Een maand terug heb ik ledverlichting in mijn aquarium geïnstalleerd. En de eerste resultaten zijn zoals verwacht.

Ik had al ervaring met ledverlichting in het aquarium, mijn vorig aquarium had het ook.

Wat zijn de resultaten:

  • De alg op de ramen zijn een stuk minder. Ik merk dat ik het glas minder vaak hoef schoon te maken. Er is gewoon geen groene aanslag op de ramen. Minder werk bij het onderhoud dus. Ik denk dat ik nu het glas elke twee weken nog maar hoef schoon te maken, en dat er dan nog niet eens zo veel vuil op zit.
  • De planten gaan er steeds beter uit zien. Dit omdat de penseelalg steeds meer verdwijnt. Nieuwe bladeren worden niet meer aangetast en van oudere bladeren verdwijnt de penseelalg langzaam. Niet dat ik al het alg weg wil hebben, maar allemaal bruine alg langs de randen van alle bladeren is toch minder mooi.
    Anubias Nana op hout Anubias op steen
  • Het lijkt erop of de meest dominante vis nu iets rustiger is geworden. Of dit echt door de verlichting komt weet ik niet. Maar ik kan me voorstellen dat een rustige opbouw en het rustig weer uitgaan van het licht veel natuurlijker voor de vissen is. En het daardoor voor hun prettiger en minder stressvol is. Hoe het ook komt, er is nu meer rust in de bak.

Het opbouwen en later weer dimmen van het licht geeft ook een prachtig beeld van het aquarium. Het is een prachtig gezicht. Hierdoor kunnen we nu veel langer (per dag) van het aquarium genieten en kijken niet vaak meer tegen een donkere bak aan.

Ben ik tevreden? Beslist!

We moesten wel even wennen aan het licht. De kleurtemperatuur en de hoeveelheid licht zorgt ervoor dat het wat mysterieuzer is geworden. Het lijkt wel wat spannender. Toch zijn de kleuren van de vissen wel goed te zien. Het is dus niet donkerder geworden.

De schittering is gewoon prachtig. Je ziet nu de beweging van het oppervlaktewater terug op de rotsen en planten. Hierdoor leeft het aquarium meer. Ook zie je nu goed de schaduwwerking van planten en hout. Zelfs de vissen kunnen nu schaduw veroorzaken. Iets wat je bij tl veel minder ziet. Prachtig toch?


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Reacties  

0 # Dan 28-08-2019 17:03
De resultaten zien er goed uit. Heeft de tl aquarium sort gelijke resultaten?
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Jamie 27-08-2019 18:26
De tl aquarium verlichting laat mijn aquarium er prachtig uitzien. Ik vind zowel de LEDs en de TLs goed.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel