekening omlaag gaat. Dat gaat heel simpel.

Sporten met korting

Vandaag heb ik een leuk briefje van mijn werkgever, KonnecteD gehad. Iederre medewerker krijgt 60% korting op een sportvereniging, met een maximaal van € 160,- per jaar. Dit om iedereen te stimuleren om meer te gaan bewegen. Een leuke gedachte. Zo wordt sporten aantrekkelijker gemaakt. Veel eerder kon je al met korting naar een sportschool. Maar deze sportschool zat op de Scheg, en daar moest je dan naar toe. Beetje ongemakkelijk voor mensen die niet in Deventer wonen. Veel keuze zat er toen niet in.

Zonnepanelen, de opbrengst van Juni 2021

Deze maand hadden we aan elektrakosten van € 24,75. Daarvan zijn € 55,28 aan kosten voor Zonnestroom. Dat betekend dus dat we bij het energiebedrijf stroom terug geleverd hebben. In totaal hebben we 274 kWh aan stroom verbruikt. Dat is gemiddeld 10 kWh per dag. Dat is voor ons in de zomer een normaal verbruik. Per week is dat gemiddeld 69 kWh. Maar de zonnepanelen leverden 335 kWh deze maand. Dat is per week 84 kWh. De rest is dus terug geleverd aan het energiebedrijf.

Het meten van de temperatuur en meer…III

Als ik nu de resultaten van mijn weerstation vergelijk met de website "Weer in de Boskamp" dan zie ik toch verschillen. Hoe kan dat nu?Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen.

Zonnepanelen, de opbrengst van Mei 2021

De maand mei was erg nat. Dus waren er veel wolken. En dat betekende weer dat we de zon niet gezien hebben. De opbrengst van de pannelen viel deze maand dus ook wat tegen. Gemiddeld was de weekopbrengst 64kWh. In april was de gemiddelde opbrengst 67kWh. En normaal is het zo dat mei een hogere opbrengst heeft dan april. Dus het resultaat was mager.

Ontwikkeld door CjBlog
advertentie: