De meeste mensen gaan er van uit dat de bacteriën in een aquarium alleen in het filter zitten. Maar dat is niet zo. bacteriën kijken echt niet waar ze zitten. Ze willen zich ergens aan hechten. 
Daarom kun je er van uit gaan dat elk stuk glas vol zit met bacteriën. Maar ook elk stuk hout, elke steen enz. Wel gaat het voornamelijk om oppervlaktes die in aanraking zijn met water. Dus ook elk kiezeltje wat op de bodem ligt of elk korreltje zand. 
Ook de binnenwanden van het filter, en als je een filter in het aquarium hebt, dan zelfs de buitenwanden.

En dan nog alle materialen die in het filter zitten. Die worden meestal geleverd met minstens sponzen. Juwel levert ze standaard alleen met sponzen. En die sponzen hebben veel oppervlakte. Alle poriën bevatten oppervlaktes waar bacterieën zich aan kunnen hechten en waar het water lekker langs kan stromen. Kijk maar eens naar de foto's. Van boven naar beneden zie je drie sponzen van dichtbij gefotografeerd. Dan zie je goed waar al die bacteriën zich aan kunnen hechten. 

Grove filterspons
Grove filterspons
Medium filterspons
Medium filterspons
Fijne filterspons
Fijne filterspons


Daarom vertrouw ik nog altijd op al die sponzen. Die gebruik ik veel. Heb ik alleen sponzen in het filter? Nee. Maar ik denk dat 70 ~ 80 % van het filtermateriaal (in een filter dus) wel uit sponzen bestaat. 

Toch zeg ik altijd, het grootste filter is de bodem. Want al dat grind of zand. Dat bevat wel heel veel bacteriën.
En bij de vijver geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Ook daar hechten de bacterieën zich aan alle oppervlaktes waar water langs stroomt. 
Wees dus niet al te snel te bang dat jouw filter niet voldoende is voor jouw aquarium of vijver. Zelfs niet als je alleen maar sponzen in jouw filter hebt zitten.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics