Het ombouwen van een Juwel Aquarium naar LED kan heel eenvoudig. 

Ik heb gekozen voor 2 twee VT High power LED. Eén met alleen warmwitte leds en één met daar tussen rode leds.Deze had ik gisteren bij Aquria Veldhuis in Enschede gehaald. Dit is één van mijn vaste adressen. Goede winkel met goede service.

Dit is zo'n buis:

 

Van dichterbij:

Vanmorgen had ik eerst even de kappen van mijn aquarium eraf gehaald en de buizen even los op het aquarium gelegd. Ze branden mooi. Wel zag ik dat het even wennen zou worden, er komt veel minder licht uit het aquarium. Eigenlijk is dit logisch, de leds stralen in een kleinere hoek, niet rondom. Dit betekent dat hierdoor het licht veel meer in het aquarium blijft en niet, voor een deel, gelijk het aquarium verlaat.

Maar tijdens het proefbranden, hoorden we even een klik, en toen was één buis uit... Die was er al mee uitgescheden. Gelukkig zijn de trafo's van de buizen precies dezelfde. Hierdoor kon ik de trafo's verwisselen. Toen bleek dat het probleem niet bij de buis lag, maar bij de trafo. De andere buis brandde nu namelijk niet meer...

Toch ben ik begonnen met het ombouwen van de lichtbalk. Dit heb ik gedaan door eerst de TL's te verwijderen. Gewoon de aansluitdoppen los draaien en daarna de tl's een kwart slag draaien. Daarna kon ik ze eenvoudig uit de voetjes nemen.

Daarna heb ik de voetjes eruit geklikt. Deze zitten eenvoudig in de lichtbalk geklikt en door ze nu naar binnen te drukken, dus naar het centrum van de lichtbalk toe, klikte ik ze eenvoudig weer los. 

En toen was het tijd voor de schaar... gewoon draadjes doorknippen... De witte draadjes vanaf de voetjes naar de VSA waren het eerst doorgeknipt. Daarna was de voedingskabel, die met de stekker eraan, ook aan de beurt. De VSA heb ik gewoon in de lichtbalk laten zitten. Die wordt nu wel niet meer gebruikt, maar het verwijderen daarvan is een behoorlijk karwei. Dit omdat deze in de lichtbalk verwerkt zit, en de lichtbalk gelijmd is.

Daarna heb ik de nieuwe ophangclips gemonteerd. Dit gaat eenvoudig. Even een beetje schilderstape op de lichtbalk waar je de clip wilt hebben, dan even de gaten aftekenen. Even met een heel klein boortje even voorboren en dan kun je ze zo met een tweetal parkertjes vastzetten. 

Toen was het gewoon de buis inklikken. 

 

Oh ja... na het inklikken dacht ik er nog even aan om de zuignappen die standaard aan deze buis zitten eraf te knippen. Die zijn behoorlijk groot en zitten in de weg.

Nu brand dus één buis. De ander zal zeer binnenkort ook licht geven, dan is er vast een nieuwe trafo. 

Het resultaat:


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel