In een vorig stukje schreef ik al dat insectenlarven jonge visjes kunnen opeten. Dat betekend dus dat er ook insecten in en rond de vijver leven. Dat klopt dan ook. Libelle's zijn daar natuurlijk een bekend voorbeeld van. Maar ook schaatsenrijders en andere insecten zijn er te vinden. Dat betekent dus dat er veel meer leven in en rond de vijver is dan op eerste gezicht lijkt.

Zo op eerste gezicht vallen de insecten vaak niet op. Gelukkig, want kijken naar een grote wolk muggen bijvoorbeeld, is misschien niet het mooiste wat je ooit gezien hebt. Maar ook muggen en kleine vliegjes komen rond de vijver voor. 

Gelukkig zijn die insecten en hun larven lang niet altijd schadelijk. Zoals eerder gemeld helpen ze er voor te zorgen dat het vissenbestand niet al te groot wordt. En de larven van de muggen helpen bijvoorbeeld soms het water helder te houden. Dit doen ze dan door zweefalgen te eten.

Maar de insecten zijn ook belangrijk voor de voortplanting van sommige planten en zijn voer voor de vissen. Dus die helpen, samen met de kikkers, grote getallen van insecten te voorkomen. 

Maar af en toe kijken naar alles wat rondvliegt bij de vijver kan best leuk zijn. 


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel