Veel aquaria worden geleverd met verlichting. Enkele nog met TL verlichting, maar steeds meer aquaria worden geleverd met led verlichting. Maar is dit goede verlichting en is het voldoende?

reflectie van twee led strips in het water

Ja de verlichting die over het algemeen meegeleverd wordt is meer dan voldoende voor  een aquarium. Vaak is het al aan de ruime kant. Maar voldoende voor wat?

De meeste mensen hebben eerst een gezelschapbakje. Dus diverse planten en diverse vissen. Niet biotoop gebonden, maar vaak wel passend bij elkaar. En dit kunnen hele leuke bakken zijn. En voor dit soort aquaria is de meegeleverde verlichting ruim voldoende. Mits er geen planten in staan die veel eisen stellen aan de verlichting. Dus alleen makkelijke of gemiddeld makkelijke planten in zo'n bak. Maar daarmee kun je al heel veel moois bereiken. Rode planten bijvoorbeeld zal vaak wat moeilijk gaan. Daarvoor heb je meer verlichting nodig.

Maar voor een aquarium met weinig tot geen planten heb je zelfs voldoende aan weinig licht. Ik zelf had op bij mijn huidige bak maar 2 van de 4 TL's in gebruik. Dit omdat ik alleen zeer makkelijke planten in mijn aquarium heb. Nu heb ik 2 strips Led verlichting. Maar nog steeds niet al te veel.

Om te bepalen hoeveel licht je boven je aquarium nodig hebt, kijk je dus naar de planten die je in je aquarium hebt, of wilt hebben.

Dan zul je denken, en de vissen dan? Nou, de meeste vissen houden niet eens van fel licht. Dus voor hun is een matig verlicht aquarium voldoende. Wel willen ze regelmaat. Dus een schakelklok of lichtcomputer is verstandig.

Bij led-verlichting moet je wel rekening houden met het feit dat één stip of buis vaak veel meer licht geeft als één TL-buis. Dus als je overstapt, moet je daar wel even rekening mee houden.

Helaas is de ledverlichting wat meegeleverd wordt met een nieuwe aquarium meestal niet dimbaar, maar los gekochte strips of buizen zijn dat wel. Dus dan kan een verlichtingscomputer of controller zoals zo'n ding ook wel heet, heel handig. Een ander voordeel is dat je er dan voor kunt zorgen dat je lang heel gedimd licht in het aquarium hebt, en het dan kunt laten opbouwen naar een stuk feller. Zo hou je lang kijklicht, maar loop je minder kans op veel alg in je aquarium. En het zo het licht van gedimd naar fel, en daarna ook weer terug, ziet er natuurlijk uit en is vaak veel prettiger voor de vissen. Zo heb je een zonsopkomst en zonsondergang.

Dus makkelijk gezegd, voor de vissen is zwak tot minder fel licht voldoende. Voor de planten is vaak al wat meer licht nodig, maar dat wordt vaak nog wel geleverd door de meegeleverde verlichting. Voor speciale planten is meer licht soms wel nodig. Hoeveel is dan vaak uitproberen. Wil je er dus licht bijplaatsen dan kan dat vaak makkelijk. Maar kies dan voor dimbaar met controller, want dan kun je het licht opbouwen en steeds aankijken hoe de planten en vissen erop reageren. Teveel licht zorgt meestal maar voor alg groei. En dat wil je niet hebben. En het zorgt ervoor dat je stroomrekening onnodig oploopt.

Kun je het licht niet dimmen, maar heb je toch last van alg-groei? Kijk dan eens wat er gebeurd als je de lampen minder lang laat branden.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics