Ik heb bewust een maand het grote filter met rust gelaten. Ik was dat ook van plan met het kleine filterje, maar de sponzen daarvan slipten eerder dicht, dus die moest ik eerder uitspoelen.

Ook de filterwatten moeten elke twee weken vervangen worden, anders worden ze te smerig.

Maar nu ook eens naar de sponzen en ander filtermateriaal van het grote filter gekeken. Nou, die waren eigenlijk minder smerig dan dat ik had verwacht.

In de bovenste tray heb ik tegenwoordig drie sponzen. Dat is een grove blauwe, een fijne groene en een fijne blauwe spons. De groene is eigenlijk bedoeld als nitraatspons, maar dan moet je hem elke twee maand vervangen. Dat is zonde, want als gewone spons kan die jaren mee.

IMG_20191018_101611758.jpg

Ik heb deze drie sponzen niet uitgespoeld. Ze waren nog schoon genoeg. Dat ze op de foto wat bruinig zijn, klopt. Maar dit kan beslist geen kwaad. Je ziet nog goed de structuur van de sponzen en het water kan er nog goed doorstromen. Het water wordt dus nog lang niet belemmerd.

In de onderste tray heb ik voornamelijk biologische materialen. Maar die zagen er nog prachtig schoon uit. Zelfs geen vuiltjes te zien. Onderin de tray heb ik dan nog weer een blauwe spons. Deze was wel iets bruin, maar ook hier niet zo erg dat de doorstroming gehinderd wordt.

IMG_20191018_101455315.jpg

Trouwens die bruine prut, dat kan geen kwaad. Dat zijn bacteriekolonies en de afvalstoffen daarvan. Dit is gezond spul voor de planten en het filter.

Maar nu blijkt dat het filter niet maandelijks schoongemaakt hoeft te worden. We wachten dus nog maar eens 4 weken. Eens kijken hoe de sponzen er dan uitzien. Ik denk dat dan een kleine uitspoelbeurt geen kwaad kan. Maar dat zien we dan wel.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics