Categorieën

Invloed van de serre op de gasrekening

Al jaren hadden we een overkapping. Deze is dit jaar totaal vervangen. Dit omdat het dakmateriaal van de overkapping zijn beste tijd heeft gehad en we voor een heel ander materiaal gekozen hebben. Maar daardoor moest de dakconstructie ook vervangen worden. De dragers lagen overdwars en moesten nu overlangs gelegd worden. Of ook wel, de dragers lopen nu vanaf de achtermuur naar de voorkant van de overkapping.  We hebben er ook voor gekozen om een vlondervloer te leggen en de wanden te bekleden met hout. 

Zonnepanelen, de opbrengst van Augustus 2021

Zo, de maand zit er weer op. En wat een maand was het. Er viel weer genoeg regen, dus het was vaak bewolkt. Maar wat deden de zonnepanelen deze maand? De ene week deden ze het beter dan de andere week. Dat is normaal. Maar nu waren de verschillen groot. De tweede week leverden ze nog een mooie 77 kWh op. Maar de week daarop waren het er nog maar 38. Dat is ongeveer de helft. Door die hele magere week is het niet gelukt om de verwachte opbrengst te halen. Kijk maar naar de tabel:

Slimme verlichting

De veranda is bijna af en daar hebben we ook verlichting in gehangen. In de armaturen hebben we slimme lampen gedraaid. Dat zijn deze: Je ziet er niets bijzonders aan.

Zonnepanelen, de opbrengst van Juli 2021

Deze maand was een redelijke maand. De panelen hebben iets meer opgebracht, dan dat verwacht was.De eerste week was er nog een lage opbrengst, maar de resterende weken deden het gemiddeld tot goed. In totaal is er toch 308 kWh opgebracht.

Groot onderhoud aan de vijver gedaan.

Het was een keer nodig, groot onderhoud aan de vijver. De waterlelie was prachtig, maar bedekte met zijn bladeren de hele oppervlakte van de vijver. De kalmoes, lisdodde en bonte kalmoes, het zijn mooie planten, maar worden erg groot en ze woekeren ook behoorlijk. Van alle drie had ik er één of twee in gezet. Maar het waren er ondertussen een hele boel geworden. Daar moest dus wat aan gedaan worden. En dat was een heidens karwei. De wortelen van de lelie bedekten zo ongeveer de hele bodem van de vijver. Die heb ik er dus helemaal uit gehaald.

Zonnepanelen besparen geen energie, wel geld

Vandaag kwam ik op de Telegraaf deze kop tegen: "Zo zit dat dus: energie (en geld) besparen dankzij zonnepanelen"  Nou. Ik ben het hier dus niet mee eens. Zonnepanelen zorgen er namelijk niet voor dat je minder stroom gaat gebruiken. Wel zorgen ze er voor dat de energierekening omlaag gaat. Dat gaat heel simpel.

Sporten met korting

Vandaag heb ik een leuk briefje van mijn werkgever, KonnecteD gehad. Iederre medewerker krijgt 60% korting op een sportvereniging, met een maximaal van € 160,- per jaar. Dit om iedereen te stimuleren om meer te gaan bewegen. Een leuke gedachte. Zo wordt sporten aantrekkelijker gemaakt. Veel eerder kon je al met korting naar een sportschool. Maar deze sportschool zat op de Scheg, en daar moest je dan naar toe. Beetje ongemakkelijk voor mensen die niet in Deventer wonen. Veel keuze zat er toen niet in.

Zonnepanelen, de opbrengst van Juni 2021

Deze maand hadden we aan elektrakosten van € 24,75. Daarvan zijn € 55,28 aan kosten voor Zonnestroom. Dat betekend dus dat we bij het energiebedrijf stroom terug geleverd hebben. In totaal hebben we 274 kWh aan stroom verbruikt. Dat is gemiddeld 10 kWh per dag. Dat is voor ons in de zomer een normaal verbruik. Per week is dat gemiddeld 69 kWh. Maar de zonnepanelen leverden 335 kWh deze maand. Dat is per week 84 kWh. De rest is dus terug geleverd aan het energiebedrijf.

Het meten van de temperatuur en meer…III

Als ik nu de resultaten van mijn weerstation vergelijk met de website "Weer in de Boskamp" dan zie ik toch verschillen. Hoe kan dat nu?Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen.

Zonnepanelen, de opbrengst van Mei 2021

De maand mei was erg nat. Dus waren er veel wolken. En dat betekende weer dat we de zon niet gezien hebben. De opbrengst van de pannelen viel deze maand dus ook wat tegen. Gemiddeld was de weekopbrengst 64kWh. In april was de gemiddelde opbrengst 67kWh. En normaal is het zo dat mei een hogere opbrengst heeft dan april. Dus het resultaat was mager.

Helpt een slimme thermostaat met besparen?

Dat gaan we zien. We hebben sinds gisteren een slimme thermostaat aangesloten. Dit is een Tado geworden. Deze wordt compleet geleverd, inclusief een bridge.Nu is die bridge niet zo heel groot, ongeveer een halve lucifersdoos. Die moet bedraad verbonden worden met het internet. En dat kan in sommige gevallen voor een probleempje zorgen. Want de bekabeling die erbij geleverd worden zijn erg kort. Dat had best iets langer gemogen.  Maar verder is die bridge eigenlijk plug and play.Deze bridge maakt, na installatie, via radio contact met de werkelijke thermostaat. Dus niet via WiFi. Op zich werkt dat ook prima. Maar we hadden deze bridge eerst achter de bank verstopt. Maar als daar dan mensen op zitten, dan valt soms de verbinding weg. Daarom hebben we de bridge nu op de vensterbank staan.

Zonnepanelen, de opbrengst van April 2021

Zo, de maand April is ook weer voorbij en dus weten we de opbrengst voor deze maand. En die valt erg mee. Ondanks dat het koud was heeft de zon toch zń best gedaan en voor een leuke opbrengst gezorgd. In de eerste twee weken ging het nog niet zo hard, maar daarna kwam het toch nog helemaal goed. Dit is de weektabel:

Het meten van de temperatuur en meer…II

Vanmiddag had ik een stukje geschreven over de weerstations die we hebben en die vergeleken. Dat stukje wil ik eigenlijk een beetje aanvullen. Nu had ik het stukje gewoon kunnen bewerken, maar nu kies ik ervoor om dat niet te doen. De Galileitermometer en het Barigo weerstation heb ik omdat ik ze gewoon leuk vind. Ik kijk er niet veel naar, maar wil ze ook niet missen. De Galileitermometer is niet nauwkeurig genoeg maar echt leuk om af en toe naar te kijken.

Het meten van de temperatuur en meer...

Wij hebben in huis maar liefst 4 instrumenten waarmee we ondermeer de temperatuur in huis kunnen meten. Maar ze zijn allemaal anders en de ene meet alleen maar de temperatuur en de rest meet meer. Wat, dat ga je nu zien.

Zonnepanelen, de opbrengst van Maart 2021

Het was een grauwe maand, beetje koud, dus de opbrengst van de zonnepanelen was op z'n zachts gezegd mager. Vooral de tweede week van maart bracht niet veel op, gemiddeld maar 3,3 kWh per dag, wat betekende dat we die week maar 23 kWh opbrengst hadden. In de andere weken was de opbrengst tussen de 40 en 47 kWh. In totaal werd deze maand 154 kWh opgewekt. Hier de tabel met cijfers:

Welke groente en fruit voor de vissen

Iedereen weet zo langzamerhand wel dat ik de vissen groente voer. Een stuk komkommer, brocolli of bloemkool gaat er altijd wel in. Gewoon een restantje van wat we zelf gegeten hebben. Moet ik er wel bij zeggen, we koken zonder zout, en een eventueel sausje gaat er pas op het bord op. Dus de resterende stukjes uit de pan kunnen zo het aquarium in.

Zonnepanelen, de opbrengst van Februari 2021

Er is weer een maand voorbij. En wat voor een maand. Maar wat betreft zonnestroom is het geen bijzondere maand. De opbrengst was niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. De eerste week was nog beroerd. Net 9 kWh opbrengst. Maar de weken daarop waren goed. Dat zie je goed in de volgende tabel: Maand Week Teller Verbruik Gemiddeld per dag Verbruik per maand Februari 5 4.800 9 1,29 120   6 4.837 37 5,29     7 4.867 30 4,29     8 4.911 44 6,29  

Weer een klein filter

Een paar jaar terug schreef ik dat vele 'Vijverexperts" vinden dat mijn toemalig filter veel te klein was. Het ging toen om de kruik die ik toen in gebruik had. Deze is helaas kapot gevroren. Daarom heb ik toen een zwart tonnetje als filter in gebruik genomen. Deze was een stuk groter. Maar die is sinds vandaag niet meer in gebruik. Want dat tonnetje was nu niet echt een schoonheid om te zien. Dus zochten we weer zoiets als de kruik toen. Een sierornament die ook als filter(tje) ingezet kan worden. En die hebben we gevonden.

Energieverbruik van de vijver

Drie jaar geleden heb ik eens een stukje geschreven met de titel "Een vijver en energie besparen". Daarin gaf ik al aan dat een vijver niet al te veel stroom hoeft te gebruiken. Ook gaf ik een opsomming van welke pompen ik toen in de vijver had draaien.Maar dat overzicht klopt al lang niet meer. Er is toch het één en ander veranderd. Ik heb nog steeds twee pompen in gebruik.Ten eerste heb ik nog steeds de Xtra 900 fonteinpomp in gebruik. Deze gebruikt nog altijd 18 Watt.De andere is een Pontec Pondo 2500. Deze gebruikt 40 Watt.

Het vriest en dat merken we met de energierekening

Het vriest al de hele week en dat zal iedereen merken aan de energierekening. Door de kou zal iedereen iets meer stoken. Maar hoeveel dat verschilt per huishouden. Dit komt doordat niet ieder huis even goed geïsoleerd is en door het stookgedrag van de bewoners. Gemiddeld verbruikten we tot vorige week gemiddeld 33 m2 gas. Deze week wordt dat waarschijnlijk zo'n 55 m3. Dat is 22 m3 meer. Dus zijn de kosten ook hoger. Die zijn ongeveer 16 euro gestegen voor deze week.

Ontwikkeld door CjBlog
advertentie: