Ik lees het vooral op fora en facebook groepen. Daar beweren enkelen dat een pomp in de vijver slecht zou zijn omdat het de bacteriën, insecten en andere kleine beestjes dood zouden maken. De pomp zou in het ergste geval de diertjes vermalen.

Dit is natuurlijk onzin. Ten eerste zijn de roosters van de pomp, waar het water ingezogen wordt, meestal zo klein dat vele diertjes hier al niet of nauwelijks door kunnen. Zijn ze wel zo klein, ja dan komen ze bij de schoepen van de rotor, die het water uiteindelijk rondpompen. Dus dan zou een diertje gedood kunnen worden door de rotor.

20180705_094000.jpg


Wil je beslist voorkomen dat er beestjes in je pomp verdwijnen? Kies dan een pomp met een stukje schuim in de kop. Dat schuim zal beslist alle diertjes tegenhouden.

Dus in principe kunnen er diertjes gedood worden door de pomp. Maar veel zullen het er niet zijn. Ik heb nog nooit een dood diertje uit de pomp of filter gehaald. Niet in de vijver en ook niet in het aquarium.

Dan de bacteriën. Ja die zitten ook in de pomp. Maar in vergelijking met het filter en de bodem zitten er in de pomp maar weinig bacteriën. En die kunnen best wat hebben. Ze zijn zo klein dat ze in elk geval niet vermalen worden door de rotor. En dan nog? Er blijven meer dan genoeg bacteriën over.

Een pomp in de vijver kan dus gerust, je zult er niet snel diertjes mee doden. En als het al wel een keer gebeurd zal het niet schadelijk zijn voor de vijver of je vissen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel