Om te controleren of de verwarmingsstaaf of verwarmingsstaven goed staan afgesteld is het van belang dat er minstens één thermometer in het aquarium hangt.

Maar er zijn verschillende thermometers. Welke is goed? En welke moet je beslist niet kopen? En waar plaats ik die dan in het aquarium?

Ten eerste koop niet zo'n plakthermometer, die je op het glas moet plakken. Vaak moeten ze zelfs aan de buitenkant. Ze zien er niet uit en nog belangrijker, ze kunnen nooit door het glas de juiste temperatuur meten. En al zouden ze aan de binnenkant geplakt worden, dan nog zijn ze zeer onnauwkeurig.

IMG_20181230_183855.jpg

Dan blijven er twee soorten over. De gewone thermometers van glas en de digitale thermometers. Beiden zijn even goed. Ze kunnen ook iets afwijken, maar die afwijking is meestal niet zo groot. En voor de vissen maakt het echt niet uit of het nu 24 of 25 graden is. Dat verschil is te klein om je zorgen om te maken.

En waar hang je die dingen? Dat kan op verschillende plaatsen. Ten eerste plaats ze niet op de voorruit. Dat leest wel makkelijk af, maar ook daar is het niet echt mooi. Dus kies één van de twee zijwanden.

Hang het ding zo ver mogelijk van de verwarming af, en het liefst in een beetje stroming. Zo weet je zeker dat de thermometer niet beïnvloed wordt door de verwarming. En zo weet je ook zeker dat de temperatuur van al het water in het aquarium die waarde heeft.

Bij een groot aquarium kan het handig zijn om twee thermometers te plaatsen. Aan beide zijden dus één. En dan zo ver mogelijk weg van beide verwarmingsstaven.

IMG_20181230_183936.jpg

In mijn aquarium is dat ook zo. Ik heb twee verwarmingsstaven, en twee thermometers. Eén van glas en één digitaal. De glazen thermometer hangt aan de linkerkant en de andere aan de andere kant. De glazen thermometer hangt wel hoog, maar wel helemaal in de hoek met de voorruit. Het verwarmingselement hangt zowat tegen de achterwand aan. Dus toch zo ver mogelijk van het verwarmingselement af.

Je ziet op de foto dat de digitale thermometer aan de buitenkant zit. Maar als je goed kijkt hangt er linksonder aan dezelfde wand een sensor. Dit is de voeler voor de thermometer. Ze leest de thermometer watertemperatuur van water wat terug komt en richting het verwarmingselement en intake van het filter gaat.

Plaats je de thermometer(s) op deze manier, dan weet je zeker dat je een redelijk betrouwbare meting doet. Geeft de thermometer een temperatuur aan die of veel te hoog, of veel te laag is, dan is het verstandig om in te grijpen. In de zomer kan een hoge temperatuur bij hele warme dagen onvermijdelijk zijn, en dan kan er eventueel iets gekoeld worden. Als de temperatuur in de winter veel te hoog op loopt, dan kan er maar één de boosdoener zijn, dat is de verwarming. Wordt het water te koud, dan kan het ook alleen maar de verwarming zijn. Deze is of kapot, of niet sterk genoeg. Even naar kijken dus.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics