Voor veel gebruikers is de snelheid en bruikbaarheid (toegankelijkheid) van de bezochte website belangrijk. Snelheid omdat je dan niet lang hoeft te wachten op de pagina. De toegankelijkheid of bruikbaarheid is belangrijk omdat je niet de hele website wilt doorzoeken op zoek naar datgene waarvoor je eigenlijk de website bezoekt. Leesbaarheid is daarbij ook van belang. Voor de beheerder/eigenaar van de website zijn deze dingen dus ook van belang. Want is dit niet goed, dan geen bezoekers... En daar doen we het uiteindelijk voor.

Verder is SEO (Zoekmachine vriendelijkheid)  ook belangrijk. Ook is het tegenwoordig natuurlijk van belang dat de website geschikt is voor gehandicapte mensen. Dit laatste hoort trouwens gewoon bij de toegankelijkheid.

Om je site hier allemaal voor te testen zijn er verschillende tools beschikbaar. Een bekende en veel gebruikte is Lighthouse. Deze tool is gemaakt door Google. Het is te gebruiken als dev-tool. Maar er is zelfs een makkelijkere manier. Lighthouse is er ook als plugin voor Chrome. Helaas is er geen Chrome meer voor Linux. Wel is er Chromium. Gelukkig werkt de plugin ook in Chromium, zoals bijna alle plugins voor Chrome.

De test geeft bovenstaande als resultaat. De snelheid van mijn site is dus niet zo geweldig. Als webapp, dus op een smartphone, doet mijn site het iets beter. Maar gelukkig zijn de resterende cijfers toppie. Die zijn erg goed. Ik zal dus eens moeten kijken hoe ik mijn website sneller krijg. Gelukkig geeft Lighthouse tips hoe het beter kan.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel