Elk aquarium heeft één of meerdere filters. Gewoon omdat dit ook meestal nodig is.  Het plaatsen van het filter is meestal geen probleem. Over het algemeen heb je twee keuzes:

  1. Een binnenfilter. Deze plaats je in de bak, meestal mooi in de linker of rechterhoek.
  2. Het externe potfilter. Deze plaats je in de kast onder het aquarium.

En elk filter heeft natuurlijk een inlaat (waar het water het filter binnen stroomt) en een uitstroom. Maar waar plaats je die?

Bij een binnenfilter is daar geen keuze in. De in- en uitstroom zitten daar gewoon aan het filter vast. Een deel van het filterhuis is de inlaat, meestal ergens onderin. En bovenin zit meestal een uitstroom. Die kun je met geluk wel een beetje stellen.

Bij een potfilter is het een heel ander verhaal. Het filter staat onderin de kast en er moet dan met slangen aan de in- en uitstroom verbonden worden. De instroom is een buis met een korfje eraan waar het water het filtersysteem ingezogen wordt. De uitstroom is meestal ook een buis, maar dan met gaatjes erin. Soms wordt als uitstroom ook wel een lilypipe of een eenvoudig buistje gebruikt. Maar het meest gebruikt is toch wel een sproeibuis.

Die moet je dus zelf in het aquarium plaatsen. En in principe kan dat overal... Dus wat is de beste plek?

Een lilypipe of uitstroombuisje plaats je gewoon in de linker- of rechterhoek. En dan vlak onder het oppervlakte, gericht naar de andere kant. Zo stroomt dus het water van links naar rechts of andersom. Dus van de ene zijkant naar de andere. Een sproeibuis kun je op twee manieren plaatsen. Of je plaatst hem vlak onder de wateroppervlakte aan een zijruit, dus links of rechts. Maar je kunt hem ook op de achterwand plaatsen. Dit laatste wordt veel gedaan. Maar toch ben ik er geen voorstander van. Dit omdat de sproeibuis bijna altijd veel korter is als het aquarium. Daardoor kan er een gebrek aan stroming op bepaalde plekken ontstaan. Ik heb de sproeibuis aan de rechterkant.

Voor de instroom (dus met het korfje) geldt eigenlijk dat je die het beste in de linker- of rechterhoek kunt plaatsen. En dan het liefst onder de uitstroom. Hierdoor ontstaat een kringloop. Het korfje mag dan zo laag mogelijk.

In de onderstaande afbeelding stroomt het water dus van rechtsboven, onder het wateroppervlakte, tegen de linkerkant, naar onder, en dan over de bodem weer naar de rechterkant.

Zo heb je dus de beste circulatie. Bedenk wel, dit werkt goed in mijn bak. En het zal goed werken in veel bakken. Maar gelukkig zijn alle bakken weer anders, en dus zullen er bakken zijn waar dit niet goed werkt. Dan is het kijken hoe het wel goed werkt. Gewoon proberen tot je tevreden bent.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics